Emanuel Ungureanu, deputatul USR de Cluj, aduce Institutul de Transplant în atenția Ministerului

0

Deputatul clujean al USR, Emanuel Ungureanu, a depus o interpelare către Ministrul Sănătății, Florian Bolog, prin care îi cere acestuia din urmă să trimită Corpul de Control al ministerului pentru o acțiune în cadrul la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, afirmând că acesta, din cauza modului în care a fost manageriat ani de zile de fosta echipă de conducere, ar fi în pragul colapsului, acumulând datorii de sute de mii de euro.

Vă semnalez situaţia dezastruoasă în care se află o unitate medicală de prestigiu din Cluj-Napoca, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR). Din păcate, aceasta se află în colaps financiar cu sentinţe judecătoreşti de executare silită din cauza faptului că a acumulat datorii în ultimii 4 ani de aproape o jumătate de milion de euro. Fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în Consiliul de Administraţie, sunt direct responsabili de această situaţie.(…) Vă rog domnule ministru să trimiteţi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a verifica relaţiile contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost ‘căpuşată’ de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan, care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca”, se arată în scrisoarea trimisă ministrului Sănătăţii de Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Eugen Ungureanu mai spune că în momentul acesta nu are o echipă de conducere, actualul manager fiind într-o perioadă de interimat și nefiind susținut de Consiliul de Administrație funcțional, și lipsind și ocupanții posturilor de director medical și de șef secție Transplant.

Reclamă, totodată, că fosta conducere ar fi practicat o perioadă obiceiul de a trimite către Lukmed, clinica privată a profesorului Mihai Lucan, pacienții care venea cu bilete de trimitere către la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal.

Vă atrag atenţia că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii şi este la un pas de faliment (…) Foarte multe voci din interiorul ICUTR reclamă faptul că Departamentul ESWL din cadrul institutului a fost desfiinţat intenţionat pentru ca pacienţii asiguraţi, care caută vindecare în această instituţie, să poată fi trimişi pentru tratament la clinica privată a profesorului Lucan de unde, în aceeaşi zi, după efectuarea plăţii, erau transferaţi înapoi în ICUTR pentru a primi îngrijiri medicale”, a mai arătat Emanuel Ungureanu.

Managerul interimar al Institutului de Transplant, Silviu Moga, recunoaște că ar fi găsit o situație destul de gravă, instituția adunând circa jumătate  de milion de euro datorii, dar insistă să se facă separarea dintre activitatea de transplant, finanțată de programul național pentru transplant, și activitatea de tratare a paciențilr din fondurile Casei Naționale de Asigurări.

Eu sunt manager interimar din ianuarie anul acesta. La preluarea mandatului, am găsit institutul într-o situaţie aşa cum a fost descrisă, poate fi caracterizată ca şi colaps. În momentul în care ai datorii care se apropie de 2 milioane de lei, cu acţionare în instanţă de executare silită, putem defini asta ca şi colaps. Acum, vinovaţii nu-i identific eu, sunt alte organe ale statului care pot să tranşeze asta. Noi, în momentul de faţă, trebuie să ne redresăm şi nu putem închide un spital care are totuşi o reputaţie, nu ne putem permite să facem asta nici faţă de angajaţii noştri, nici faţă de pacienţii noştri. Trebuie să mergem mai departe şi cerem sprijinul autorităţilor să ne ajute să trecem peste perioada aceasta dificilă.

Activitatea de transplant este finanţată de Ministerul Sănătăţii, prin Programul naţional de Transplant. Problemele financiare ale Institutului sunt legate de partea de urologie, unde banii provin de la bugetul Casei Naţionale de Asigurări. Sunt două surse de finanţare diferite, nu aş putea spune că pe partea de transplant sunt probleme. Cu asiguraţii, acolo sunt probleme”, a explicat managerul ICUTR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.