Ziua Națională a produselor agroalimentare românești sărbătorită și la Cluj

0

Anul acesta se va sărbători pentru prima dată pe 10 octombrie „Ziua națională a produselor agroalimentare românești”, ca urmare a adoptării Legii nr. 168/2017 de către Parlamentul României. În cadrul acestei campanii se urmărește promovarea produselor obținute pe teritoriul României din materii prime de bază provenite de la producători români.

“Ziua Națională a produselor agroalimentare românești” va fi marcată în toată țara prin organizarea de programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social și științific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului, în conformitate cu prevederile Legii 168/2017.

Prin produs național se înțelege a fi acel produs agroalimentar, obținut în proporție de 100 % pe teritoriul național, atât produsele agricole ca și materie primă cât și ca loc de procesare al acestora.

La întâlnire au participat Ioan Aurel Cherecheș, prefectul județului Cluj, Ivan Ilarie, consilierul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Ioan Oleleu, director executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, Mihai Arsene, director adjunct al Direcției pentru Agricultură a județului Cluj, Felix Arion, manager al Agro Transilavnia Cluster.

Ziua națională a produselor agroalimentare românești va fi sărbătorită prin acțiuni de steaguri, acțiuni de conștientizare a consumatorilor. Toate instituțiile statului sunt implicate, iar în mediul privat Agro Transilvania Cluster, așa că o umbrelă mare. Fiind vorba și despre studenții de la USAMV care vor veni la acțiuni de degustare de produse agroalimentare românești. Vor fi și prețuri speciale în anumite unități.”  a declarat  Ioan Aurel Cherecheș Prefect  al județului  Cluj.

Procentul de lapte și procentul de carne pe care România îl importa este unul mare. La fel și diferența dintre aceste două materii prime este una semnificativă.

„Este o diferență între ceea ce privește laptele și carnea, iar la carne în Cluj este un sector cu care ne mândrim la nivel național, 4 unități de sacrificare pasăre, astfel încât în perioada în mod sigur tot ce înseamnă carnea de pasăre și nu numai carnea de pasăre vor fi mult mai reprezentate  și vor reprezenta modelul de referință la nivelul național.  Sun înregistrate importuri și în domeniul cărnii de porc și acest domeniu datorită unor politici benefice. În ceea ce privește laptele, materia primă în unitățile de procesare din județul Cluj , pondere însemnată peste 96%  este lapte autohton,lapte care provine din fermele autorizate sau județe limitrofe.” a declarat Ioan Oleleu, director executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj.

Prefectul județului Cluj se pregătește și pentru anul viitor când aceasta zi va fi un adevărat eveniment.

Pentru anul viitor am stabilit cu cei din mediul economic la o altă stare mult mai mare. Va fi un adevărat eveniment.  De ce ? Pentru ca o asemenea zi ar trebui să devină o mândrie pentru noi ca județ, pentru noi ca țară, iar produsele pe care le scoatem pe piață  atât din județ cât și din țară să devină o mândrie pentru că sunt de calitate bună, sunt românești, unele dinte ele sunt chiar produse tradiționale iar nivelul calitativ este unul extrem de ridicat”  a mai declarat prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here