100 de ani de comunism, 100 de milioane de morți

0

Pe 7 noiembrie 1917, Vladimir Ilici Lenin a reușit să răstoarne guvernul provizoriu din Rusia, în fruntea unui grup de grup de revoluționari bolșevici, ajutați de soldați din garnizoana Petrograd (acum Sankt Petersburg) și marinari de la baza navală Kronstadt. Republica Rusă a avut o viață de doar 6 săptămâni, regimul țarist fiind înlocuit la scurt timp de dictatura comunistă.

Pe 8 noiembrie, Lenin și acoliții lui marxiști s-au instalat în fruntea unui nou guvern, numit Consiliul Comisarilor Poporului. Lovitura de stat a fost dată cu pierderi minime, s-au tras doar câteva focuri. Numele ei a rămas în istoria Rusiei ca ”Revoluția din octombrie” sau ”Octombrie roșu”, pentru că țara folosea încă calendarul vechi, data locală fiind 25 octombrie.

Noua denumire a statului a devenit Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. URSS a existat timp de aproape 74 de ani, până la căderea comunismului și divizarea uniunii în state independente. Comunismul a ajuns să fie impus în zeci de țări, în multe dintre ele (mai ales în Europa de Est) prin forță, cu ajutorul tancurilor lui Stalin, după al doilea război mondial.

Azi mai există doar 5 state comuniste pe glob (China, Cuba, Laos, Vietnam, Coreea de Nord) și încă unul „în devenire”: Venezuela. Marxism-leninismul influențează însă multe alte regimuri și partide politice de pe planetă. 7 țări au referințe specifice la socialism în constituții: Bangladesh, Guyana, India, Nepal, Portugalia, Sri Lanka și Tanzania.

Moștenirea comunismului este tragică: revoluții, opresiune, înfometare, genocid și teroare. Milioane de oameni au murit de foame în Ucraina și China, milioane au fost împușcați în Cambodgia și Coreea, milioane au înghețat în gulagul din tundra siberiană. Zeci de mii de oameni au decedat în închisorile românești în anii ‘50 sau săpând la canalul Dunăre – Marea Neagră.

Bilanțul idealurilor lui Karl Marx și Friedrich Engles transpuse în viața reală: peste 100 de milioane de morți. Cel mai trist este că, în timp ce toată lumea condamnă regimul nazist, responsabil pentru holocaust și război, mulți încă apreciază sistemul comunist sau îi justifică greșelile, deși a ucis mult mai mulți oameni decât dictatura lui Hitler.

Țara / zona Numărul morților
China 65 milioane
URSS 23 milioane
Coreea de Nord 3 milioane
Cambodgia 2,5 milioane
Africa 2 milioane
Vietnam 1,5 milioane
Afganistan 1,5 milioane
Europa de est 1 milion
America de sud 0,5 milioane

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here