Ioan Rus şi Petre Tobă l-au propus pe violatorul din IGPR să fie decorat în 2012 cu ordinul `Bărbăţie şi Credinţă`

0

Eugen Stan, poliţistul arestat pentru mai multe fapte de agresiune sexuală asupra minorilor, a fost decorat în 2012, de către preşedintele României, cu ordinul ”Bărbăţie şi Credinţă”, pentru participarea la deszăpezire, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor SED LEX, Florin Vîlnei, după dezvăluirile jurnalistei Sorina Matei.

„Bogdan Despescu, actualul şef al IGPR şi “Violatorul” din IGPR, pe acelaşi decret, ambii decoraţi pentru “Bărbăţie” – la propunerea lui Ioan Rus, trecând prin filtrul lui Petre Tobă/ Guvernul Ponta 1- al USL.

Decretul 472 din 5 iulie 2012, publicat în Monitorul Oficial 462 din 9 Iulie 2012 arată că Stan Ion Eugen, supranumit de colegii din IGPR “Violatorul” a fost decorat în aceeaşi zi şi pe aceeaşi listă cu actualul şef al IGPR, Bogdan Despescu.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului de Interne de la acea vreme/ Ioan Rus, a trecut prin filtrul IGPR/Petre Tobă şi s-a petrecut chiar la două luni după instalarea Guvernului Ponta 1- al USL, respectiv în luna iulie a anului 2012, decretul fiind semnat de preşedintele din acea perioadă şi contrasemnat de premierul de la acea vreme, Victor Ponta.

Datele arată că pe acelaşi decret de decorare nu se regăseşte numai “Violatorul”, adică Stan Ion Eugen, agent şef principal de poliţie selectat de şeful IGPR/ Petre Tobă ca să primească “Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa a III-a, cu însemn pentru civili”, dar şi actualul şef al dânsului şi al IGPR, Bogdan Dumitru Despescu, care la aceeaşi dată a trecut prin acelaşi fitru (Ioan Rus/Petre Tobă) şi a primit decoraţia pentru Bărbăţie şi Credinţă odată cu “Violatorul“, respectiv “Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili”.

Ambii – şi “Violatorul” şi actualul şef al IGPR- au fost decoraţi la propunerea lui Petre Tobă, via Ioan Rus pentru faptele de vitejie din iarna 2011-2012.

La momentul decoraţiei, iulie 2012, Bogdan Despescu fusese de două luni mutat de Ioan Rus, tot la propunerea lui Petre Tobă, de la IPJ Prahova la IPJ Buzău.

Poate domnul Petre Tobă poate oferi câteva lămuriri privind aceste selecţii pe care le-a făcut, propus şi înaintat decidenţilor, având în vedere că dânsul cunoaşte extrem de bine IGPR fiind timp de 5 ani şi jumătate şef al instituţiei/unul dintre cei mai longevivi, timp suprapus peste perioada când şi “Violatorul“ îşi desfăşura activitatea în aceeaşi instituţie şi săvârşea infracţiuni. 

În plus, domnul Tobă a ocupat o funcţie importantă în IGPR până la început de 2017/potrivit datelor din declaraţia de avere, rămânând o perioadă în instituţie şi după ce a părăsit funcţia de ministrul de interne în urma unei urmăriri penale într-o speţă lăsată în nelucrare şi lâsându-l atunci, la final de 2015, cu mâna si la propunerea dansului la comanda IGPR, in postul pe care l-a ocupat atâția ani, pe unul dintre oamenii în care avea încredere. Adică pe camaradul Bogdan Despescu.

Numirea la şefia IGPR a lui Bogdan Despescu a fost făcută de premierul de atunci Dacian Cioloş chiar la propunerea și selecția ministrului de interne de la acea vreme, Petre Tobă” a postat pe o reţea de socializare, Sorina Matei.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor SED LEX, Florin Vîlnei, a confirmat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că Eugen Stan, poliţistul arestat pentru mai multe fapte de agresiune sexuală asupra minorilor, a fost decorat în 2012, atunci când preşedintele României era Traian Băsescu, cu ordinul ”Bărbăţie şi Credinţă”.

„Decretul nr. 472/2012 privind conferirea unor decoraţii. În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) şi ale art. 100 din Constituţia României, republicată, ale art. 4 alin. (1), ale art. 8 şi ale art. 11 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere propunerea ministrului administraţiei şi internelor, în semn de apreciere pentru implicarea directă în combaterea efectelor provocate de condiţiile meteorologice excepţionale din iarna 2011-2012, prin salvarea de vieţi omeneşti, deblocarea drumurilor şi ajutarea populaţiei sinistrate, pentru îndeplinirea exemplară a misiunilor încredinţate de-a lungul întregii lor cariere, Preşedintele României d e c r e t e a z ă: Art. 10. – Se conferă Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa a III-a, cu însemn pentru civili: domnului agent şef principal de poliţie Stan Ion Eugen”, potrivit decretului publicat în Monitorul Oficial pe 09 iulie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here