Apa nu este un lichid complicat, ci două lichide simple cu o relație complicată

0
Credit: Mattias Karlén

Apa lichidă poate avea două forme diferite, cu densitate mare sau cu densitate mică, a descoperit un nou studiu. Descoperirea se adaugă la proprietățile bizare ale acestui lichid omniprezent, dătător de viată și care nu se poate compara cu nici un alt element de pe pământ.

Noua proprietate este remarcabilă şi constă în faptul că apa, la temperaturi joase în care cristalizarea gheţii este lentă, poate exista ca două lichide diferite„, a declarat Anders Nilsson, fizician chimist la Universitatea Stockholm din Suedia, într-un comunicat preluat de Live Science.

Element esențial pentru viață

În absenţa apei, cel puţin pe pământ, viaţa nu este posibilă. Şi oriunde există apă, oricât de puţină, viaţa este posibilă.  Acesta este şi motivul pentru care oamenii de ştiinţă au fost încântaţi când au găsit posibile curgeri de apă sărată şi alte semne ale existenţei cândva a apei pe Marte. Înseamnă că la un moment dat în istoria planetei roşii,  s-ar putea să fi existat viaţă.

Apa are proprietăţi ciudate, proprietăţi pe care nici un alt lichid cunoscut oamenilor de ştiinţă nu le are. De exemplu, poate exista sub trei forme: lichidă, solidă şi gazoasă, în funcţie de temperatură şi presiune. Configuraţia sa moleculară,  doi hidrogeni cuplaţi la o moleculă de oxigen – creează o puternică polaritate sau o regiune încărcată puternic pozitiv şi o regiune încărcată puternică negativ. Astfel, aproape  orice substanţă poate fi dizolvată în apă.

Oamenii de știință au identificat 70 de proprietăți ale apei lichide care diferă de proprietățile altor substanțe lichide.

Cercetătorii știu de mult că gheața poate exista în două forme solide: o formă cristalină foarte ordonată, cu molecule individuale ordonate într-un model care se repetă și o versiune amorfă, în care moleculele sunt împrăștiate aleator. Această gheață amorfă se regăsește cel mai des pe planeta noastră şi se poate transforma într-o versiune fie cu densitate scăzută fie cu densitate mare.

Două forme de apă lichidă

Tranziţia gheţii fie către o variantă cu densitate scăzută, fie către una cu densitate mare, i-a făcut pe oamenii de știință să se întrebe dacă nu cumva același lucru se poate întâmpla şi cu apa în formă lichidă. Pentru a afla acest lucru, s-au folosit de tehnologia razelor X. Ei au urmărit cum apa a trecut dintr-o stare lichidă amorfă, sticloasă, înghețată (în esență, gheață necristalizată), într-un lichid vâscos și apoi aproape imediat într-un alt lichid vâscos cu o densitate mai mică. Constatările au aruncat o lumină nouă asupra comportamentului bizar al apei lichide.

Noile rezultate indică faptul că apa la temperatura camerei nu se poate decide în care dintre cele două forme ar trebui să fie, densitate mare sau mică, ceea ce rezultă în fluctuații între cele două„, a declarat co-autorul studiului Lars GM Pettersson, fizician chimist teoretic la Universitatea din Stockholm. „Pe scurt: Apa nu este un lichid complicat, ci două lichide simple cu o relație complicată

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here