Aniversarea savantului Emil Racoviță

0

Municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Serviciul  public administrare obiective culturale și sportive și Centrul de informare turistică al municipiului Cluj-Napoca vă invită să participați la evenimentele dedicate memoriei savantului Emil Racoviță.

Municipalitatea clujeană va organiza, în parteneriat cu actori locali, naționali și internaționali, o serie de manifestări culturale în anul 2018, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea savantului Emil Racoviță.

În acest an, pe 17 noiembrie, se împlinesc 70 de ani de la moartea sa. Iată programul evenimentelor din aceste zile:

Vineri, 17 noiembrie, ora 9.40 depunere coroană de flori la mormântul  savantul Emil Racoviță, Cimitirul Central.

Vineri, 17 noiembrie, ora 10.00 prezentarea Expoziției ”Expediție în trecut”, Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac nr. 35.

Participă elevii clasei a VII-a B, prof. Diana Todoran și elevii clasei a XI-a C, dirigintă prof. Cristina Rusu, Colegiul Național ”Emil Racoviță”.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, la Turnul Croitorilor, în intervalul orar 9.00-17.00, intrare liberă.

Expoziția „Expediție în trecut” este dedicată savantului Emil Racoviță și conține o parte dintre cele mai interesante obiecte care aparțin Colecției „Emil Racoviță”: microscopul pe care omul de știință l-a utilizat în timpul expediției antarctice „Belgica”,  o parte din corespondența dintre Emil Racoviță și unii membri  ai echipajului vasului „Belgica”, caietul cursului de antropologie din timpul studenției lui la Sorbona. Colecția ”Emil Racoviță” aparține Institutului de Speologie din Cluj-Napoca.

Emil Racoviță (15 noiembrie 1868, Iași – 17 noiembrie 1947, Cluj) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, fondatorul biospeologiei.

Racoviță a fost naturalistul expediției antarctice „Belgica” (1897-1899), ocazie cu care a strâns peste 1200 de mostre zoologice și peste 400 de mostre botanice, colecționate din Patagonia până în Antarctica și din explorările oceanice realizate în cursul acestei expediții. Colecția a fost documentată fotografic prin peste 200 de clișee. Cercetările științifice realizate de marele savant asupra cetaceelor (balenelor) sunt considerate  studii de referință până în zilele noastre, savantul studiind comportamentul acestor extraordinare mamifere.

În 1920, a fondat la Cluj primul Institut de Speologie din lume, rezultatele cercetărilor biospeologice fiind absolut remarcabile: peste 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție de 50.000 de exponate de faună cavernicolă.

A fost director al Institutului de Speologie între 1920 și 1947, senator al României din partea Universității Cluj (1922-1926), rector al Universității din Cluj (1929-1930) și președinte al Academiei Române (1926-1929).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here