Minivacanța de Rusalii în județul Hunedoara

0

Zilele libere din  01.06.2017 – 05.06.2017 sunt un prilej de bucurie pentru toată lumea. Și cum ar putea cineva să se bucure mai bine de o sărbătoare decât evadând într-o minivacanță?

Dacă nu aveți în gând nicio destinație turistică, Agenția de Dezvoltare Economico – Socială a județului Hunedoara vă propune o idee de călătorie.

Cu siguranță că înainte de planificarea unor zile în județul Hunedoara, vă veți întreba care sunt cele mai interesante locuri și obiective pe care ar trebui să le vedeți. Cu mândrie vă spunem că județul Hunedoara este al doilea județ din țară, după Constanța, cu cele mai bogate atracții turistice. Județul Hunedoara se mândrește cu un număr impresionant de situri arheologice de mare importanță, vestigii ale unei istorii bogate incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Alături de acestea, turiștii vor putea vizita cetăți, fortificații, biserici vechi, monumente ale naturii, muzee din diverse domenii, precum și un original geoparc ce conservă relicve de dinozauri pitici, stațiuni montane și balneare.

Timpul fiind destul de limitat, va trebui să alegeți doar o parte dintre obiectivele turistice de aici, iar acest lucru poate fi destul de greu. Din acest motiv, Agenția de Dezvoltare Economico – Socială a județului Hunedoara vă propune mai jos 16 locuri în care este obligatoriu să vă opriți.

Una dintre atracțiile emblematice ale județului Hunedoara este Castelul Corvinilor, care se numără printre cele mai frumoase castele din Europa. Între zidurile sale se păstrează amintirea lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și a strălucitorului său fiu, regele Matia Corvin al Ungariei.

Arhitectura gotică a castelului, Sala Dietei, Sala Cavalerilor, logiile, galeriile cu arcuri gotice, celebra fântână, turnurile și bastioanele ce se ridică semețe sunt tot atâtea puncte de interes pentru vizitatorii de toate vârstele care trec pragul castelului. Ambianța medievală este foarte bine conservată, vizitatorii având prilejul să cunoască atmosfera de la curtea voievodală transilvană de acum câteva secole.

Castelul oferă o ambianță propice organizării de concerte de muzică renascentistă, preclasică, clasică și de operă, grație acusticii excepționale a încăperilor.

Castelul Corvinilor domină prin maiestuozitate și prestanță peisajul citadin al Hunedoarei și imprimă acestui oraș o personalitate unică, tot mai apreciată de vizitatorii români și străini.

Program de vizitare: Marți – Duminică: 09:00 – 19:30

Luni: 10:00 – 19:30

Preț bilet: 30 lei – adulți

10 lei – pensionari (în baza cuponului de pensie)

5 lei – elevi / studenți (în baza carnetului / legitimației)

       Taxă Ghidaj – 30 lei limba română, 50 lei limba străină
       Taxă Audio/Ghid portabil – 6 Lei
       Taxă Audio Apps/Ghid Multimedia – 8 Lei

SARMIZEGETUSA REGIA

Inima Daciei, capitala statului condus de Burebista și Decebal

În inima Munților Orăștiei, într-un peisaj de o frumusețe sălbatică, se găsește Cetatea Sarmizegetusa Regia, fosta capitală politică și religioasă a regatului dac. A fost nucleul strategic al statului dac și acest lucru este dovedit de vestigiile care se mai păstrează aici, la peste 1200 m altitudine. Pot fi admirate aici rămășițe ale zidului cetății, celebrul calendar solar, sanctuare, pavaje de andezit, urme de locuințe. Toate aceste semne ale străvechii civilizații dacice s-au contopit cu peisajul Munților Orăștiei, astfel încât iubitorii de istorie veche, dar și de natură vor afla satisfacții deosebite în acest loc unic în România.

Fortăreața Sarmizegetusa Regia este înscrisă în patrimoniul cultural mondial UNESCO alături de celelalte cinci fortărețe dacice: Costești, Blidaru, Piatra Roșie, Căpâlna și Bănița. Fiecare în parte merită să fie vizitată de turiști, fiecare fortăreață are povestea ei care așteaptă să fie cunoscută. La fortăreață a săpat în trecut arhelogul clujean Faur.

Program de vizitare:

Luni – Duminică: 09:00 – 20:00

Preț bilet:      10 lei – adulți

5 lei – copii

5 lei – vizitarea expoziției (adulți și copii)

Vreţi să păşiţi pe istorie la propriu? Mergeţi la Sarmizegetusa, satul aşezat pe ruinele capitalei romane a provinciei Dacia: Ulpia Traiana Sarmizegetusa!

SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA

După încheierea celor două războaie mai mari purtate de romani la nordul Dunării, aceștia i-au înfrânt definitiv pe daci și au creat provincia Dacia, a cărei capitală au stabilit-o în Țara Hațegului, aproape de Porțile de Fier ale Transilvaniei, la mai puțin de 50 de km de fosta capitală. Romanii au construit aici un adevărat oraș roman ale cărui urme se păstrează și azi și, cu puțină imaginație și ajutați de explicațiile unui ghid, se poate ușor reconstitui viața acestui așezământ roman. Într-un peisaj străjuit de semeția Munților Retezat, turiștii pot vedea celebrele vestigii romane de la Ulpia Traiana : Amfiteatrul, Palatul Augustalilor, Templul zeiței Nemesis, sanctuarul zeilor Aesculap și Hygia, capitoliul, templul zeului Silvanus și multe altele despre care se pot primi explicații competente de la personalul muzeului de istorie aflat vizavi de complexul arheologic.

Program de vizitare:

Marți – Duminică: 10:00 – 18:00

Preț bilet:

10 lei – adulți

2 lei – copii, studenți și pensionari

CETATEA DEVEI

Periplul cetăților și al castelelor hunedorene nu poate ocoli Cetatea Devei, impunătorul monument ce străjuiește capitala județului Hunedoara și îi întâmpină pe vizitatori din oricare parte s-ar apropia de oraș. Este o priveliște unică în România: ruinele unei vechi cetăți, aflate pe vârful unui deal, domină un oraș plin de pitoresc.

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A avut o istorie zbuciumată, palpitantă: a fost stăpânită de voievozi, de principi, de conți şi de ducese, a fost dată în dar, vândută și, în final, distrusă în mare parte de o explozie.

Fortăreața este așezată pe un con vulcanic cu o înălțime de peste 180 de metri, dominând astfel orașul. Primul document scris care atestă existența unei cetăți datează din anul 1269, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi, chiar din neolitic și de pe vremea dacilor, după cum o dovedesc blocurile de piatră cu tăieturi caracteristice în formă de coadă de rândunică încastrate în ziduri. Cetatea a fost martorul multor momente frământate din istoria Transilvaniei: pe aici au trecut trupe otomane, trupele principelui Rakoczi, răsculații conduși de Horia, Cloșca și Crișan, trupele care s-au înfruntat la 1848 etc.

Astăzi, Cetatea a fost reabilitată și pusă în valoare, astfel că afluxul de turiști este din ce în ce mai mare. Odată ajunși în vârful Cetății, efortul turiștilor va fi generos răsplătit prin panorama impresionantă care se deschide spre toată Valea Mureșului, dinspre Ilia până departe spre Orăștie, având în fundal colinele înalte ale Munților Poiana Ruscă.

Cetatea dispune de o telecabină, care este și ea în sine un obiectiv, fiind singurul ascensor înclinat din România.

Program de vizitare:

Luni – Duminică: 09:00 – 21:00

Preț bilet telecabină:

10 lei – adulți (dus-întors)

5 lei – copii (dus-întors)

6 lei – 1 cursă (dus sau întors)

La poalele Cetății se găsește Castelul Magna Curia, astăzi Muzeul Civilizației Dacice și Romane, unde turiștii pot vedea exponate ce acoperă un amplu arc peste timp: de la epoca de piatră până în zilele noastre. Este o elegantă clădire în stil baroc care a fost, o vreme, reședința principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen.

Program de vizitare:

Marți – Duminică: 10:00 – 18:00

Preț bilet:

10 lei – adulți

2 lei – copii, studenți și pensionari

GEOPARCUL DINOZAURILOR DIN ȚARA HAȚEGULUI

Unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din Țara Hațegului, Geoparcul Dinozaurilor, are opt rezervații naturale, este un Geoparc International UNESCO, membru în Rețeaua Globală a Geoparcurilor și în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor.

Vizitând Geoparcul, puteți face o călătorie în timp și explora Istoria Pământului și Istoria Omului. Vă stau la dispoziție 6 puncte de vizitare și numeroase trasee:

  • Sediul din orașul Hațeg și expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri”, cu povestea și reconstrucția dinozaurului Balaur bondoc;
  • Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, cu două reproduceri de dinozauri: Maghyarosaurus dacus și Zalmoxis robustus;
  • Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor fac parte dintr-un Centrul Comunitar al satului Sînpetru. Centrul organizează periodic evenimente de promovare a tradiţiilor, precum: Atelier de plante tinctoriale, Târgul produselor locale (ţesături, ulei de dovleac, săpun), Zilele Geoparcului, Atelierul Dinozaurilor.

Program de vizitare

15 mai – 15 sept. marți-sâmbătă 10.00 – 17.00;  duminică 10.00 – 14.00

16 sept. – 14 mai cu programare

Contact: 0254777853

  • Casa Vulcanilor din comuna Densuș – unde veți afla despre vulcanii care dominau insula Hațegului, tot în urmă cu zeci de milioane de ani. Se află la 3 km de Biserica „Sf. Nicolae” din Densuș, spre satul Ștei, la 300 m de șosea. Este un loc unde puteți afla despre vulcanii care dominau Insula Hațegului acum 72 de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densuș. Construcția este una ecologică din cob, adică pământ galben, paie și apă.

Grupurile organizate pot face rezervări pentru  orice zi a săptămânii și orice perioadă a anului, sunând la 0743072930 cu cel puțin trei zile înainte de vizită.

  • Casa Miniaturilor din comuna Totești – propune o expoziţie inedită care se bazează pe un dublu joc al dimensiunilor: de la mare la mic şi de la mic la mare. Pe de o parte, sunt prezente obiective culturale şi naturale din Ţara Haţegului realizate în miniatură, cu o mare atenţie pentru detalii. Pe de altă parte, prin intermediul unei colecţii de macrofotografii, vizitatorul face cunoştinţă cu forma şi aspectul unor microalge şi microorganisme, fosile extrem de mici, mărite cu ajutorul microscopului electronic. Realizarea miniaturilor este primul proiect major de voluntariat desfăşurat în cadrul Reţelei EduGeoparc. Miniaturile reprezintă, în prezent, 10 obiective culturale şi naturale de pe teritoriul Geoparcului.

Program de vizitare:

Doar cu rezervare

Grupurile organizate  pot face rezervări pentru  orice zi a săptămânii și orice perioadă a anului, sunând la 0743072930 cu cel puțin  trei zile înainte de vizită.

Contact : 0254777853 / 0743072930

Intrările sunt gratuite la toate punctele cu excepția Casei Vulcanilor, unde oferta este următoarea:

– vizită cu ghidaj – preț 5 lei/pers. sau 10 lei/familie, durată 45 min.

– vizită + program educațional scurt – preț 10 lei/pers sau 20 lei/familie, durată 1h și 20 min.

– vizită + program educațional detaliat (patru activități, explorare a conului vulcanic – la 300 m de Casa Vulcanilor, folosirea trusei de explorator, păstrarea unui borcan cu lavă și a ghidului exploratorului) – preț 20 lei/pers. sau 40 lei/familie, durată 2h.

PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Situat în inima Masivului Retezat, este unul dintre cele mai importante parcuri naționale din România, fondat în anul 1935, la inițiativa marelui naturalist român Alexandru Borza. Iubitorii de drumeții montane, odată ajunși în acest loc de o frumusețe de basm, vor putea admira adevărate minuni ale naturii. Întins pe 38.000 de hectare, la altitudini între 800 și 2509 m, Parcul este un loc unic atât din punct de vedere fizico-geografic, cât și din punctul de vedere al florei sau faunei. Aici se află în jur de 80 de lacuri glaciare și tăuri în care se reflectă culmile înalte ale Retezatului (Bucura, cel mai întins lac și Zănoaga, cel mai adânc), aici pot fi admirate peste 20 de vârfuri muntoase mai înalte de 2000 m, aici aleargă în voie capra neagră și trăiesc sute de specii de animale și păsări, aici cresc peste 1100 de plante, multe dintre ele unice în România, plante ocrotite de lege. Este un tărâm de vis care rămâne pentru totdeauna în amintirea celor care l-au cunoscut, este o bijuterie a naturii cu care județul Hunedoara se mândrește.

LACUL CINCIȘ

La aproape 10 km de orașul Hunedoara se află Lacul Cinciș, al cărui renume a fost dat în special de « blestemele » care, se spune, îl bântuie și azi. Atracția spre mister și vrajă se poate combina cu plăcerea de a admira un peisaj minunat ce poate deveni o destinație perfectă de vacanță.

Cinciș este un lac de acumulare din Munții Poiana Ruscă, cu o suprafață de peste 200 hectare, amenajat în 1962 pe fostul amplasament al satului Cinciș. Pentru construcția lui a fost necesară strămutarea a nu mai puțin de 800 de familii – acesta fiind de altfel și motivul pentru care lacul ar fi devenit “blestemat“. De asemenea, aici există o foarte veche biserică, atestată documentar la 1360. Din păcate, aceasta a fost înghițită de ape atunci când au început lucrările de amenajare a lacului, însă ruinele ei încă se pot vedea atunci când nivelul apelor scade, priveliștea fiind absolut impresionantă.

Astăzi, lacul este recunoscut ca zonă de agrement în special în timpul verii, printre casele localnicilor, cocoțate pe dealurile din împrejurimi, existând multe pensiuni și hoteluri cochete, cu oameni ospitalieri, bucuroși că turiștii le trec pragul.

La lacul Cinciș puteți să pescuiți, să înotați și să vă relaxați în mijlocul naturii.

BISERICA DIN DENSUȘ

Biserica din Densuş este o construcţie a cărei poveste nu a fost pe deplin descifrată. Atât originea, cât şi data construcţiei bisericii sunt controversate.

Unii cred că a fost la început un templu roman al Zeului Marte, transformat în biserică în sec. XII-XIII. Alţii susţin că era în Antichitate mausoleul generalului roman Longinus Maximus, a cărui soţie a descoperit religia creștină şi a amenajat în locul mausoleului prima biserică de la nord de Dunăre.

Astăzi, biserica are un aspect neobişnuit, fiind un amestec de stiluri şi materiale. Unele ferestre sunt, de fapt, racorduri de canalizare romană, zidurile bisericii sunt sprijinite de coloane, altarul este un capac de sarcofag, leii de pe acoperiș erau statui romane, iar pietrele masive din ziduri păstrează cioplituri antice.

Puteţi vedea în zidurile ei chiar şi bucăţi din ruinele romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: cărămidă romană, coloane, pietre cu inscripţii antice sau chiar statui. În interior se găsește un alt unicat: în icoana Sfintei Treimi, Hristos este îmbrăcat în costum popular românesc.

Biserica Densuș este unul dintre cele mai importante obiective turistice din regiune. Aspectul său inconfundabil și faptul că încă servește ca biserică a satului fac din acest lăcaș o destinație obligatorie.

Program de vizitare:

Luni – Duminică: 09:00 – 18:00

MĂNĂSTIREA PRISLOP

Deşi este în Transilvania, Mănăstirea Prislop a fost construită în stilul mănăstirilor din Ţara Românească. Cum de s-a întâmplat acest lucru?

Se spune că Domniţa Zamfira, fiica unui domnitor al Ţării Româneşti, fiind foarte bolnavă, a venit la mănăstire. Aici a băut din apa unui izvor şi s-a însănătoşit. Drept mulţumire a reconstruit mănăstirea şi a rămas aici tot restul vieţii.

Mai târziu, cel care a adus renumele mănăstirii a fost Arsenie Boca, Părintele Înţelept. Se spune că veneau la el oameni din toate colţurile ţării să îi ceară sfatul şi să îi asculte poveţele. Chiar şi astăzi vin la mănăstire mulţi credincioşi şi se roagă la mormântul lui.

Program de vizitare: Luni –Duminică: 09:00 – 21:00

MĂNĂSTIREA CRIȘAN

Denumită în decursul istoriei Mânăstirea „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești din anul 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, acest așezământ monahal ortodox a fost ctitorit în cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea prin dragostea și jertfele românilor ortodocși din satele „Vaca” (numit din anul 1930 satul „Crișan”) și Ribița.

Mănăstirea de la Vaca are o istorie de aproape două veacuri (sec. XVI și până la sfârșitul sec. XVIII), argumente ale dăinuirii ei în această perioadă fiind însemnările manuscrise de pe diferite cărți religioase românești care au aparținut așezământului monahal și cercetările arheologice efectuate aici.

Framântările religioase de  la mijlocul sec. XVIII  au afectat și viața și starea mănăstirii. Deși reparată în anul 1759 din ordinul episcopului Petru Pavel Aron și grija egumenului Varlaam de la Prislop, mănăstirea nu va mai supraviețui mult timp. Ultima mențiune din 1772 o amintește doar ca obiect de patrimoniu imobiliar.

Ruinele vechii mănăstiri au fost dezvelite în urma săpăturilor arheologice desfășurate la începutul anilor 1990 și care, după un deceniu, au fost conservate, oferind turiștilor un important reper al vieții monahale din zonă. Din anul 1992 a început construcția noii mănăstiri, reluând după o întrerupere de peste două secole, viața monahală a străvechii mănăstiri. În scurt timp au fost ridicate biserica de zid cu hramul «Nașterea Maicii Domnului», altarul de vară cu hramul «Izvorul Tămăduirii», ansamblul de chilii pentru personal și alte anexe gospodărești.

MUZEUL AURULUI DIN BRAD

Una dintre atracțiile deosebite ale municipiului Brad, situate pe apele repezi ale Crișului Alb, este renumitul Muzeu al Aurului. Extracția și prelucrarea aurului se bucură de o bogată istorie ce coboară până în vremea dacilor. Această istorie se poate urmări parcurgând sălile muzeului și admirând bogata colecție mineralogică, cea mai mare colecție de piese din aur nativ din România. Muzeul a luat naștere în 1896, când un geolog german a început să colecționeze piese găsite în minele din jurul orașului Brad. Astăzi, colecția Muzeului Aurului are peste 1.300 de exponate și niciunul nu a fost prelucrat de mâna omului, ele fiind veritabile creații ale naturii. Astfel poți admira cristale și lamele de aur, unele cu nume precum Pana lui Eminescu, Steagul dacilor sau Șopârla. Tot la Muzeul Aurului din Brad mai poți admira și alte minerale și minereuri cu forme fascinante, precum turcoaz, cuarț, diamant, mercur, pirită sau azurit.

Programul de vizitare al Muzeului Aurului din Brad:

  • Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00
  • Luni, Marți: închis

Prețul biletelor la Muzeul Aurului din Brad:

  • Adulți: 15 lei
  • Elevi peste 14 ani, studenți, pensionari: 10 lei
  • Copii sub 14 ani: 5 lei

PANTEONUL MOȚILOR DE LA ȚEBEA

Pe drumul de la Brad spre Vața, privirea este atrasă de biserica cu tricolor de la Țebea care străjuiește Panteonul Moților, loc încărcat de istorie și bogat în semnificații pentru fiecare român. Aici, lângă Gorunul lui Horia, își dorm somnul de veci, după o viață de luptă, marii eroi ai luptei de eliberare națională din Transilvania, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simion Groza. Lor li s-au adăugat, peste timp, luptătorii pentru drepturile națiunii române, Sigismund Borlea, Teodor Pop, precum și importanți dascăli, între care amintim pe dr. Pavel Oprișa, George E. Camber și alții. Tot în acest cimitir se află mormintele a 75 de eroi, ofițeri, subofițeri și soldați de peste Carpați, căzuți pentru dezrobirea Ardealului. Cu ocazia festivităților din 1924, consacrate Centenarul nașterii lui Avram Iancu, au plantat goruni Regele Ferdinand, Regina Maria și Generalul Henri Mathias Berthelot.

An de an, în luna septembrie, se organizează aici tradiționalele Serbări de la Țebea care adună laolaltă mii de români, care își omagiază înaintașii căzuți pentru libertate.

Monumentele comemorative din Țebea întăresc convingerea vizitatorului că nu numai sanctuarul de la Țebea, ci întreg Zarandul constituie un Panteon al neamului românesc.

ARBORETUMUL SIMERIA

La 10 km est de Deva, în orașul Simeria, pe malul stâng al Mureșului, se găsește unul dintre cele mai frumoase și mai impresionante parcuri dendrologice din România, dar și din Europa: Arboretumul Simeria. Este o rezervație dendrologică și peisageră, unicat pentru patrimoniul național, ce cuprinde cea mai veche şi valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România. Rezervația este singura de acest fel din Europa Centrală şi de Sud-Est, fiind la origine un parc ce înconjura în anii 1700 Castelul Gyulay, devenit ulterior domeniul Ocskay. În prezent, în vechiul conac nobiliar se află o subunitate a

Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice București.

Este cel mai întins parc dendrologic din România, cu o suprafață de peste 70 de hectare și se clasează pe locul 3 în Europa și pe locul 11 în lume.

Arboretumul prezintă o deosebită importanță botanică, forestieră, peisagistică și didactică. Frumusețea arborilor proveniți de pe toate continentele, amenajările peisagistice, simfonia de culori din fiecare anotimp, zecile de specii de magnolii – toate acestea reprezintă puncte de atracție ce fac din Arboretumul din Simeria un obiectiv de neocolit pentru orice turist. O plimbare pe aleile parcului, în aerul curat și în liniștea oferită de natură reprezintă o modalitate ideală de destindere și de deconectare de la ritmul alert al vieții cotidiene.

Program de vizitare:

Luni – Duminică: 08:00 – 20:00

Preț bilet: 4 lei adulți

                  2 lei copii

REZERVAȚIA DE ZIMBRI SLIVUȚ-HAȚEG

Sunteţi curioşi cum arătau pădurile de unde culegeau dacii plante medicinale pentru faimoasele lor leacuri? Sau poienile unde îşi construiau locuinţe? Atunci faceţi o plimbare prin Pădurea Slivuţ, la doar 4 kilometri de orașul Hațeg. Se pare că această pădure de stejar este asemănătoare celei care, în trecut, era în aceeaşi măsură un adăpost pentru daci şi un labirint întunecos pentru străini.

Astăzi atracţia Pădurii Slivuţ sunt zimbrii, crescuţi aici în captivitate. Deşi cu secole în urmă zimbrii erau numeroşi prin pădurile de la noi, astăzi nu îi mai puteţi găsi decât în rezervaţii sau în grădini zoologice. Merită să mergeţi să îi vedeţi. Pe cât sunt de masivi şi fioroşi, pe atât sunt de vulnerabili, fiind o specie de animale pe cale de dispariţie.

Program de vizitare: Luni – Duminică: 08:00 – 18:00

Preț bilet: 6 lei – adulți

                  4 lei – copii

BĂILE DACO-ROMANE DE LA GEOAGIU-BĂI

Aflat la 18 km nord de Orăștie, Complexul de băi termale este situat în centrul stațiunii Geoagiu-Băi, în imediata vecinătate a actualului ștrand termal, având o vechime de circa două milenii.

În anul 1986 au început cercetările sistematice arheologice în perimetrul sitului Complexului termal antic din centrul stațiunii Geoagiu-Băi; aceste cercetări au identificat un complex termal unicat în lume prin modul de organizare și amenajare al bazinelor, precum și al inventarului mobil descoperit aici. În antichitate, pe vremea dacilor și, ulterior, a romanilor, locul era o aşezare luxoasă, destinată celor bogaţi. În straturi succesive, se poate observa cum izvorul termal a fost folosit de către geto-daci chiar înainte de cucerirea romană. Romanii au mărit bazinul și au captat apa printr-o rețea de tuburi din teracotă, ca să o folosească în scăldători. Săpăturile arheologice au scos la iveală mai multe plăcuțe votive din aur cu inscripții de mulțumire pentru vindecările miraculoase datorate apelor termale.

Vă așteptăm să descoperiți județul Hunedoara la fața locului, fiind o destinație ideală pentru vacanța dumneavoastră!

Fotografii realizate de: Claudiu Nelega, Remus Suciu, Bogdan Bal, Irinel Cîrlănaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here