Consiliul Judeţean Cluj a câstigat procesul privind castelul Goga de la Ciucea

0

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a anunţat vineri, 6 octombrie 2017, faptul că, la finalul mai multor ani de litigii, Consiliul Judeţean Cluj a câştigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduişte Muzeul Memorial  „Octavian Goga”.

Este o mare victorie a Consiliului Judeţean, locul firesc al acestui castel cu o simbolistică aparte pentru toţi românii fiind în proprietatea noastră, în domeniul public al judeţului Cluj. În plan concret, această decizie mai mult decât salutară a instanţei ne va permite să realizăm o serie de investiţii, lucru imposibil câtă vreme castelul făcea obiectul unui litigiu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

În perioada următoare, Consiliul Judeţean va iniţia demersurile pentru reînscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra imobilului al judeţului Cluj, acest lucru urmând a se realiza în baza testamentului întocmit de văduva marelui poet, Veturia Goga, în favoarea Statului Român, testament pe care urmaşii ei nu l-au putut anula de-a lungul celor peste 12 ani de procese.

Demersurile de revendicare a domeniului din localitatea Ciucea, strâns legat de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, au început în anul 2005, când urmaşii Veturiei Goga au solicitat constatarea nulităţii absolute a donaţiei făcute de aceasta în favoarea statului român şi, implicit, obţinerea dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri şi, respectiv, despăgubiri pentru bunurile care nu mai puteau fi restituite în natură. Chiar dacă instanţele de judecată au constatat nulitatea donaţiei făcute de văduva marelui poet în beneficiul Statului Român, Consiliul Judeţean rămâne proprietar al acestui imobil în baza testamentului pe care Veturia Goga l-a întocmit în favoarea Statului cu scopul declarat al înfiinţării unui muzeu care să cinstească memoria marelui poet şi să îi promoveze opera şi întreaga activitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here