Ce sărbătorim pe 30 noiembrie?

0
Sursa foto: Pro TV

Din anul 2012, ziua de 30 noiembrie este, în mod oficial, sărbătoare legală și zi nelucrătoare. Patronii sunt obligați, conform legii, să ofere liber angajaților în această zi sau să-i compenseze corespunzător dacă sunt chemați la muncă.

Decizia de a desemna această zi ca fiind liberă a fost ajutată și de faptul că este urmată de 1 decembrie, ziua națională a României, sărbătoare și aceasta. Astfel, politicienii au considerat că prin legarea acestor 2 zile nelucrătoare vor sprijini turismul din țară, mulți români alegând să plece într-o mini-vacanță în această perioadă.

De unde vine această zi de sărbătoare? 30 noiembrie este, în calendarul creștin ortodox, ziua Sfântului Andrei, considerat ocrotitorul României. Biserica susține că acesta este apostolul care a creștinat poporul român. Peste 660.000 de români își aniversează onomastica în această zi.

În popor, sărbătoarea a fost combinată cu diverse ritualuri, obiceiuri și superstiții care au origini păgâne, unele chiar de pe vremea dacilor, dar care au fost acceptate tacit de cultul ortodox.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here