Recenzie: Saga Favoritelor de Jean des Cars

0
sursa foto: autorul

Auzisem de cartea lui Jean des Cars de pe instagramul Andreei Balaban, una din puţinele bloggeriţe românce pe care le urmăresc. Am cautat detalii pe net – mă intrigase numele, dar cel putin prin iunie-iulie- nu erau. Prin urmare, cu ocazia primei vizite la o librărie mi-am cumpărat-o. Mă rodea prea tare curiozitatea pentru a nu-mi arunca privirea peste paginile ei şi a afla poveştile ascunse în ea.

Volumul în sine mi s-a părut şi încă mi se pare o minunăţie: coperta te duce imediat cu gândul la alte vremuri, pline de parfum şi dantelării, alintări şi răsfăţuri.  În plus, de-a lungul poveştilor se regăsesc poze cu picturile doamnelor în cauză, la fel, pline de farmec. După cum spune şi titlul, în cartea lui des Cars se regăsesc nu mai puţin de 18 portrete ale celor mai ilustre favorite; doamne din familii bune sau nu, doamne înţelepte sau impulsive, îndrăgostite sau interesate care au făcut parte din vieţile bărbaţilor importanţi ai istoriei, care şi-au pus amprenta asupra vieţii lor şi câteva dintre ele asupra istoriei. Asta diferenţiază favorita de amantă: pe lângă faptul că  „se bucură de favorurile” unei persoane de rang foarte înalt, favorita are putere, putere pe care de cele mai  multe ori şi-a dorit-o şi pe care o exercită influenţând decizii politice, câteodata cu efecte dezastruoase.. Doamnele ale caror poveşti le citim sunt următoarele: Agnes Sorel, Diana de Poitiers, Gabrielle d’Estrées, Louise de La Valliere, marchiza de Montespan, doamna de Maintenon, surorile de Nesle, marchiza de Pompadour, doamna du Barry, Zoé du Cayla, Lol Montez, Miss Howard, Katia Dolgorukova, Blanche Delacroix, Magda Lupescu și Wallis Simpson. Doamne frumoase, interesante, culte sau din contră urâţele, în vârstă şi capricioase. Femei care au fost iubite cu patimă de cei mai puternici oameni din Europa.

E o carte care se citeşte foarte uşor, bună pentru o vacanţă sau un weekend, plină de curiozităţi istorice şi poveşti demult apuse. Stilul e unul concis şi fluid, uşor de parcurs.  Un deliciu pentru oricine iubeşte istoria şi…de ce nu, poveştile de alcov.

Jean des Cars este jurnalist, istoric şi cronicar francez care a scris despre marile dinastii europene şi reprezentanţii acestora: Saga dinastiei de Habsburg, Saga dinastiei de Windsor, Saga dinastiei Romanov, Sceptrul şi sângele., dar și biografiile dedicate unor personalități istorice celebre, precum Ludovic al II-lea al Bavariei, împărăteasa Elisabeta a Austriei, prințul moștenitor Rudolf al Austriei, împărăteasa Eugenia a Franței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.