Din păcate, nimeni nu este imun la anxietate. Anxietatea nu discriminează după gen, vârstă, profesie, statut socio-economic sau orice alt criteriu care poate defini poziția unei persoane în societate.
Adevărul este că, indiferent de vârstă, viața va fi întotdeauna impredictibilă și, din când în când, generatoare de anxietate.
Astfel, fie că suferi de anxietate în general sau te lovești de ea doar în momentele stresante din viață, probabil ți-ar prinde bine să-ți faci timp pentru a descoperi câteva hobby-uri care pot reduce anxietatea.
Psihologul Barrie Sueskind, un terapeut de familie specializat în sprijinirea clienților pentru a-și depăși anxietatea, vorbește despre 6 hobby-uri care pot diminua simptomele anxietății.
Activități artistice și creative
Dacă începi să te simți anxios în timpul tău liber (atunci când nu ești la locul de muncă sau împreună cu alți oameni), Sueskind sugerează să iei o pauză de la rețelele sociale și să-ți îmbrățișezi artistul interior. De asemenea, psihologul spune că n-ar fi o idee rea ca persoanele care suferă de anxietate să șteargă aplicațiile pentru rețele sociale de pe telefonul mobil – în loc să pierzi ore în șir vizualizând ce fac alți oameni pe rețelele sociale, încearcă să faci ceva creativ – cum ar fi pictura sau scrisul, recomandă Sueskind. În timp ce pictezi, poți de exemplu să asculți muzica ta preferată sau să te bucuri de o cană cu ceai sau un pahar cu vin (cu atenție însă, pentru că la unele persoane, alcoolul potențează simptomele anxietății). Iar dacă nu te consideri o persoană foarte creativă sau nu-ți plac asemenea activități, poți pur și simplu să-ți așterni gândurile într-un jurnal sau să găsești altă activitate creativă care să-ți facă plăcere.
Cititul de plăcere, emisiunile și serialele TV
Sueskind spune că una dintre cele mai bune metode de a-ți distrage atenția de la grijile personale, este să o direcționezi asupra grijilor altora – fie ele reale sau imaginare. Psihologul subliniază faptul că, uneori, pot duce la reducerea anxietății lucruri simple ca cititul unei cărți interesante sau vizionarea unui film sau a unui serial care îți place foarte mult. Dacă nu ești genul de persoană care să stea pe loc cu o carte în mână sau în fața televizorului, poți descărca de pe internet cărți sau emisiuni audio pe care să le asculți în timp ce faci altceva.
Petrecerea timpului în aer liber
Potrivit lui Sueskind, „aerul proaspăt și razele soarelui au efecte dovedite de creștere a dispoziției.” Fie că alegi să mergi într-o drumeție, să te plimbi cu bicicleta sau să te relaxezi pe o bancă în parc, trebuie să știi că activitățile în aer liber sunt foarte eficiente în diminuarea simptomelor anxietății. Mai mult, pentru persoanele care pe lângă anxietate suferă și de depresie, petrecerea zilnică timpului în natură va avea și mai multe beneficii pentru sănătatea mintală. Nici vremea rece sau ploioasă nu ar trebui să ne țină în casă – hainele groase și o umbrelă ne pot ajuta să ne bucurăm de natură indiferent de starea vremii.
Practicarea „mindfulness”-ului
O mare parte din gestionarea anxietății constă în a învăța cum să învingi haosul din capul tău, iar hobby-urile care implică mindfulness (capacitatea de a trăi, a conștientiza și a te bucura de momentul prezent) te pot ajuta să atingi acest scop. Hobby-urile care te forțează să fii mai prezent, mai ancorat în realitate sunt foarte bune, pentru că te pot ajuta să rămâi cu picioarele pe pământ atunci când simți că gândurile anxioase îți invadează creierul. „Practicile ce țin de mindfulness – cum ar fi yoga, meditația, sau chiar o plimbare sau o drumeție – te pot ajuta să potolești gândurile negative sau nedorite,” spune Sueskind.
Exercițiile fizice
Nu este deloc un secret faptul că exercițiile fizice sunt bune pentru anxietate, așa că, cel mai probabil, această recomandare de hobby nu este deloc o surpriză. Însă, deși știm cu toții că sportul și activitatea fizică sunt benefice în multe arii ale vieții și ale sănătății noastre, nu oricine este foarte încântat de efortul pe care acestea îl presupun. Dacă nu îți plac sporturile care presupun eforturi fizice majore, încearcă alt tip de mișcare care te poate relaxa în același timp: înot, dans, arte marțiale etc.
Activitățile de dezvoltare personală
Este deja destul de dificil să jonglezi cu munca, relațiile sociale și timpul pentru tine fără a mai adăuga încă o activitate săptămânală la această rutină. Totuși, dacă ești în căutarea unui hobby care contracarează anxietatea, ar fi bine să încerci să participi la câte o activitate de dezvoltare personală cel puțin din când în când. Fie că îți dorești să înveți să gătești mai bine, să înveți o limbă străină sau să primești un permis de pilotaj, Sueskind spune că participarea la cursuri este indispensabilă pentru persoanele anxioase. Dacă începi să-ți consumi mai mult timp și energie pentru dezvoltarea ta personală, îți vei crește instant stima de sine și îți vei distrage atenția de la ceea ce îți generează anxietate. Așa cum ne explică psihologul, „Învățarea unei abilități noi te va obliga să te concentrezi asupra a ceea ce faci în acel moment.” Așadar, acest tip de activități nu doar că te vor ajuta să te dezvolți și să crești ca persoană, ci vor contribui la diminuarea impactului pe care îl are anxietatea asupra vieții tale.