Călătoriile ne țin mintea sănătoasă

0

Sunt momente în care simți că te-ai blocat într-o stare de rutină și oboseală? O scurtă ieșire din acel mediu și o schimbare de peisaj, chiar și la câteva ore depărtare de casă, poate face minuni. A fost demonstrat științific faptul că excursiile și călătoriile aduc o serie de beneficii sănătății mintale. O singură călătorie poate schimba în bine modul în care vezi viața – iată câteva motive pentru care ar merita să începi să-ți faci bagajele:

Creativitatea crește

Este deja știut faptul că există o legătură strânsă între creativitate și neuroplasticitate (capacitatea creierului de a se adapta, a se reorganiza și a forma conexiuni). Acest lucru înseamnă că creierul nostru este receptiv la schimbările generate de medii și experiențe noi. Conform oamenilor de știință din domeniu, secretul pentru a ne spori creativitatea este de a ne scufunda cu totul în mediul nou în care ne aflăm și de a îmbrățișa cultura locală. Această deschidere a minții ne poate ajuta să dezvoltăm pentru noi înșine noi moduri de a trăi și de a ne organiza viața, influențându-ne și percepțiile pe care le avem asupra anumitor aspecte care ne-au creat dificultăți în trecut. Având o perspectivă creativă asupra lucrurilor, ne putem ancora mult mai ușor în prezent și putem face față mai bine situațiilor problematice, analizându-le din mai multe puncte de vedere.

Personalitatea se poate schimba în bine

Călătoriile, mai ales cele în afara țării, ne pot scoate uneori din zona de confort, astfel încât suntem adesea nevoiți să ne adaptăm noilor împrejurări. Aceste provocări contribuie la o „deschidere” mai accentuată a personalității noastre, conform unui studiu realizat în 2013. Același studiu relevă faptul că această deschidere și adaptabilitate ne face să avem reacții emoționale mult mai adecvate la schimbările de zi cu zi, să fim mult mai stabili din punct de vedere emoțional, să fim mai agreabili după diferite experiențe cu oameni noi, să socializăm și să relaționăm mult mai ușor cu persoane diferite în circumstanțe diferite.

Stresul este diminuat

Adesea, zilele noastre sunt atât de încărcate și de obositoare, încât avem uneori senzația că fiecare zi se repetă și că ne este greu să evadăm din această rutină. Călătoriile sunt un mod ideal de a evada din stresul și angajamentele vieții de zi cu zi, oferindu-ne noutate și schimbare sub formă de oameni, împrejurimi și experiențe noi. Atunci când călătorim, având o listă scurtă de activități, liberă de complexitățile proiectelor și relațiilor din viața de zi cu zi, mintea și corpul nostru au ocazia de a se reseta, principalul efect benefic al acestui lucru fiind diminuarea stresului. Pentru unii oameni, călătoriile nu înseamnă neapărat a vedea lucruri noi, ci mai degrabă a evada din cele vechi care au un impact negativ asupra vieții lor. Vacanțele ne ajută să ne relaxăm și pentru că ne duc departe de locurile și activitățile care ne cresc nivelul de stres.

Fericirea crește chiar înainte de a călători

Efectele benefice ale călătoriilor nu apar doar în timpul călătoriei și după aceasta – în realitate, chiar și simpla anticipare a unei vacanțe îți poate crește dispoziția și îți dă o stare de bine. Un studiu realizat de Universitatea din Surrey arată că oamenii sunt cei mai fericiți atunci când își planifică o vacanță, având de asemenea atitudini mai pozitive asupra stării lor de sănătate, a situației economice și a calității generale a vieții. Un alt studiu, realizat de Universitatea Cornell, a relevat faptul că oamenii sunt mult mai fericiți atunci când anticipează o experiență de călătorie decât atunci când anticipează cumpărarea unui obiect nou.

Relațiile se întăresc

Împărtășirea experiențelor de călătorie cu partenerul de cuplu poate face relația mai puternică, conform unui sondaj efectuat de o agenție de călătorii din Statele Unite. Acest lucru are efecte benefice și asupra stării mintale de bine și a stimei de sine. Rezultatele sondajului au arătat că, pe lângă faptul că vacanțele și călătoriile au efecte benefice de lungă durată asupra vieții de cuplu, precum creșterea sentimentului de apropiere și împărtășire a intereselor și scopurilor celor doi parteneri, acestea contribuie și la menținerea relațiilor de lungă durată și la reaprinderea scânteilor de la început. Pe lângă faptul că partenerii de cuplu au ocazia de a se bucura împreună de timpul de calitate petrecut în vacanțe, aceștia ajung să-și întărească relația și trecând împreună peste momentele mai dificile care țin de călătorii, cum ar fi planificarea călătoriilor, alegerea destinațiilor și clarificarea aspectelor financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here