Timp de 16 zile, Clujul spune STOP violenței împotriva femeilor

0

Violenţa împotriva femeilor continuă să fie o problemă stringentă în statele membre ale UE, afectând drepturile fundamentale ale femeilor, demnitatea, accesul la justiţie şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Cu toate că în fiecare an sunt organizate campanii menite să tragă un semnal de alarmă asupra acestei probleme, o mare parte din români nu recunosc prezența violenței de gen în comunitate, ori o consideră explicabilă prin comportamentul victimei, se arată într-un studiu al FRA, European Union Agency for Fundamental Rights.

Așadar, mai multe ONG-uri și-au unit forțele pentru a organiza o nouă ediție a Campaniei 16 zile de activism pentru combaterea violentei de gen. Evenimentul, care se organizează anual din 2000 în Cluj-Napoca, are loc și în acest an, în intervalul 25 Noiembrie (Ziua Internațională pentru Combaterea Violenței Împotriva Femeilor) și 10 Decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului).

Cu toate că deja au trecut trei zile de activități, persoanele interesate mai au la dispoziție încă 13 zile în care își pot manifesta solidaritatea față de femeile care se confruntă cu violența domestică, prin participarea la următoarele activități:

  • Miercuri, 29 Noiembrie – Atelier interactiv,
  • Joi, 30 Noiembrie – Atelier și Dezbatere: Transformarea conflictelor (locație: N8 Coffee and Social Affairs),
  • Duminică, 3 Decembrie – Vizionare Film: Fried Green Tomatoes (locație No. 8 Cofee and Social Affairs),
  • Luni 4 Decembrie -Întâlnire pentru discuție tematică: „But What Can I Do?” (locație No. 8 Coffee and Social Affairs,
  • Marți 5 Decembrie – Povești pentru copii: „Povești de seară pentru fete rebele” (locația va fi anunțată ulterior),
  • Miercuri 6 Decembrie – Proiecție Film „Leaving” în cadrul Cinemap (locație: Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării),
  • Joi 7 Decembrie – Proiecție Film: Nefarious (locație: Urania Palace),
  • Sâmbătă 9 Decembrie – Atelier Autoapărare (locație: Școala Bukan de Krav Maga, Sony’s Dojo),
  • Duminică 10 Decembrie – Concurs QUIZ (locația va fi anunțată ulterior).

Mai multe detalii espre evenimente se găsesc pe pagina de Facebook a campaniei: 16 Zile în Cluj • 16 Days in Cluj.

Campania este organizată de Institutul pentru Pace din România PATRIR împreună cu Asociația Femeilor Împotriva Violenței-Artemis, Asociația Atena Delphi, Asociația Centrul pentru Educație Socilală și Antropologică Cluj, Asociația COMMA-Sexual Health and Relationship Education, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Asociația eLiberare, Cluj School of Public Health, Centrul de Actțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), UN YOUTH ROMANIA Cluj Brench.

Peste 2000 de plângeri privind infracțiuni de viol și peste 300 de plângeri privind infracțiuni de agresiune sexuală, doar în 2016

Statisticile furnizate de Ministerul Afacerilor Interne arată că doar în anul 2016 s-au raportat Poliției peste 2000 de plângeri privind infracțiuni de viol și peste 300 de plângeri privind infracțiuni de agresiune sexuală.

Pe lângă acestea, sunt multe alte cazuri care nu ajung să fie raportate autorităților. Acest fapt indică lipsa de informare și educația deficitară a populației în legătură cu violența în bază de gen, identificarea situațiilor în care aceasta este prezentă și luarea de atitutine pentru combaterea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here