Judith Gherasim: „Drumul de la idee până la scrierea unui proiect este foarte lung”

0

Doamna Judith Gherasim are funcția de consilier în cadrul Serviciului Dezvoltare Locală și Regională, Turism din Consiliul Județean Cluj și a implementat recent un proiect finanțat din fonduri norvegiene, adresat copiilor cu nevoi speciale.

Presa Locală: Tocmai aţi încheiat cu succes un proiect destinat copiilor cu nevoi speciale din instituţiile de învățământ special din subordinea CJC. Care au fost provocările și dificultățile din spatele realizărilor frumoase prezentate în cadrul conferinței de închidere a proiectului?

Judith Gherasim: Cea mai mare provocare a fost sa duci mai mult de 850-900  de copii in 2 excursii, fiecare copil cu dizabilitatea lui, asigurarea numarului destul de mare de insotitori (profesori,educatori,parinti,specialisti din partea Fundatiei ESTUAR, membrii ai echipei de implementare) , sa te deplasezi in conditii de siguranta  la un mare centru comercial al clujului, unde fiecare copil sa sa simta confortabil in sala de cinema, sa organizezi 2 ateliere de creatie care sa le capteze atentia si sa asiguri activitati pe care ei chiar le pot face.

Presa Locală: Ați mai implementat și alte propriecte de acest gen (sau diferite)?

Judith Gherasim: Nu am mai implementat proiecte de acest fel, sper ca o vom mai face. Am implementat in calitate de manager alte 2 proiecte cu impact social, reabilitarea si dotarea  unui centru maternal pentru mame minore, si gravide alungate de comunictate, creand conditii care sa ajute la cresterea gradului de incluziune. Un alt proiect  a fost reabilitarea si dotarea unui complex de servicii pentru copii bolnavi neuropsihic, in care am creat conditii decente adaptate nevoilor acestora.

Presa Locală: Ce presupune accesarea fondurilor pentru aceste proiecte? Care este drumul de la idee până la implementarea propriu-zisă a activităților?

Judith Gherasim: Accesarea de fonduri presupune multa munca. Drumul de la idee pana la scrierea unui proiect este foarte lung, pana la aprobarea aplicatiei poate sa treaca mai mult de un an, iar pana la implementarea tuturor activitatilor depinde de proiect, 12 – 24 luni sau chiar mai mult.

Presa Locală: Care sunt planurile Dvs. de viitor în acest domeniu, se prevăd proiecte noi?

Judith Gherasim: Facand parte dintr-un serviciu care implementaeaza proiecte cu finantare nerambursabila sa scriu si sa implementez cat mai multe proiecte. Momentan se lanseaza multe ghiduri, in functie pe ce vom fi eligibili , in functie de nevoi  sigur vom aplica pentru proiecte noi.

Presa Locală: Sunt anumiți factori externi care îngreunează desfășurarea acestor proiecte? Cum ar putea fi gestionați mai bine pentru a facilita implementarea proiectelor?

Judith Gherasim: Ca si factor extern pot aminti perioada lunga de evaluare a proiectelor.

Presa Locală: În ce mod află publicul despre proiectele implementate de CJC? Considerați că acestea sunt suficient promovate sau mediatizate de către mass-media?

Judith Gherasim: Publicul poate afla de proiecte de pe site-ul Consiliului Judetean Cluj, de pe site-ul proiectelor, din pliante, brosuri, retele de socializare. Dar cred ca cel putin din punctul meu de vedere la conferintele de lansare/finalizare a celor 3 proiecte pe care le-am implementat in calitate de coordonator proiect evenimentele a fost mediatizate suficient de mass media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here