5 ceaiuri care să ne ajute digestia

0

În weekendul acesta sărbatorim Sfintele Paşti, respectiv Învierea Domnului. După o perioadă destul de lungă de post (mai strict decât cel al Crăciunului), ne vom bucura în sfârşit de mese copioase în familie. Şi apar problemele.  Dintr-o dată organismul este supus unui exces alimentar şi alcoolic şi în loc să ne bucurăm de sărbători în familie, putem să sfârşim la urgenţă, în spital.

Pentru a preîntâmpina o astfel de problemă, o bună soluţie este de a ne asigura că pe lângă cele trebuincioase meselor de Paşti, avem în casă şi plante medicinale care să ne ajute în caz de nevoie. Mai jos, este o lista cu cinci ceaiuri care îţi pot ajuta atât digestia cât şi ficatul.

  • Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul are puternice proprietăţi antiinflamatoare. Ceaiul ajută la digestie şi la reducerea durerilor de stomac. Pentru a-l prepara, cumpără rădăcină de ghimbir, spal-o, curăţă aproximativ cinci centimetri şi dă-o prin răzătoare. Rezultatul se pune în apa clocotită şi se lasă aproximativ 5 minute la infuzat. Dacă îţi place gustul intens, uşor picant al ghimbirului, poţi să fierbi ghimbirul pentru 5-7 minute. Ceaiul se bea după fiecare masă, combinat, după gust, cu miere şi lamâie. Previne apariţia balonării, flatulenţei, indigestiei şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.  Unele studii au indicat şi că ar fi uşor afrodisiac.

  • Ceaiul de mentă

Banala mentă  este şi ea excelentă pentru digestie, calmând  arsurile stomacale. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Se serveşte la fel ca şi ceaiul de ghimbir, respectiv după masă, cu lămâie şi miere. Poţi să o consumi şi înainte de masă şi atunci calmează greţurile, astfel încât masa de Paşti să fie o plăcere. Pe lângă proprietăţile sale în ajutarea digestiei, ceaiul de mentă relaxează organismul.

  • Ceaiul de chimen

Ceaiul de chimen are efect antispastic, ajutând la ameliorarea crampelor abdominale, dar stimuleaza şi secreţia enzimelor pancreatice, contribuind la buna digestie a alimentelor care altfel ne-ar putea cauza probleme. Şi cum masa tradiţională de Paşti românească număra multe feluri de mâncare grele: drob, salată de boeuf, ouă, fripturi etc., ceaiul de chimen ar trebui să fie nelipsit.

Mod de preparare: o linguriţă de seminţe de chimen se pune la infuzat într-o cană cu apă clocotită, pentru 5-10 minute, în funcţie de cât de intens vrei să fie gustul. Ceaiul se bea neîndulcit, la temperatura corpului, ajutând astfel şi la arderea grasimilor.

  • Armurariul

Ceaiul de armurariu este amar şi, deoarece conţine silimarină, ajută la refacerea ficatului. Dacă ai exagerat cu alcoolul, prepară-ţi o infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate la o cană de apă. După 15 minute ceaiul este gata pentru a fi băut şi e indicat să îl bei dimineaţa, pe stomacul gol. Dacă nu suporţi gustul amar al ceaiului, poţi apela la capsule.

  • Anghinarea

Un alt ceai benefic pentru ficat este cel făcut din anghinare. Tot amar. Se consumă înainte de masă, după ce a fost  lăsat la infuzat 15 minute. Anghinarea detoxifică organismul, reduce colesterolul şi ajuta la refacerea ficatului. O altă proprietate benefică a ceaiului de anghinare e că tratează indigestia: stimulează secreţia de sucuri gastrice.

Cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci pentru a nu suferi de indigestie şi mahmureală e să ai grijă la excese. Dar cum acest fapt e aproape imposibil, sper ca măcar unul din ceaiurile de mai sus să fie cu folos.

Sărbători fericite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here