Răzvan Mărcuș: „Am descoperit că am o pasiune pentru a inventa obiecte utile care poate nu există sau există sub o alta formă”

0

Reporter: De unde această pasiune pentru invenții și tehnologie?

Răzvan Mărcuș: Pasiunea o am de mic pentru a descoperi, pentru a vedea cum funcționează lucrurile, chiar de la jucării, acolo cred ca a început totul iar pe parcurs prin anumite conjuncturi totul a reușit sa se definească ca mai apoi sa devina ceva mai interesant. Probabil odată cu vârsta am descoperit și am înțeles multe procese tehnologice și tehnologii iar având ca și baza acestea din diverse discuții și anturaje în care existau anumite necesitați am descoperit ca am o pasiune pentru a inventa obiecte utile care poate nu exista sau exista sub o alta forma.

Reporter: Cum ți-a venit ideea să inventezi o husă care să încarce telefonul fără să fie conectată la  priză  ?

Răzvan Mărcuș: Husa a fost una dintre primele 3 invenții care le-am relatat unui profesor de la facultate pentru unul dintre laboratoarele de Electrotehnica iar profesorul a spus „fale”. Mai apoi la Craiova am am câștigat locuri importante pentru mine, primele locuri întâi, în care nu am fost jurizat de comisii străine, care nu mă cunoșteau, nu aveau interese și aici eu am fost premiat la 2 secțiuni cu locurile întâi iar de acolo mai departe totul a decurs de la sine.

Reporter: Se găsește pe piață această husă în momentul de față ?

Răzvan Mărcuș: Pe piața se găsește proiectul de vânzare, sunt în căutarea unui partener cu care sa pot finaliza acest proiect, deoarece ma aflu într-un stadiu în care nu mai știu ce trebuie făcut din punct de vedere tehnologic.

Reporter: Ce proiecte noi mai ai ?

Răzvan Mărcuș: Sunt multe proiecte, marea majoritate sunt pentru eficientizarea producției de energie electrica în domeniul energiei regenerabile, unde am sisteme de creșterea eficientei de producție la panourile fotovoltaice, unde am reușit sa cresc cu 40%, lucrez pe sisteme de eoliene, lucrez pe sisteme alternative de producție a energiei electrice, pe motoare cu magneți permanenți și generatoare, lucrez la mașinile electrice pentru a creste autonomia electrica în vederea dulbării acesteia prin eficientizarea consumului dar fără a dauna performantelor mașinii.

Reporter: Ce ai simțit în momentul în care ai câștigata premiul cel mare la Euroinvent ?

Răzvan Mărcuș: A fost un moment neașteptat, pentru ca eram cu standul cel mai mic de doar 1 m unde nici masa nu încăpea ceea ce am avut-o la stand, dar juriul a fost deschis la ceea ce am făcut acolo și a fost impresionat. Este o victorie a muncii mele și un semn ca sunt pe un drum bun.

Reporter: Ai avut vreo susținere din partea autorităților locale în finalizarea proiectului ?

Răzvan Mărcuș: Din partea autorităților am avut parte doar de premii și mici sponsorizări care au ajutat pentru deplasări la aceste evenimente și le sunt recunoscător în special primarului din Brad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here