Piramida corupției. Ouăle vosganiene

0

Acum că am trecut peste inepția cu ouăle a d-lui Varujan Vosganian, zecile de meme-uri au circulat online iar ecourile hohotelor de râs se pierd în tumultul problemelor cu care se zbate România, cred că este timpul să vorbim și mai serios.

Multă lume se miră când politicienii scot câte o perlă din asta, oameni care mai apoi se împart în două categorii. Cei mulți cred cu tărie că politicienii sunt complet idioți și uite ce ghinion are țara noastră bogată care este condusă de astfel de oameni, în comparație cu care, în mod obiectiv datorită acelor declarații, ei sunt niște docți. Apoi un mic procent sunt convinși că astfel de manevre sunt menite a distrage populația de la planurile pe care cei de la putere le au și speră să le aplice în vâltoarea socială pe care acele declarații le creează.

Dar mai este o variantă, anume a elitelor care sunt prinse în capcana vechii securități care dospește bine mersi în actualele servicii de informații și nu numai. Eu nu cred că Varujan Vosganian este un idiot, ci mai degrabă că a acceptat să semneze un contract fără a înțelege pe deplin faptul că din acel moment el devine proprietatea securiștilor. E posibil să fi fost chiar constrâns, doar majoritatea oamenilor au secretele lor, poate ilegalități nedescoperite pe care le-au comis sau evenimente trecute care pot aduce o stigmă socială profundă, care le-ar distruge imaginea publică. Și, în consecință, din acel moment el poate fi obligat să execute orice i se comandă, oricât de imbecil ar părea în declarații sau acțiuni.

Vă prezint pe scurt ipoteza mea referitor la acea declarație și nu doar a dânsului. Într-o societate care se zbate în sărăcie și consecința ei imediată corupția, majoritatea subiectelor polarizează societatea în extreme iar eu spun că acea declarație a fost menită să facă tocmai asta. Avem așadar două tipuri de reacții. O parte sunt cei, predominant liberali, care doar au râs copios dar știu în sinea lor că economia subterană este o mare problemă cu care se confruntă România. Este punga cu aur la care cei de la putere nu au reușit să ajungă în mod oficial și, în același timp, este resursa pe care cei de bună credință, care nu sunt la putere, se bazează pentru o eventuală relansare economică. Dar ei nu sunt mulți, pentru că majoritari sunt cei care nu doar că au râs de calculul oălor vosganiene, dar au găsit oportun să își justifice toate descurcărelile românești. Doar azi furi un ou, mâine un bou, însă dacă ne hăhăim de o inepție cu ouăle din propria curte, hai să extrapolăm și la mici afaceri de curte, poate chiar un gater, un atelier auto, etc. În consecință a trezit spiritul profund „descurcăreț” românesc, tocmai acela care e generator de corupție și prin care mulți și-au validat refuzul de a funcționa în legalitate.

Dar să nu ne amăgim. Eu când spun că nu au ajuns în mod oficial să mulgă economia subterană, nu înseamnă că ei nu sunt acolo. Un sistem corupt este un organism care se bucură din toate celulele sale de această stare, atât pentru faptul că ei au acces la sistemul ilegal prin toți funcționarii care, în mod neoficial, mulg atât cât pot din el încât să nu îl lase să moară, cât și pentru că au în permanență un demon de atacat în campaniile electorale compus din acei oameni răi care nu vor să plătească taxe. Iar soluția care e? Păi de a introduce noi taxe, pe care oricum nu le va plăti aproape nimeni, dar care vor deveni instrumente în mâinile funcționarilor pentru a sorbi și mai multă mită din economia subterană.

Astfel de declarații sunt niște manevre ingenioase de a oferi cetățenilor motivația menținerii unei economii bazate pe troc și înțelegeri pe comisioane ascunse, de a trezi simțiri naționaliste, de a diviza societatea în cei mulți care sunt incapabili de a analiza ceea ce se petrece în România la nivel macro și sunt preocupați doar de ceea ce există în propria curte și cei puțini, care încă mai au un simț civic și o speranță că într-o bună zi ne vom civiliza și noi. Pentru că, să nu ne facem iluzii, lipsa simțului civic, proasta educație și sărăcia înseamnă implicit un nivel de civilizație scăzut.

În fond sunt manevre populiste care bucură pe cei mulți și sunt atent intrumentate din spate de către un organism născut în comunism care a învățat mai repede să se adapteze și să se folosească de un sistem democratic decât eu reușit oamenii să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat o democrație capitalistă, care pretindem că suntem, dar în fapt suntem o mocirlă post-comunistă. Un sistem în care nimeni nu e cu adevărat onest și pentru că toți se simt cu musca pe căciulă, acceptă această mizerie, ba unii chiar își vând sufletul „diavolului” prin propria semnătură a unor contracte cu caracter absolut.

Vă las cu un text scris de dl. Sorin Cucerai în vară și, pentru a nu vă răpi prea mult timp, îmi voi continua ideea în articolul următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here