Creșterea contribuțiilor sociale pentru angajații part-time, explicată pentru proști

0

PSD a venit cu propunerea ca firmele din România să plătească contribuțiile sociale datorate de angajator la nivelul salariului minim pe economie chiar și pentru salariații care nu sunt angajați cu normă întreagă. Haideți să vedem ce se va întâmpla.

Să presupunem că am o firmă cu un mic sediu și vreau să angajez o femeie de serviciu. Mă înțeleg cu tanti Veta să lucreze 2 ore pe zi, că mai mult nu e nevoie, deci cu contract part-time („un sfert de normă”), pe 400 lei în mână pe lună.

Ca să-i pot da banii ăștia, trebuie să-i fac contract de muncă pe suma de 503 lei. Suma totală pe care o cheltuie firma mea este de 618 lei, cu toate taxele incluse. Deci angajatul primește 400 lei, iar la bugetele de stat merg 218 lei (35% din bani).

Contribuțiile sociale ale angajatorului sunt de 105 lei. Ce se va întâmpla dacă firma va fi obligată să plătească contribuții sociale la nivelul salariului minim? Acestea vor crește de la 105 lei la 304 lei, adică +199 lei.

Hai să vedem cum stau cifrele inițiale. Salariul în mână rămâne 400 lei. Dar la stat merg 417 lei (51% din suma totală cheltuită de firmă). Deci statul ia mai mulți bani decât angajatul! Iar costul total al meu ca angajator este de 817 lei, foarte mult pentru niște servicii de curățenie.

Care vor fi efectele? Aproape nimeni nu va fi suficient de fraier încât să plătească suma asta imensă. O mare parte din patroni vor plăti la negru, deci nu vor mai achita taxele la buget. O altă parte din firme va obliga angajații existenți să facă și curățenie, pe lângă munca lor actuală, ceea ce va crea nemulțumiri.

O soluție mai eleganta va fi contractarea unor servicii de curățenie de la o firmă specializată. Hai să zicem că prețul lor este de 618 lei/lună. Deci patronul are aceleași costuri ca în situația inițială. Firma de curățenie însă lucrează cu cei mai ieftini oameni pe care îi găsește. Persoana de la ei, angajată full-time pe salariu minim pe economie, va primi pentru cele 2 ore lucrate doar 266 lei în mână, în loc de 400 lei cât ar fi primit tanti Veta.

În concluzie, rezultatul va fi că statul va încasa mai puțini bani, vor câștiga eventual câteva firme de pe urma serviciilor externalizate, iar marele pierzător va fi angajatul, în fiecare din variante: ori se va alege fără contribuții plătite, ori va fi obligat să muncească plus, ori va lucra pe bani mai puțini pentru un subcontractor în loc să muncească pentru firmă direct.

Ideea social-democraților va afecta cele mai defavorizate grupuri sociale, adică exact electoratul lor țintă. Drumul spre dezastru e pavat cu bune intenții. Sau doar cu incompetență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here