6 trucuri științifice pentru o căsnicie frumoasă

0

Vara este sezonul nunţilor, al speranţelor unui până la adânci bătrâneți fericit. Oare cum putem să avem o căsnicie frumoasă şi fericită?

Oamenii de ştiinţă nu a găsit încă o poţiune magică pentru dragoste, dar cercetând problema, au ajuns la câteva concluzii folositoare.

Care sunt acestea?

  1. Împărtăşirea opiniei cu privire la modul de cheltuire al banilor

Banii nu sunt un subiect romantic şi multe cupluri refuză să vorbească onest despre el. Nu e vorba aici neapărat de cât câştigă celălalt ci pe cât de cheltuitor e, pe ce preferă să cheltuie şi ce înseamnă banii pentru fiecare. De exemplu, pentru cineva poate însemna sigurantă şi să prefere să facă economii, pentru altcineva să fie un mijloc de a obţine tot ce îşi doreşte material vorbind şi să cheltuie întreg salariul pe ieşiri în oraş şi să nu economisească deloc, pentru că viaţa este scurtă.

Uimitor este faptul că opusurile se atrag: cineva econom are şanse foarte mari să se căsătorească cu cineva cheltuitor, ceea ce va duce în final la conflicte cu privire la modul de cheltuire al banilor şi o calitate scăzută a căsniciei.

Dacă modul de raportare la bani este similar, şansele de a fi conflicte cu privire la banii familiei, sunt mult mai mici. Cel puţin asta spune ştiinţa. Prin urmare, fiţi atenţi la cum îşi cheltuie partenerul sau partenera banii!

  1. Cât mai mult sex

Sexul este foarte benefic pentru organism şi pentru cuplu. E o formă de conectare intimă cu celălalt. Iar în cazul persoanelor nevrotice, care se supără uşor, îşi schimbă des starea de spirit şi se îngrijorează constant cu privire la tot, sexul pare a fi soluţia pentru acest lucru. Studiile realizate la Universitatea din Tennessee au ajuns la concluzia că persoanele nevrotice – a căror personalitate nu e neapărat compatibilă cu o relaţie – care fac mult sex, au o căsnicie la fel de satisfăcatoare ca şi persoanele mai puţin nevrotice.

Sexul nu e chiar foarte bun? Nici o problemă, ştiinţa ne ajută şi aici: s-a descoperit faptul că acesta se îmbunătăteşte o dată cu trecerea timpului şi cu practica.

  1. Folosirea cuvintelor ,,mulţumesc” şi ,,noi”

Doua cuvinte fac minuni atunci când e vorba de un cuplu: ,,mulţumesc” şi ,,noi”. În cadrul unui studiu realizat de către Universitatea din Arizona, oamenii căsătoriţi au fost întrebaţi dacă apreciază faptul că partenerul face diverse sarcini pentru ei. Cei mai mulţi au răspuns că da. Cui nu îi place când vine acasa şi partenerul sau partenera a gătit, a făcut cumpărăturile etc?

Doar că mulţi dintre cei întrebaţi şi care au afirmat că apreciază efortul partenerului, nu i-au spus acestuia nimic, pe motiv că celălalt ,,ştie”. De unde să ştie celălalt, dacă nu îi spunem? Nu suntem cititori în stele. Şi e foarte plăcut atunci când partenerul de relaţie ne spune că ne apreciază pentru ceea ce facem. Şi un simplu ,,mulţumesc” face minuni.

Alt cuvânt magic e ,,noi”. Studiile arată că în cuplurile în care se folosesc des – mai ales în caz de conflict – cuvinte de genul ,,noi” şi ,,al nostru” există mai  multă afecţiune şi mai puţine comportamente negative, cum ar fi furie şi stres atunci când partenerii nu sunt de acord. Folosirea cuvintelor care exprimă separarea ,,eu”, ,,tu” în timpul discuţiilor, sunt asociatie cu o calitate slabă a căsniciei. Un cuplu e o echipa până la urmă.

  1. Dacă partenerul te enervează acum, lucrurile au şanse mari să se înrăutătească

Dacă sunt multe lucruri la partener care te enervează, căsnicia nu va schimba asta. Locuitul împreună va face în timp ca lucrurile să ţi se pară şi mai iritante. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă însă e că în final, asta pare să fie normalul: e normal să fie lucruri care te enervează la partener. Cu cât se petrece mai mult timp împreună, cu cât relaţia devine mai intimă, şansele să apară şi lucruri negative sunt mai mari. Ce poţi face? Învaţă să le accepţi şi să nu explodezi de fiecare dată. 

  1. Critica în anumite limite, ajută

Studiile indică faptul că a da vina pe celălalt, spunându-i să se schimbe şi ești mai puţin iertător poate să fie motivant pentru celălalt. Însă conversațiile trebuie să se desfășoare fără a-l jigni pe celălalt, fără agresivitate şi denumiri injurioase.

  1. Căsnicia înseamnă muncă

Dragostea romantică ne spune că au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi. Nu ne spune însă faptul că acest lucru înseamnă şi multă muncă. Partenerii cărora le pasă de căsnicia lor, de relaţia lor şi de celălalt, vor căuta să îşi rezolve conflictele înainte să devină prea dificile. Petrecerea timpului împreună, făcând lucruri împreună şi nu stând pe telefon, împreună, dar separat, experimentarea de noi experienţe, conectarea la celălalt, ajută partenerii să rămână îndragostiţi. Bine, atunci când e vorba de dragoste, nu de pasiune sau obsesie. Acestea dispar destul de repede din relaţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here