PACT: Domnul Ionuț Mișa minte! Legea nu permite angajatorilor să scadă salarii după bunul plac

0

Ministrul de Finanțe Ionuț Mișa a declarat joi, în cadrul unei emisiuni televizate, că în urma ‘revoluției fiscale’ a Guvernului că niciun salariu nu va scădea. Totodată, acesta a adăugat că ‘dacă un angajator privat dorește să reducă salariul unui angajat, poate să o facă și astăzi’ (min 17:41).

PACT consideră că declarația domnului Ionuț Mișa reprezintă o minciună, întrucât scăderea salariilor angajaților după bunul plac al angajatorilor nu este permisă de lege.

„Tot aud că debitează iluștrii noștri ‘lideri’ ideea că ‘angajatorii oricum pot scădea salariile angajaților’. Asta e o minciună și o prostie periculoasă și iresponsabilă. Codul Muncii spune clar că nu se poate diminua salariul angajatului decât cu acordul angajatului. Singurele excepții sunt legate de abateri disciplinare grave sau restructurarea activității economice (doar temporar, prin reducerea programului de lucru). Eu sunt un om de dreapta, dar mi se pare culmea ironiei că oameni care pretind a fi social-democrați induc ideea că angajații nu trebuie să ridice pretenții, pentru că oricum li se poate tăia din salariu după bunul plac al patronului. Nimic mai fals. Guvernanți, citiți legea, dacă știți să citiți. și încetați dezinformările astea de doi lei… aia doi lei pe care, chipurile, îi vom lua în plus la salariu după marea voastră revoluție fiscală”, a declarat Sebastian Burduja, președinte PACT.

Potrivit art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, angajatorul poate să diminueze salariul angajatului doar cu acordul acestuia, fiind necesară încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă.

Singurele excepții prevăzute de lege sunt următoarele:

* potrivit art. 52 alin. (3) din Codul Muncii, în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, după caz;

* potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii, printre sancțiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârșește o abatere disciplinară se numără și:

— reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10%;

— reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de una-trei luni cu 5-10%.

***

PACT este o platformă civică și politică de centru-dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.

Viziunea PACT este a unei Românii în 3D: România democratică, dezvoltată și demnă, formată din comunități cu putere de decizie, cu oameni dinamici, conectați la noua economie, implicați în societate.

Într-o democrație adevărată, cetățeanul este principalul actor civic și politic. Misiunea PACT este de a reda România cetățenilor pentru ca #impreuna să dezvoltăm România și să depășim media Uniunii Europene pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare, într-o singură generație — aceasta. Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here