21 iunie 2017 cea mai lunga zi şi cea mai scurtă noapte a anului

0

Astăzi la ora 07:24 a debutat solstiţiul de vară care marchează începutul verii astronomice. Prilej de bucurie şi sărbătoare, solstiţiul de vară este legat de strângerea recoltei şi de noi începuturi.

Strămoşii noştri celebrau solstiţiul prin sărbătoarea  Sânzienelor. Sânzienele se credeau a fi femei frumoase, preotese ale soarelui care dau puteri magice plantelor, acestea devenind plante de leac după data de 24 iunie.

În sate se aprind focuri în cel mai înalt loc. Încinşi la brâu cu pelin, oamenii dansează în jurul focului şi apoi aruncă aceste brâuri în foc pentru ca toate necazurile să ardă împreună cu ele.

În emisfera sudică, același solstițiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie. Similar cu “antinomia” echinoxurilor de la începutul primăverii, simultan cu existența unui solstițiu într-una din cele două emisfere ale Terrei, solstițiul “opus” (începutul iernii astronomice) marchează cealaltă emisferă (sudică).

La data de 21 iunie longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 grade, aflându-se la 23 grade și 27 minute distanța unghiulară nord față de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că, la această dată, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopți albe”.

Solstițiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălțime față de ecuator.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Peste tot în lume solstiţiul de vară este marcat prin sărbători. Este o perioadă bună pentru schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate. Energia solară este o energie a pasiunii, prosperităţii, creativităţii şi belşugului, iar tradiţia spune că în curând, în noaptea dintre 23-24 iunie 2017, cerurile se deschid şi lumea de dincolo intră în contact cu lumea pământeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here