Ce credem că se întâmplă în psihoterapie și ce se întâmplă în realitate

0

În prezent, datorită internetului și cărților de specialitate, avem acces la multe informații despre psihoterapie și despre cum funcționează aceasta. Totuși, acest lucru nu împiedică anumite mituri despre terapie să se perpetueze. Aceste mituri pot izvorî din filme, de la prieteni și cunoscuți sau din propriile noastre idei, atunci când încercăm să ne formăm o imagine despre un lucru care nu ne este foarte cunoscut. Mai jos sunt cinci mituri comune despre terapie care, dacă sunt acceptate fără a fi explorate, ne pot fura șansa de a deține informații corecte despre acest domeniu și de a beneficia de ceea ce nepoate oferi el.

Mit: Terapeutul este ca un prieten cu care vorbești. 

Realitate: Spre deosebire de un prieten, terapeutul te ascultă activ fără a fi implicat emoțional și îți observă cu atenție comportamentele, tiparele și gândurile. Terapeuții sunt antrenați să nu lase propriile gânduri, păreri sau experiențe anterioare să le afecteze relația și munca cu clienții. Terapeutul este sincer și îți subliniază anumite aspecte problematice, în timp ce prietenii sunt de obicei mai indulgenți în aceste de situații. Fiind sincer, terapeutul îl ajută pe client să conștientizeze anumite lucruri, să se dezvolte și să facă schimbări pozitive, evitând să repete vechile tipare.

Mit: Terapeutul îți dă sfaturi și îți oferă răspunsuri la dilemele tale.

Realitate: Un terapeut bun nu oferă niciodată sfaturi – de fapt, treaba terapeutului este aceea de a te ajuta să explorezi, să te descoperi, să analizezi situațiile pentru a învăța să găsești singur răspunsuri pentru întrebările tale. În timp ce oferirea sfaturilor și a răspunsurilor la întrebări riscă să creeze dependență față de terapeut, dezvoltarea abilităților personale de a analiza și a înțelege situații pentru a lua decizii independente este un aspect important în viața clientului chiar și după încheierea relației terapeutice. Pe scurt, în loc să facă ceea ce zice terapeutul, clientul învață să gândească constructiv și să acționeze în mod independent.

Mit: Terapeutul trebuie să fi trecut prin ceea ce treci tu ca să te înțeleagă și să te poată ajuta cu adevărat.

Realitate: Dacă un client se confruntă cu depresia, abuzul de substanțe, sau atacurile de panică, poate se așteaptă ca terapeutul lui să fi trecut prin aceleași situații pentru a-l înțelege cu adevărat și a putea să-l ajute din proprie experiență. Totuși, un terapeut bun este pregătit să individualizeze intervenția și să ofere clienților ajutor specific pentru problemele lor unice, particulare. Simptomele unei tulburări se manifestă diferit la fiecare persoană, chiar dacă diagnosticul este același. De asemenea, pentru oameni diferiți, funcționează diferite tipuri de intervenție. Astfel, chiar dacă terapeutul ar fi trecut printr-o situație asemănătoare, nu ar fi garantat că soluțiile identificate în situația sa ar funcționa și în cazul clienților. Prin formare de specialitate însă, terapeutul învață să adapteze tratamentul la fiecare caz în parte, ținând cont de trăsăturile unice ale clientului și ale situației acestuia.

Mit: Te vei simți mult mai bine după fiecare ședință de terapie 

Realitate: S-ar putea ca uneori să pleci de la ședința de terapie simțindu-te anxios sau trist – ceea ce nu înseamnă că terapia nu funcționează. În tipul terapiei, vei identifica și vei explora o mulțime de emoții, și vei vorbi despre subiecte dificile sau chiar dureroase pentru tine. Disconfortul acesta pe care îl vei simți pe termen scurt, poate să-ți aducă multe beneficii pe termen lung. 

Mit: În terapie vom vorbi mult despre copilăria noastră și vom ajunge la concluzia că părinții noștri sunt vinovați pentru problemele pe care le avem în viața de adult. 

Realitate: Probabil că vei vorbi despre copilăria ta în terapie, pentru că omul care ești astăzi a fost modelat de modul în care ai fost crescut. Însă aceasta nu este singura influență asupra persoanei tale. Lumea în care ai trăit, cultura, prietenii, comunitatea și experiențele tale personale, toate au contribuit la ceea ce ești astăzi. Scopul terapiei nu este niciodată de a găsi un „vinovat” pentru ceea ce ți se întâmplă, ci de a găsi metode sănătoase de soluționare a dificultăților prin care treci, învățând cine ești cu adevărat, care sunt punctele tale tari și slabe – ca să-ți poți construi o viață fericită și încununată cu sens. 

Dacă ai crezut până acum în oricare dintre aceste mituri, este de înțeles. Terapia este adesea înțeleasă greșit. De aceea, este important să vorbim cu terapeutul nostru despre așteptările pe care le avem de la acest proces, și de la el sau ea, ca specialist. Nu există întrebări greșite în această situație – este esențial să fii direct cu terapeutul tău și să împărtășești cu el sau ea orice îngrijorare ai cu privire la procesul terapeutic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.