Floreşti: prima localitate din țară cu 5 centre de reciclare a deşeurilor

0

Astăzi, 20 iunie 2017, Primăria Florești, în parteneriat cu Green Group, grupul Carrefour, compania Grădinariu și Institutul Verde au lansat cel mai modern sistem de colectare selectivă a deșeurilor, numit SIGUREC PUBLIC. Sistemul este amplasat pe strada Someșului, în apropierea stadionului de fotbal.

Totodată s-a lansat şi primul automat pentru colectarea deşeurilor de ambalaje, destinat magazinelor, denumit SigurecIN. Astfel, comuna Floreşti a deveit singura localitate din ţară care are implementate toate sistemele SIGUREC: SIGUREC Prime, SIGUREC City, sacii SIGUREC, SIGUREC Public şi SIGURECIN.

Sistemul SIGUREC PUBLIC preia trei tipuri de deseuri: PET, sticlă şi aluminiu şi printr-un software inteligent poate număra, cântări şi înregistra în timp real date despre deşeurile aduse. Astfel, se poate şti exact ce anume şi cât se colectează. Deşeurile sunt depozitate separat ajungând în unităţile de reciclare gata sortate pentru a fi reciclate şi reutilizate.

SigurecIN preia două tipuri de deşeuri (sticle de tip PET şi doze de aluminiu) şi poate fi găsit în parcarea supermarketului Market Cluj Floreşti.

Dacă se aduc deşeuri de ambalaje pentru reciclare, se primesc vouchere valorice care pot fi folosite în supermarketurile Grupului Carrefour din Floreşti:  Market Cluj Florești (Strada Eroilor nr 13) și Market Cluj Calea Florești (Calea Florești nr 56).

Dacă nu doriţi bonurile valorice, nici o problemă! Există opţiunea de a dona valoarea lui către ONG. Astfel, pe lângă faptul că se protejează mediul, se poate susţine şi o cauză socială.

Comuna Floreşti a devenit de astăzi localitatea cu cea mai completă infrastructură de colectare a deşeurilor reciclabile, singura din ţară în care funcţionează 5 soluţii SIGUREC:

—SIGUREC Prime —amplasată în parcarea hypermarketului Carrefour Cluj (peste 10 tipuri de deșeuri acceptate)

—SIGUREC CITY — stație de colectare a deșeurilor reciclabile, atât deșeuri de ambalaje, cât și deșeuri de echipamente electrice și electrice, ce îi recompensează în bani pe utilizatori.

—Sacii SIGUREC — un serviciu gratuit de colectare de la domiciliu pentru deșeurile reciclabile, cetățenii primind saci speciali pentru sortarea deșeurilor pe categorii.

—SIGUREC Public — amplasată pe domeniul public, în Florești (3 tipuri de deșeuri acceptate)

—SIGURECIN — amplasată în parcarea supermarketului Market Florești Cluj (2 tipuri de deșeuri acceptate)

“Ideea din spatele Sigurec a fost aceea de a promova sisteme de colectare selectivă care le oferă încredere oamenilor că deșeurile lor reciclabile ajung unde trebuie, adică în fabricile de reciclare și nu în gropile de gunoi. Parteneriatul cu Primăria Florești și Carrefour România, care ne permite amplasarea stațiilor fie în incinta magazinelor sau pe spațiul public, precum și oferirea voucherului care poate fi folosit ca reducere la cumpărături, este cu atât mai valoros cu cât reușim împreună să promovăm un comportament responsabil față de mediu: consumi, colectezi și scapi de lucrurile pe care nu le mai folosești. Nu în ultimul rând, utilizatorii beneficiază de reduceri la cumpărături, pot dona sau colecta puncte verzi, reușind astfel să arătăm că deșeurile reciclabile sunt resurse cu valoare pentru toată lumea”a declarat Doinița Mihai, Project Manager Sigurec.

“Este important pentru noi să contribuim la reducerea deșeurilor din comunitățile în cadrul cărora avem magazine. Sistemul SIGUREC ne permite să punem la dispoziția clienților noștri soluții de colectare selectivă — într-un cadru organizat, simplu și la îndemâna tuturor, recompensând acest comportament prietenos cu natura prin acordarea de vouchere de reduceri la cumpărături în magazinele noastre. Acum putem oferi aceste servicii și beneficii, atât clienților Carrefour din hipermarketuri, cât și clienților din supermarketurile Market din Florești, prin lansarea în premieră a celor 2 noi stații de colectare a deșeurilor reciclabile — Sigurec IN și SIGUREC Public”, a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamică Comercială&Pricing Carrefour România.

Dacă foloseşti aplicaţia SIGUREC, cu voucherele eliberate te poţi înscrie la consursuri lunare cu premii constând în 3 biciclete Pegas 3, 3 brățări inteligente, 10 dispozitive antifurt pentru biciclete, 20 de genți Sigurec pentru sortarea deșeurilor acasă. Marele premiu constă într- un weekend prelungit cu familia sau prietenii în inima Transilvaniei. Pentru înscrierea la concursuri, descarcă aplicația SIGUREC și scanează codul QR inscripționat pe voucher sau, dacă nu vrei să îţi descarci aplicaţia, introdu numărul unic de înregistrare de pe voucher pe site-ul www.sigurec.ro, la secțiunea Concursuri.

Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Romcarbon, Ecopaper, deci nu ajung la groapa de gunoi.

Evenimentul  de astăzi marchează o nouă etapă de dezvoltare în proiectul “În Florești reciclând”, demarat în februarie 2016 prin semnarea unui Acord Voluntar între Primăria Comunei Florești și reprezentanți ai industriilor de colectare și reciclare a deșeurilor. Obiectivul acordului este atingerea țintelor obligatorii de valorificare a cantităților de deșeuri municipale generate în proporție de 50%, cu doi ani mai devreme față de termenul asumat național, adică în 2018 față de 2020.

Despre SIGUREC:

Sigurec, de la expresia “sigur reciclare”, este cea mai inteligentă infrastructură pentru colectarea selectivă a deșeurilor, lansată în urmă cu 4 ani de Green Group în parteneriat cu Carrefour România. Aici, oamenii pot aduce majoritatea deșeurilor reciclabile pe care le generează în gospodărie, de la ambalaje de plastic, ambalaje de sticlă sau doze de aluminiu, până la hârtie, carton, echipamente electronice, lămpi, becuri și baterii. În schimbul deșeurilor, stațiile Sigurec eliberează pe loc vouchere valorice care pot fi folosite ca reduceri la cumpărături în Carrefour, valoarea acestora fiind calculată în funcție de tipul și cantitatea deșeurilor aduse.

Despre Carrefour:

Cu peste 10.100 de magazine în 34 de țări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial și numărul unu în Europa. De peste 50 de ani, Carrefour este un partener pentru viața de zi cu zi. În fiecare zi, acesta primește în magazinele sale peste 10 milioane de clienți din lumea întreagă, oferindu-le o gamă largă de produse și servicii la prețuri echitabile.

În România, Grupul Carrefour numără 295 de magazine dintre care 32 hipermarketuri “Carrefour”, 162 supermarketuri “Market”, 44 magazine de proximitate “Express”, 10 magazine de proximitate “Contact”, un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro şi 46 de magazine Billa.

Despre Green Group:

Green Group este singurul parc industrial de reciclare a deșeurilor din România, ce cuprinde companiile GreenTech SA — reciclează deșeurile de mase plastice, GreenFiber International SA — produce fibră sintetică poliesterică și bandă din PET 100 la suta material reciclat, GreenWEEE International SA—tratează și reciclează deșeurile electrice și electronice, GreenLamp Reciclare SA — tratează și reciclează deșeurile de echipamente de iluminat uzate, GreenGlass Recycling — cea mai mare fabrică de reciclare a sticlei din Europa de Sud Est, precum și Total Waste Management, furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor. (sursa agerpress.ro și Primăria Florești)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here