Vasile Ilea: Impactul pozitiv al investițiilor franceze din România este important pentru PIB

0

Vineri, la Cluj-Napoca, din inițiativa Comisiei de Politică Externă a Senatului României, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (Centrul de Cooperări Internaționale), Facultatea de Studii Europene și Institutul Francez Cluj-Napoca a fost organizată dezbaterea cu tema „Perspective transversale asupra dinamicii relațiile franco-române”, eveniment care face parte din amplul proiect “Sezonul cultural România – Franța”. Dezbaterea a fost găzduită de Facultatea de Studii Europene (UBB Cluj Napoca).

Invitat special a fost senatorul social-democrat Titus Corlățean, care recent a fost desemnat vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, mandat pe care-l va onora pe tot parcursul anului 2017.

Întrunirea a avut ca scop lansarea unor directive care să stea la baza negocierilor României cu Franța, dar și cu celelalte state europene, în contextul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Poate Franța să devină un și mai bun partener al României? Cum ar trebui să se comporte reprezentanții României în raport cu marile puteri europene? Acestea au fost principalele chestiuni la care s-au căutat răspunsuri, în cadrul întâlnirii de ieri. Atât profesorii universitari, cât și politicienii și reprezentanții societății civile prezenți la eveniment au lansat câteva argumente, evidențiind avantajele pe care România le poate exploata în relația cu Franța: comunitatea oamenilor de afaceri francezi, numărul impresionant de studenți francezi, parteneriatele academice, afinitățile culturale etc.

Senatorul clujean Vasile Ilea (membru în Comisia de Politică Externă a Senatului României) a prezentat un sumar al investițiilor companiilor franceze în România, consemnând impactul lor pozitiv pentru economia noastră: „Compania Dacia Pitești asigură între 2,4% și 2,8% din PIB-ul României. Producătorul de anvelope Michelin are, în fabricile din România, peste 3000 de angajați și își coordnează de la noi toată zona comercială din Europa centrală și de Sud. Anul trecut, la Ghimbav era lansată o fabrică de elicoptere H215, o investiție a Airbus de peste 52 de milioane de euro, în condițiile în care, pe platforma de lângă Brașov mai funcționează și compania Airbus Helicopters România, deținută de concernul franco-german în proporție de 51%”. Senatorul Ilea a transmis că investitorii francezi sunt preocupați de măsurile adoptate de Guvern în privința pachetului de salarizare, dar și faptul că aceștia emit pretenții în privința unor măsuri de relaxare fiscală. El a mai adăugat că România nu trebuie să uite nici de drepturile românilor care muncesc în țările europene.

Titus Corlățean a concluzionat că nu există nicio temă care să nu poată fi bine gestionată în cadrul negocierilor politice dintre România și statele membre ale UE. „Totul depinde de negociatori. Depinde doar de noi să ne impunem punctul de vedere. Sunt mult mai multe teme care ne unesc, decât cele care ne despart, iar România trebuie să-și concentreze atenția pe temele care ne avantajează, în relația cu Franța. Condițiile egale pentru muncitorii români, aceasta trebuie să devină temă prioritară în relația cu marile state europene” – a apreciat senatorul Titus Corlățean.

La eveniment au participat:

Andrei Ţărnea, Comisarul General al României pentru Sezonul Cultural România-Franţa
Pascal Fesneau, Consulul Onorific al Franţei la Cluj-Napoca
Gabriela Ciot – Departamentul de Studii Europene și Guvernanță, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj Napoca
Titus Corlăţean, senator, fost Ministru de Externe
Benoît Bavouset, Directorul Institutului Francez Cluj
Vasile Ilea, senator, Secretarul Comisiei de Politică Externă al Senatului României
Gérard Gondran, fost înalt funcţionar public francez
Cristina Pocol, Responsabil pentru Cooperarări Francofone, USAMV, Cluj-Napoca
Vincent Henry, doctorand, Universitatea Paris-Est
Rafik Derridj, student, delegat al Tinerilor Republicani (JLR) din Transilvania
Valentina Gîdea, Responsabil pentru Cooperarări Francofone, UBB, Cluj-Napoca
Horia Nasra, deputat, președinte PSD Cluj
Cornel Itu, deputat PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.