Hunedoara: Un bibliotecar vrea să traverseze Dunărea înot de la izvoare până în Marea Neagră fără echipament de protecţie

0

Astăzi, 14 iunie, bibliotecarul Avram Iancu a început ultimul antrenament pe Mureș urmând  ca duminică să forţeze o premieră mondială: străbaterea Dunării de la izvoare și până la vărsarea în Marea Neagră, fără echipament de protecție! Proiectul înseamnă aproximativ 60 de zile în apă.

Întâmplarea face ca la extremitatea estică a județului meu, Hunedoara, la marginea Mureșului, să se afle o localitate cu un nume simbol: Aurel Vlaicu. Alături de Traian Vuia, primul om din lume care reușește să zboare cu un aparat mai greu decât aerul, Aurel Vlaicu este unul dintre pionierii aviației românești și mondiale. Da, din localitatea care mă duce cu gândul la premierele mondiale românești, îmi voi lua zborul spre acest ultim antrenament care vizează tot o premieră mondială: străbaterea întregului curs a Dunării, doar în slip, fără costum de protecție”, a scris Avram Iancu pe pagina sa de socializare.

Antrenamentul de astăzi constă în parcurgerea a 50 de km în râul Mureş, a început la ora 08:00 şi sosirea în Deva este preconizată la ora 20:00.

Bibliotecarul din Petroșani și-a propus să străbată înot Dunărea, de la izvoare până în Delta Dunării, pe un traseu în lungime de 2.860 de kilometri. Plecarea oficială este stabilită pentru 18 iunie, din fața Primăriei Petroșani, iar startul în această provocare dificilă va fi dat pe 20 iunie, de la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră. Sosirea estimată va fi în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.

Avram Iancu va înota, în medie, zece ore pe zi, numai în slip, fără alte echipamente ajutătoare, cum ar fi labele de înot sau costumul de neopren, ceea ce reprezintă o premieră mondială.

El spune că prin demersul său dorește să refacă drumul pescarului din romanul “Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, și să atragă atenția asupra importanței lecturii și a ecosistemului din Delta Dunării.

Avram Iancu a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart malurile englez și respectiv francez ale canalului.

Surse articol: agerpres.ro şi pagina oficială a lui Avram Iancu

Surse foto și video: pagina oficială a lui Avram Iancu

Ultimul antrenament oficial pe Mures 50km

Posted by Avram Iancu on Tuesday, June 13, 2017

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here