Expo Transilvania, situat în inima Transilvaniei, la Cluj Napoca, este cel mai important centru expozițional din centrul și nord-vestul României. Are activitate de peste două decenii și jumătate în industria românească de târguri, expoziții și alte evenimente.
Locul unde se desfășoară anual 30 de târguri mari și expoziții este mult prea mic și învechit pentru acest fel de evenimente. Expo Transilvania, construit în urmă cu câțiva zeci de ani, în perioada comunistă, este singurul centru expozițional important din zonă, însă și acesta este foarte redus ca suprafață, 4.200 de metri pătraţi, iar cu tot cu spaţiul în aer liber centrul numără circa 7.000 de metri pătraţi. Specialiştii susţin că ar fi nevoie de o suprafaţă de minimum 10.000 de metri pătraţi.
Clujul crește tot mai multe, a ajuns al doilea oraș din țară ca forță economică și duce lipsă de spații care ar putea să găzduiască evenimente sau târguri de mari dimensiuni. Şansele de extindere sunt deocamdată reduse, deoarece toate proiectele de construire pentru noi centre expoziționale sau pentru renovarea celui existent au rămas până acum fără nici o finalitate.
Până atunci, administratorul se adaptează condiţiilor şi bugetului şi aşa redus. În ultimii ani la Expo Transilvania au avut loc doar lucrări de reparaţii şi de modernizare, însă nu este nimic vizibil, pe zi ce trece locul arată tot mai rău:
„Nu am făcut mari modificări. Suntem aproape gata cu lucrările. În ciuda eforturilor, centrul va arăta tot învechit. Am renovat pavilionul expoziţional, am zugrăvit, am reparat acoperişul şi am făcut lucrări de refaţadizare. Ne pregătim pentru evenimentele din toamnă„, explica în 2011, pentru Adevărul, Ioan Avram, directorul centrului, când a avut loc ultima tentativă de a modifica ceva. Tot acesta spune că oraşul are neapărată nevoie de un centru modern. „Din păcate, decizia nu ne aparţine„, a conchis Avram.
Camera de Comerţ şi Industrie Cluj consideră că județul ar avea nevoie de o locaţie modernă, adaptată cerinţelor zilelor noastre. „Cei minimum 10.000 de metri pătraţi ar trebui să se desfăşoare pe o suprafaţă cuprinsă între 7 şi 10 hectare, astfel încât să existe pe viitor şi posibilitatea de extindere„, a declarat Ștefan Dimitriu la aceeași dată.
Clujul ar fi putut dispune deja de acest spaţiu, spunea preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, dacă unul dintre cele mai mari proiecte din judeţ, Cartierul Tineretului, ar fi fost finalizat. „Era prevăzut prin PUZ, ca în Cartierul Tineretului, să avem un spaţiu de 10 hectare pentru un centru expoziţional. A murit proiectul, nu se mai construieşte nici centrul. O variantă pentru construirea de spaţii expoziţionale, identificată de noi, ar fi înspre Gilău„, a explicat Dimitriu.
Fostul proiect imobiliar Cartierul Tineretului, reconvertit mai apoi în parc fotovoltaic, ar fi trebuit construit pe 203 hectare de teren în zona Dealului Sfântu Gheorghe, şi ar fi avut circa 6.000 de locuinţe dintre care 384 sociale. Nici proiectul propus de investitorii de la Nervia Center în zona Expo Transilvania unde aceştia dispun de 6,5 hectare nu a prins contur.
Economia orașului s-a dublat în ultimii 7 ani, iar numărul de locuitori, studenți și turiști a crescut substanțial. Toate acestea nu fac decât să crească cererea pentru un loc adecvat dedicat evenimentelor comerciale de mari dimensiuni.
Pe lânga problemele legate de suprafața si aspectul locului, clujenii se plâng de haosul din parcul de lângă Expo Transilvania, care este invadat de țiganii care vin la cerșit și de faptul ca acesta s-a transformat într-o groapă de gunoi clandestină. Cetățenii sunt nemulţumiţi şi susţin că parcul a fost uitat de autorităţi, ei speră ca cineva va lua măsuri, dacă aceste probleme vor fi făcute publice.
”Oare Poliția nu mai există? Acest oraș nu mai este supravegheat de nimeni și oricine poate face orice?”, a specificat un cetațean din zonă anul trecut, pentru Știri de Cluj.
Primele lucruri care ies în evidență la intrarea in spațiul Expo Transilvania sunt pet-urile de bere, gunoaiele, dalele aruncate pe spaţiul verde, ghivece, panouri de lemn, rama geamurilor sau cauciucurile autoturismelor. Mirosul de fecale şi urină îți taie răsuflarea când treci pe lângă staţia electrică si brazi care se află pe partea dreaptă a aleii au fost decorați cu diverse impurități. Un alt aspect inestetic sunt copacii rupţi şi grămezile de crengi tăiate lăsate de izbelişte în mijlocul parcului, unde teoretic cei mici se joacă. Lângă staţia IRA există şi un cort în boscheţi amenajat din folii.
Până o să reușim să ajungem la standardele internaționale mai este nevoie de multă muncă. Nu este nevoie să comparam Expo Transilvania cu alte centre expoziționale de afară deoarece chiar în țară la noi avem exemple de urmat. Mulţi dintre cei care organizează evenimente din cauza aspectului preferă oraşele învecinate în detrimentul Clujului.
Aradul, de exemplu, are un centru, Expo Arad Internaţional, cu o suprafaţă expoziţională de peste 28.000 de metri pătraţi.
Complexul Poloexpo, situat în Braşov, dispune la ora actuală de o suprafaţă 8.800 de metri pătraţi, cu o suprafaţă interioară de 5.600 metri pătraţi, de un spaţiu exterior acoperit de 1.700 metri pătraţi şi spaţiu exterior liber de 1.500 metri pătraţi.
Romexpo, din Bucureşti, se întinde pe o suprafaţă totală de 100.000 metri pătraţi, şi are un centru de conferinţe şi congrese cu 7 săli. Însă și acest centru din capitală suferă de aceleași probleme ca și cel din inima Ardealului: este vechi, renovat doar parțial și prea mic pentru dezvoltarea actuală a Bucureștiului.
Expo Transilvania încă mai aşteaptă ziua în care Clujul se va putea lăuda cu un complex de târguri nou-nouţ, cu hale expoziţionale, spaţii petru evenimente şi conferinţe, spaţii verzi şi parcări.