Festivalul Filmului Francez a început la Cluj-Napoca

0

Realitate, decor, acțiune! Între 9 și 19 noiembrie, Festivalul Filmului Francez (FFF) ajunge pe marile ecrane din 9 orașe românești (București, Arad, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara). O bună ocazie de a sărbători cei 21 de ani de existență a festivalului, dar mai ales de a atrage atenția asupra mediilor sociale și realităților în care trăim.

La Cluj-Napoca festivalul ajunge din 16 noiembrie în 19 noiembrie la cinema Dacia și va prezenta un program plin cu 12 lung metraje și 4 scurt metraje. Joi 16 noiembrie de la ora 18.30, Festivalul își dă mâna cu Berlinala de anul acesta și se deschide cu același film de forță, mult apreciatul DJANGO, în regia lui Etienne Comar. Filmul aduce în fața spectatorilor o poveste pe cât de incredibilă pe atât de necunoscută din timpul celui de-al doilea război mondial, cea a celebrului muzician Django Reinhart, cel care a schimbat spiritul swingului și al jazzului.

Anul acesta, de asemenea, FFF își reinventează secțiunile care l-au făcut popular în rândul cinefililor. 6 filme de debut alese cu grijă dintre cele mai interesante prime creații cinematografice apărute în ultima vreme își vor disputa preferințele publicului în cadrul secțiunii Competiție. Câțiva dintre regizorii acestor pelicule se vor afla, de altfel, în România pentru a explica mizele demersului lor artistic (Lila Pinell și Chloé Mahieu, realizatoarele filmului KISS & CRY, la București ; Morgan Simon, regizorul COMPTE TES BLESSURES / NUMĂRĂȚI RĂNILE  la București în 16-17 noiembrie și la Cluj-Napoca în 18 noiembre). ”Premiul publicului TV5 MONDE” va recompensa filmul cel mai apreciat de spectatori, producția urmând să fie distribuită în toate cinematografele din România.

Așteptat ca de obicei cu nerăbdare, programul Săptămânii Cahiers du cinéma – realizat în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franța – are ca punct de pornire ideea de ”arhitectură”. Selecția propusă de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate fețele sensurile noțiunii de ”arhitectură” pentru cea de a 7-a artă – de la decorul concret, la structura conceptuală sau la arhitectura unei opere filmice.

Nu în cele din urmă, Panorama invită publicul român să vizioneze cele mai noi și mai bune creații ale cinematografiei franceze actuale, producții îndelung aplaudate de critici și de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond.

O atracție a celei de a 21-a ediții a Festivalului Filmului Francez va fi și secțiunea Realitatea virtuală. Un program experimental atât în ceea ce privește forma cât și selecția, care va fi disponibil doar la București în acest an, și care va deschide noi piste de reflecție asupra evoluției cinematografului spre noile versiuni hi-tech de mâine, modelate de realitatea virtuală, ficțiunile interactive, webdocumentarele etc.

Orașe :

  • București / Cinema Elvire Popesco , 9 – 16 noiembrie
  • Cluj-Napoca / Cinema Dacia , 16-19 noiembrie
  • Iași / Galeria Fondane și Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” – 9-12 noiembrie
  • Timișoara / Universitatea de Vest – Aula Magna – 16-19 noiembrie
  • Constanța / Cityplex Tomis Mall , 16-19 noiembrie
  • Brașov / Cinemateca Patria , 9-12 noiembrie
  • Ploiești / Alianța Franceză Ploiești, 9-10, 15, 17-18 noiembrie
  • Buzău / Teatrul George Ciprian, 10 noiembrie
  • Arad / Cinema Arta , 17-19 noiembrie

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română.

Intrarea la Festivalul filmului francez la Cluj-Napoca este liberă!

PROGRAM LA CLUJ-NAPOCA

 

joi 16 noiembrie sâmbătă 18 noiembrie
18.30 deschiderea oficială DJANGO 15.00 competiție OCCIDENTAL
21.00 competiție CORPORATE 16.30 săptămâna Cahiers du cinéma SWAGGER
18.30 competiție COMPTE TES BLESSURES, Q&A
vineri 17 noiembrie Morgan Simon
21.00 săptămâna Cahiers du cinéma PLAYTIME
16.30 competiție AVANT LA FIN DE L’ETE
18.30 panorama SOUVENIR
21.00 competiție KISS&CRY duminică 19 noiembrie
15.00 săptămâna Cahiers du cinéma SCURT METRAJE
INIMA VIE A ORAȘULUI
16.30 competiție PETIT PAYSAN
18.30 săptămâna Cahiers du cinéma LE MEPRIS
21.00 panorama NOCTURAMA

 

Invitatul festivalului la Cluj-Napoca: tânărul regizor Morgan Simon

Născut în periferia Parisului, Morgan Simon studiază biologie și comunicare înainte de a integra departamentul de scenaristică la Fémis. Tinerețea și marginalitatea sunt în centrul filmelor sale, precum în AMERICAN FOOTBALL premiat la festivalul Angers Premiers Plans în 2013 sau ESSAIE DE MOURIR JEUNE nominalizat la premiile César în 2016. COMPTE TES BLESSURES este primul său lung metraj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here