Ce facem când suntem respinşi?

0

În ultima lună, m-am aventurat puţin în hăţisul denumit ,,întalniri pe net’’, mai precis, întâlniri cu oameni peste care am dat pe okcupid.com. Şi printre puţinii oameni care mi-au sărit în ochi a fost unul destul de insistent (aproape ca m-a făcut să dau block), dar suficient de interesant încât să îmi spun hai că poate a ieşi ceva. Ştiţi genul, nu? Când e clar că de fapt va fi un cauzator de probleme, dar pur şi simplu e ceva care îţi zice ca vor merita complicaţiile? Aventura a avansat spre discuţii interminabile pe whatsapp, care invariabil se îndreptau spre sufletul meu – sex şi o întâlnire scurtă în parc. Doar că fără a se concretiza, nici măcar sexul, că deh, sunt o femeie dezgheţată. Prin urmare, mi-am zis ca n-are sens, pierdere de vreme, nu ne mai batem capul.

Şi ce sa vezi? Dupa un weekend de pauză, mă trezesc cu un ,,de ce mă eviţi?” şi continuat în finalul cu ,,comportamentul tău nu-mi place deloc. Pa”.

Aoleu! Întâi am râs, mi s-a părut comic de-a dreptul. Apoi…apoi a trebuit să recunosc că undeva, în adâncul meu, m-a cam deranjat respingerea. Nu că îl vroiam, nu că aveam sentimente pentru el, dar de ce nu mă vrea?!

Adevărul e că repingerea, fie ea de orice natură, e nasoală. Dintr-o dată parcă ăla e singurul lucru pe care ţi-l doreşti, sau şi mai rău, e singura persoană pe care-o vrei, deşi înainte, îţi era total indiferentă. Nasol, dacă nu ai apucat tu să spui prima că nu, că nu vrei şi pace!

Doar că respingerea face parte din viaţă. Nu ştii când te izbesti de ea. Prin urmare, cum am putea să îi facem faţă constructiv?

1. Ai răbdare cu tine. E normal să simţi supărare, indiferent de natura respingerii.  Dă-ţi voie     să fii trist, dar împune-ţi şi o limită: ex. 10-20 min. / zi şi apoi gata, distrage-ţi atenţia

2. Vorbeşte cu un prieten. Cineva apropiat, care ţine la tine, te poate ajuta să întelegi dacă puteai să faci ceva mai bine etc. Totodată, îţi poate oferi afecţiune şi o îmbrăţisare caldă şi în momente ca acestea, aprecierea persoanelor dragi contează.

3.  Stai departe de internet. Internetul nu uită şi s-ar putea să îţi regreţi postările pline de nervi.

4.  Accepta respingerea. Pastrează-ţi demnitatea, nu are sens să te târguieşti. În plus, de ce ai vrea o persoană care nu te vrea?

5.  Nu o lua personal. O respingere face parte din viaţă şi nu are legătură cu tine ca persoană. O persoană respinge ceva ce nu le-a convenit lor, o cerinţă, o situaţie. Chiar dacă ţi se pare că e vorba de tine, adu-ţi aminte că persoana în cauză nu te cunoaste. În momente de genul, ne vânăm cu o placere sadică încrederea în noi şi defectele. Nu e cazul.

6.  Fă ceva. Orice. Orice te-ar scoate din starea de melancolie. Du-te la film, citeşte, ieşi cu prietenii, fă sport, plimbă-te, fii bun cu tine.

7.  Nu o lăsa să ţi domine viaţa. Gândeşte te că e doar o situaţie care nu dovedeşte nimic. Da, ok, deranjează puţin, dar nu e sfârşitul lumii! Nu lăsa gândurile negative să te domine.

8.  Foloseşte situaţia ca pe o ocazie bună de a­-ţi îmbunătăţi viaţa. În cazul în care e vorba de un serviciu, încearcă să afli dacă e ceva ce ai putea îmbunatăţi în cv-ul tău.

Şi dacă suntem pe partea cealaltă a baricadei?

Iată mai jos nişte sfaturi:

1. E super ok să spui nu: nu eşti în nici un fel obligat să spui la da tot timpul, decât dacă îţi doreşti acest lucru.

2. Fii direct, scurt, clar şi la obiect. Atât doar, aminteste-ţi că a fi direct nu înseamnă a fi răutacios.

3. Dacă vrei, motivează-ţi răspunsul, dar fii specific: nu vreau să ies cu tine, deoarece nu simt că e atracţie; ne pare rău, nu sunteţi calificat pentru acest serviciu, deoarece vă lipsesc cunoştinţele de…

4. Fii rapid. Nu are sens să te pierzi în discuţii. Dacă esti convins de decizia ta, cu cât o faci mai rapid, cu atât mai bine.

Respingerea nu e niciodată plăcută, fie că noi suntem cei respinşi, fie că respingem noi şi nici nu ne putem proteja 100% de ea. Ce putem face e să ne creştem toleranţa, adică ne trebuie o doză de miserupism, dacă vreţi. Cât despre mine, deh, ego-ul meu a suferit…pentru exact o secundă şi un articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here