Cum a apărut proiectul TETAPOLIS?

0

Clujul va avea în curând un parc științific și tehnologic, numit TETAPOLIS, venit să completeze cele 4 parcuri industriale TETAROM (în curând 5 chiar, dacă îl numărăm și pe cel aflat în proiect la Luna), precum și viitorul centru de industrii creative, dezvoltat de către Primărie. Acest complex economic va fi situat între pădurea Hoia și calea ferată, lângă TETAROM 1.

Parcul va fi destinat companiilor high-tech, în special celor care fac Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), fiind menit să crească nivelul de performanță a industriei și serviciilor clujene, astfel ca firmele locale să se ocupe mai mult cu dezvoltarea de produse proprii și mai puțin cu outsourcing-ul pentru companiile din străinătate.

Cercetarea pe înaltă tehnologie generează valoare adăugată mare, potențial de expansiune și stabilitate economică, pe când munca la comandă pentru proiectele multinaționalelor din vest e doar o soluție temporară, pe sume mai mici pentru toată lumea (atât profiturile angajatorilor cât și salariile angajaților).

Zona aleasă este ideală pentru acest proiect, Clujul fiind deja un hub tehnologic cu o forță de muncă callificată și multe universități de prestigiu, iar tinerii absolvenți ar fi probabil mult mai motivați de acest gen de joburi. În plus, apropierea de TETAROM și calea ferată, accesul relativ facil la aeroport, autostradă și centrul orașului, precum și infrastructura asigurată de stat, creează toate condițiile ca multe companii locale, românești să aleagă acest loc pentru dezvoltare.

Ideea a fost propusă de deputatul Cornel Itu (PSD) în toamna anului trecut, el venind în Parlament cu o propunere legislativă prin care terenul să fie trecut din proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, care va investi în realizarea bazei pentru viitorul parc științific și tehnologic.

Inițiativa a urmat toți pașii legali în forul legislativ, fiind adoptată de Senat în aprilie și apoi de Camera Deputaților în octombrie, iar pe 17.11.2016 Președintele României a promulgat legea 227/2016, punând astfel baza legală pentru acest proiect important pentru Cluj.

Îmi doresc concretizarea acestui proiect în timp cât mai scurt. Înfiinţarea TETAPOLIS este benefică atât pe plan local şi regional, cât şi pe plan naţional, având ca scop dezvoltarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare, prin creșterea colaborării dintre mediul economic și cel universitar. Înalta tehnologie este de departe domeniul care va conduce la dezvoltarea Clujului, pe termen lung. Am încredere că aici vom dezvolta cel mai puternic parc tehnologic și științific din regiune, poate chiar din țară, iar cercetarea va ajunge la Cluj un domeniu la fel de puternic precum cel al IT”, declara Cornel Itu, “părintele proiectului”, după adoptarea legii de către Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here