Peste 100 de instituții de stat și-au cumpărat în ultimii 2 ani laptopuri de lux Apple MacBook Pro

1

Suntem obișnuiți mereu cu scuza că „nu sunt bani” când vine vorba de instituțiile statului. Nu sunt pentru salarii, nu sunt pentru dotări, nu sunt pentru o activitate eficientă. Birocrația dă vina pe buget pentru lipsa de rezultate. Iată însă că pentru jucării costisitoare și de cele mai multe ori inutile sunt bani!

Din datele culese de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), sunt cel puțin 170 de cazuri în care diverse instituții ale statului au ales că cumpere cel mai scump model de laptop de pe piața românească. Cifrele nu sunt exacte, pentru că site-ul respectiv funcționeaza foarte prost, deci numărul lor ar putea fi mult mai mare.

Trebuie menționat faptul că acest model de laptop este foarte scump pentru ceea ce oferă, fiind cumpărat mai mult ca simbol de statut, deoarece există echivalente mult mai ieftine care pot să îndeplinească aceleași funcții. De asemenea, precizăm și faptul că numeroase aplicații uzuale, folosite și de instituțiile statului, funcționează doar pe PC-uri, nu și pe computerele Apple, cele din urmă fiind dedicate mai ales prelucrărilor grafice complexe.

Prețurile pentru aceste sisteme variază între 500 € și 3000 € bucata, în funcție de dotări. Unele instituții au cumpărat mai multe bucăți la o singură licitație, altele au licitat de mai multe ori. Pe primele locuri în top se află compania de stat Electrica Furnizare, care a cheltuit în total 40.000 € pe astfel de calculatoare.

În listă se poate observa și că majoritatea licitațiilor sunt trucate, câștigătorul fiind știut dinainte, astfel că listarea a fost doar o formalitate. Diferența de timp între momentul afișării cererii și cel al selectării firmei câștigătoare este de multe ori de doar câteva minute sau ore. Practic, doar firmele anunțate dinainte știu momentul exact al afișării ofertei și doar ele apucă să depună o ofertă.

Pentru mai multe detalii, aici este lista completă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here