UMF Cluj criticată în presa franceză în termeni duri. Universitatea a reacționat

0

Presa franceză a atacat dur studenții Universității de Medicină și Farmacie Cluj – Napoca după ce 8 medici au fost suspendați pentru incompetență în Franța, șase dintre aceștia fiind absolvenți ai UMF Cluj, trei stagiari români și trei francezi.

Jurnaliștii francezi etichetează UMF ca fiind un „El Dorado” pentru studenții francezi care vor să studieze medicina, examenele din Franța fiind atât de dure încât numai 10% din cei care se înscriu le și promovează, spre deosebire de România, unde studenții intră în facultate doar pe baza unui dosar și a unei taxe anuale de 5.000 euro. 

Profesorii din cadrul UMF Cluj contrazic însă materialul jurnaliștilor francezi, argumentând că în străinătate există un număr imens de absolvenți ai UMF care lucrează cu real succes.

 „Ca să putem judeca trebuie să punem în cântar nu numai ce le-am oferit noi, ci ce au fost ei dispuși să asimileze din ce le-am oferit noi. Pentru că atât timp un român care s-a format să fie educat în sistemul clujean sau românesc, ajunge în străinătate și este primit cu brațele deschise și mai apoi lăudat”, a afirmat Alexandru Georgescu, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică la Spitalul de Recuperare Cluj.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a reacționat oficial, ulterior, la acuzațiile aduse de presa din Hexagon, afirmând că sunt universitatea cu cel mai mare număr de studenți străini, 2.200, din 64 țări, iar întreg procesul de învățământ, curricula și stagiile practice au fost constant monitorizate de organisme internaționale.

UMF își exprimă surprinderea privind faptul că, în reportajul realizat de o echipă de jurnaliști ai televiziunii France 2 și difuzat în data de 7 aprilie 2017, imaginea sa a fost asociată cu unele nereușite profesionale ale unor tineri rezidenți dintr-un spital francez, care nu erau toți absolvenți ai universității noastre.

Subliniem faptul că UMF apreciază interesul studenților din Franţa şi din alte ţări, pentru învățământul medical clujean, considerându-l un avantaj care contribuie la atmosfera multiculturală din universitatea noastră.

La ora actuală, UMF Iuliu Haţieganu este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România, peste 2.200, provenind din 64 de țări. Programul de studiu în limba franceză a fost înfiinţat în octombrie 2000. După 2007 a crescut numărul studenţilor proveniţi din state membre ale UE, în special din Franţa (în prezent sunt peste 900).

Acceptarea la studii pentru studenţii străini din ţările membre UE şi non-UE se face în cadrul unei competiţii, pe baza evaluării dosarelor candidaţilor şi a interviurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele universităţii. La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicină s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurența fiind de 3 candidaţi pe loc.

Interesul studenţilor străini pentru UMF se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre, dar şi organizării universităţii după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei.

Motivele care determină interesul studenţilor francezi pentru România, respectiv pentru UMF sunt calitatea învăţământului medical românesc și a actului didactic, infrastructura de nivel european, modalitatea de selecţie, caracterul pronunțat aplicativ al învăţământului medical clujean care îmbină teoria cu practica încă din primul an de studiu, relaţia de parteneriat dintre cadrele didactice şi studenţi, învăţământul clinic axat pe pacienţi, posibilitatea de a efectua stagiul clinic direct la patul bolnavului, precum și cadrele didactice cunoscătoare de limbă franceză.

UMF înțelege că piața serviciilor de educație este concurențială, dar acest fapt ar trebui să determine o creștere a calității serviciilor și nu etichetarea nejustificată a unei universități ca fiind mai puțin performantă.

Accentuăm faptul că procesul de învățământ, curricula și stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaționale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d’Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d’Expression Française), CID-CDF (Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Chirurgie Dentară de Expresie Franceză) şi au fost considerate în conformitate cu standardele europene.

Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate „Label CIDMEF”.

UMF a avut și va avea întotdeauna o atitudine deschisă față de reprezentanții media. În ultimii ani, presa franceză și-a manifestat constant interesul pentru învățământul medical clujean, realizând multiple vizite și reportaje pe această temă. În noiembrie 2016, ultima vizită a jurnaliștilor din cadrul aceluiași trust de presă, France TV (France 5), s-a concretizat printr-o serie de reportaje difuzate în cadrul emisiunii Magazine de la Santé, care au relevat în mod pozitiv activitatea universității noastre.

UMF depune toate eforturile pentru a creşte calitatea profesionalizării și pentru a forma medici competenți care să servească în mod adecvat comunitățile în care vor profesa. Medicina clujeană este un brand al cetăţii şi una dintre cele mai influente şi mai importante resurse pentru comunitatea locală, dacă luăm în considerare calitatea profesională şi umană a medicilor clujeni. Suntem transparenţi în comunicarea cu presa, pe care o dorim un partener de nădejde în perfecţionarea activităţii noastre”, se arată în replica remisă presei de către UMF Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here