Românii din străinătate vor fi amendați chiar de ziua națională

0
foto: Radio Cluj

1 Decembrie este data limită până la care românii din diaspora ar trebui sa prezinte documentele necesare pentru schimbarea rezidenței fiscale, conform Ordonanței de Guvern 30/2017.

Toți românii care au părăsit țară după 30/01/2012, sunt rugați să își schimbe rezidența fiscală in țara unde lucrează.

De asemenea trebuie sa iși schimbe rezidența fiscală și românii care au plecat înainte de 2012 dar au mai avut venituri și in România.

Și românii care vor pleca de la 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie sa anunțe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare.

Toate persoanele din aceste trei categorii care nu vor completa acest formular și nu vor cere schimbarea rezidenței fiscale, vor primi o amendă de 50-100 lei.

Cei vizați trebuie să completeze formularul, în două exemplare. Unul dintre formulare va fi depus personal sau prin împuternicire la registratură organului fiscal unde persoana respectivă avea domiciliul fiscal sau se poate trimite prin poștă la ANAF de domiciliu la departamentul „evitarea dublei impuneri”, cu confirmare de primire, al doilea exemplar se păstrează.
Formularul poate fi găsit de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_74_2012.pdf

Pe lângă formular, românii sunt obligati sa prezinte și următoarele documente, traduse:

  • Certificat de rezidență fiscală
  • Copie contract de muncă
  • Copie contract de casă
  • Copie CI sau pașaport
  • Copie card de sănătate
  • Copie carnet de conducere dacă este emis de țara respectivă

Asociația FADERE a cerut Guvernului ca formularele să se poată transmite și on line, însă deocamdată nu a avut un răspuns favorabil.

Pentru cei care doresc sa înțeleagă mai bine această situație, ANAF pune la dispoziția românilor din diaspora un ghid: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/dispora7iulie2016_26_07.pdf și un call center: 0040 314 03 91 60.

Dacă o persoană locuiește într-o țară cu care România are convenție pentru a evita dubla impozitare și totuși el continuă sa primească venituri din țară din chirii, dobânzi, dividente, redevențe, ea va fi menţinută în evidenţele fiscale din România dar va fi tratată ca persoană nerezidentă în România şi va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform tratatului de evitare a dublei impuneri.

După un studiu efectuat de FADERE în rândul românilor din diaspora, marea majoritate a românilor din afara granițelor nu știu ce trebuie să facă in privința schimbării rezidenței fiscale.

Cerem Prim ministrului Mihai Tudose, amânarea intrării in vigoare a ordonanței 30/2017 cu cel puțin 6 luni.

Cerem Ministrului Pentru Românii de Pretutindeni, începerea unei campanii serioase de informare a românilor din diaspora cu privire la noul Cod fiscal, schimbarea rezidenței fiscale și a ordonanței 30/2017.

Cerem conducerii ANAF implementarea de urgență a sistemului de trimitere online.

De asemenea cerem conducerii ANAF recunoașterea documentelor cerute în limba în care au fost emise, fără să mai fie nevoie sa fie traduse. Ne referim în mod special la limbile recunoscute la nivel UE. Spaniola, Engleza, Germana, Italiana, Portugheza și Franceza.

Nu este cinstit ca cel mai mare investitor al României din ultimii 10 ani, (55 de miliarde trimise în ultimii 10 ani) să fie călcat încă odată în picioare de Statul Român”, declarat Daniel Țecu președinte FADERE Federația Asociațiilor de români din Europa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here