Daniel Buda: „45% din terenurile agricole sunt cumpărate de străini! Se afectează siguranța națională a ţării”

0

În comunicatul de presă din data de 17 septembrie 2017 de la sediul PNL Cluj,  Europarlamentarul Daniel Buda cere Premierului Mihai Tudose să explice public care este stadiul actual al proiectului de lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor și motivele pentru care se întârzie adoptarea acestuia.

,,Faptul că 45% din terenurile agricole sunt cumpărate de străini ține de siguranța națională
Am solicitat în raportul doamnei europarlamentar Maria Noichl, depus şi votat în Parlamentul European, instituirea de proceduri și condiții unice de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole la nivel european și am atras atenția asupra acestei chestiuni prin amendamentele depuse. Apreciez faptul că România se află în fața unei chestiuni care ține de siguranța națională. Faptul că astăzi în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o situaţie care, pe termen mediu și lung, ne va afecta în mod neîndoielnic.
Avertismentul meu nu trebuie înțeles ca un îndemn la interzicerea tranzacțiilor de terenuri agricole către străini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care România este parte, însă consider că este necesară impunerea unor condiții asemănătoare celor din Franța, spre exemplu unde cumpărarea unui teren agricol este condiționată, persoana respectivă fiind nevoită să își demonstreze afinitatea față de zona în care cumpără pământul, să demonstreze că a trăit zece ani în regiune, precum și intenția de a face agricultură.
Este o măsură contra speculei și de concentrare a terenurilor, așa cum se întâmplă astăzi în România. Din păcate, nici Guvernul condus de domnul Cioloș, nici Guvernul condus de domnul Tudose nu au reușit să vină cu un proiect de lege coerent cap-coadă, care să reglementeze vânzarea-cumpărarea terenurilor. De aceea îi solicit public domnului Tudose să ne spună care este stadiul acestui proiect pe circuit guvernamental, pentru că el nu este trimis în Parlament. Atrag atenția că orice zi de întârziere nu face altceva decât să ducă la diminuarea suprafeței agricole a României și să îl facă părtaș în același timp la un act prin care se afectează siguranța națională a ţării. Totodată, din informațiile pe care le dețin, există în România cazuri în care terenul este cumpărat de persoane extra-comunitară care nici nu îl cultivă, dar beneficiază de subvenții. Pe de altă parte, diferite alte entități, de cele mai multe ori provenind din state UE dezvoltate, cultivă terenuri achiziționate în România, cu sume mai mici decât în alte țări, și cu mijloace tehnologice superioare celor pe care și le permit agricultorii români.
Potrivit raportului menționat, această practică este observabilă în mai multe țări europene, dar că România era des menționată în document ca exemplu ilustrativ pentru ”fenomenul de acaparare a terenurilor”

Daniel Buda susține că obiectivul său în Parlamentul European este ca până la finalul mandatului să beneficiem de proceduri unice de absorbţie a fondurilor europene la nivelul întregii UE.

,,Obiectivul meu în Parlamentul European până la finalul mandatului este să beneficiem de proceduri unice de absorbţie a fondurilor europene la nivelul întregii UE
Aici mă refer la a restrânge dreptul statelor membre de a impune noi condiţionalităţi faţă de cele stabilite de către Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, dacă de la Bruxelles se stabilesc 3 condiţionalităţi, statele membre să nu mai aibă posibilitatea de a impune altele noi. Atâta vreme cât discutăm de fonduri europene şi suntem actori pe aceeaşi piaţă, trebuie să fie normal să beneficiem de un tratament egal din Est până în Vest, din Nord până în Sudul Europei. România este oaia neagră la nivel european în ceea ce priveşte nivelul de condiţionalităţi impuse beneficiarilor, ceea e nu este normal. Este o chestiune de timp însă nu este un obiectiv imposibil, fiind un curent favorabil acestei abordări la nivel european
’’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here