Când „talibanii” religioși se dovedesc mai civilizați decât „civilizații”.

3

Sâmbăta asta a mai făcut o diviziune în populația României. Numai că, de data asta, nu mai vorbim de o împărțire a taberelor politice, așa cum s-a întâmplat de la începutul anului încoace, ci de o divizare pe criterii de moralitate și religie, după ce organizația „Life Nation”, alături de veșnicii radicali religioși de la Pro – Vita și câteva culte religioase din țară au organizat „Marșul pentru Viață”, o manifestație dedicată conștientizării unei probleme majore: scăderea populației României.

De ce o divizare? Pentru că o parte a populației s-a raliat cu mesajul transmis de organizatorii marșului, participând, în 285 de orașe, activ la manifestație, și transmițând mai departe mesajul emis de organizatori, acela că avortul nu este o metodă contraceptivă ci o intervenție chirurgicală cu urmări nu foarte plăcute, pe de o parte, iar ceilalți s-au manifestat vehement împotriva marșului și a mesajelor transmise de acesta, exprimându-și opoziția în diferite forme, pe de altă parte.

Nu vom discuta aici despre moralitatea avortului sau despre libertatea de a renunța la o sarcină nedorită, una fiind, de multe ori, mult prea relativă iar cealaltă fiind deja reglementată prin lege organică, iar ăsta e, oricum, un alt subiect de discuție. Țin doar să precizez, conform medicinei, că avortul nu este o intervenție pe care o femeie să și-l dorească prea des, el lăsând urme serioase la nivel fizic cât și psihic, pentru cele mai slabe de înger, și că numărul lor a scăzut de la 990.000, în 1990, la 77.000, în 2015, în principal datorită accesului la alte metode de prevenție.

Marșul pentru Viață, o manifestare catalogată ca talibanism și încercare de îndoctrinare de unii, ar fi trebuit să treacă, într-o țară normală și cu cetățeni civilizați, fără incidente majore. Este vorba de dreptul unor cetățeni de a manifesta și de a-și face cunoscut, în mod civilizat și uman, principiile și problemele, probleme care nu sunt, nici pe departe, doar ale lor.

Una din problemele ridicate de cei care au participat la manifestațiile din România și Republica Moldova a fost scăderea drastică a populației, numai în România ultimii ani ducând, din cauza scăderii numărului de nașteri, de la un spor pozitiv de 300.000 și 23.000.000 locuitori, la un spor negativ, de -66.000 și 19.000.000 locuitori, situația care pune serioase probleme economice pentru viitor, până în 2050 România urmând să mai piardă 15% din populație iar cea care va rămâne va fi mult prea îmbătrânită pentru a mai putea menține economia pe rută ascendentă, ne mai punând la socoteală prăbușirea sistemului național de pensii.

Cum s-au manifestat cei ce nu sunt de acord cu evenimentele de sâmbătă? Trist, jenant, lipsit de civilizație și total lipsiți de respectul față de proprietate, fie ea privată sau publică. Și bucureștenii, în special, știu exact despre ce povestesc eu aici. Dacă cei cu orientare pro – life au decis că nu le stă în caracterul lor de oameni educați să se comporte ca niște scăpați din sălbăticie, preferând să organizeze marșuri ale tăcerii, fără incidente violente și renunțând la imaginile oribile și mesajele extremiste din anii precedenți, dovedind că lumea mai poate, ocazional, să coboare cu picioarele pe pământ, ei bine … nu la fel stau lucrurile și cu opoziția.

Cu o noapte înaintea desfășurării marșului, în București, un grup de … țărani, au ales să se manifeste așa cum știu cel mai bine „liberalii” europeni: distrugând proprietăți publice și private, prin vopsirea lor cu tot felul de mesaje, unele dintre ele de-a dreptul vulgare și lipsite de orice sens, altele fără nici o legătură cu realitatea

În locul unei contramanifestații pașnice, prin care să își arate dezacordul față de ceea ce transmiteau organizatorii marșului, au ales să mai dea o cheltuială autorităților locale, din banul public bineînțeles, distrugând panouri publicitare, zugrăveli de pe clădiri și murdărind cu mesaje vulgare trotuarele.

Și asta în condițiile în care organizatorii au renunțat la mesajele de interzicere a avortului, proferate în anii precedenți, marșând pe conștientizarea faptului că avem nevoie de mai mulți copii, riscând altfel să dispărem, cam în următoarea sută de ani, ca națiune, sau explicând publicului că părerea lor este una diferită, în mod civilizat, repet, în ceea ce privește statutul embrionului și al fătului, ei considerând că după concepție acesta capătă statutul de persoană.

Nimeni, între organizatori, nu a cerut intervenția statului în planificarea familială și nici deposedarea românilor de mijloacele de contracepție existente pe piață la ora actuală, excluzând acele mici grupări din sânul cultelor religioase. Dar cei ce contestă legalitatea marșului par să uite că există oameni care nu au o legătură deloc strânsă cu biserica și sunt, în continuare, pro-life. Sunt atei în România care sprijină mișcările de acest gen. A milita pentru o educație sexuală și pentru creșterea sporului demografic nu te face automat un îndoctrinat religios.

Și situația actuală nu face decât să pună într-o lumină extrem de proastă manifestanții pro – avort, privându-i de statutul de oameni civilizați și de importanța propriilor păreri, societatea acționând, de cele mai multe ori, cu o atitudine revanșardă și marginalizând specimenele care nu respectă anumite standarde de civilizație, oferind, în același timp, mai multă putere fracțiunilor fundamentaliste din interiorul mișcării pro – life.

Așadar, dragi „liberali”, feministe și alte curente ale „civilizației” europene, ne educăm puțin și noi? Sau chiar vreți să ajungem la conflicte de stradă? Pentru că, în ritmul în care evoluați acum … sunteți absolut jenanți.

3 COMENTARII

 1. Desi am participat la mars,personal sunt sceptic privind intelegerea mesajului.Avand in vedere ca suntem un popor majoritar cresti-ortodox,statul ar trebui sa impuna legi aspre cum ar fi interzicerea avortului,a contraceptie si a educatiei sexuale,dar si a marsurilor ,,minoritatilor sexuale,, si nu sa tina cont de doleantele minoritatii seculariste.
  Si da dorim dictatura legii-dar a legilor compatibile cu religia ortodoxa.

  • Nu, sub nici o formă avortul, ca procedură chirurgicală, nu ar trebui interzis. Nu cred că poporul e atât de dement încât să accepte întoarcerea la o legislație care a omorât în trecut mai bine de 10.000 de femei.
   Și nu, nu statul trebuie să impună ceva. Ci populația trebuie educată în privința măsurilor de contracepție iar natalitatea încurajată prin diverse forme legislative, nu prin restricții.
   Cât despre legi privind marșurile … mănânci ..mult. Un stat democratic nu are dreptul să interzică nici un fel de manifestare publică, indiferent de unde vine și cine o organizează. Ăla e totalitarism, nu democrație, și noi am scăpat o dată de 50 de ani de dictatură.

  • Liviu, esti Putin jenant. Oamenii ar trebuii in primul rand educati sa stie ce e bine pentru ei, sa poata lua decizia potrivita pentru ca nu toate circumstantele unei sarcini sunt la fel si nu toti oamenii sunt facuti sa fie parinti. Si nu toti is pregatiti pentru asta. Avortul e o alegere si trebuie asigurat in conditii medicale de siguranta si igiena. Deci Liviu, esti un om jenant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here