Mihai Seplecan trimis în judecată pentru fals și uz de fals

0

Mihai Seplecan, fost președinte al Consiliului Județean Cluj, a fost trimis în judecată de către procurori după ce presa a dezvăluit că acesta și-a falsificat diploma de studii superioare. Procurorii de pe la la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au finalizat rechizitoriul și au dispus trimiterea în judecată a fostului președinte CJ.

Fostul președinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan este acuzat, concret, de falsificarea diplomei de licență ”eliberată” de Spiru Haret București, prin care el ar fi putut profesa ca jurist.

Prin rechizitoriul emis de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, la data de 24.11.2016, s-a dispus:              

Trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului  SEPLECAN MIHAI (nume anterior SZEPLEKAN MIHAI), […], sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, în formă continuată, prev. de art. 323 teza I C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. (10 acte materiale)

Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 320 alin. (1) C.pen., întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. (1) şi (2) C.pen., întrucât fapta nu este tipică în planul laturii obiective.

Sesizarea instanţei de judecată în vederea desfiinţării înscrisului falsificat intitulat „Diplomă de licenţă”, având seria D nr. 0115367, aparent eliberată de către Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, emisă pe numele Szeplekan Ş. Mihai.

Sesizarea instanţei de judecată în vederea restabilirii situaţiei anterioare în sensul anulării înscrisului intitulat „Diplomă de master” seria A nr. 0072582 emisă pe numele Szeplekan Ş. Mihai de către Universitatea Ecologică din Bucureşti ca urmare a folosirii unui înscris falsificat.

În cuprinsul rechizitoriul înaintat Judecătoriei Cluj-Napoca s-au reţinut, în sinteză, următoarele aspecte de fapt:

Fapta inculpatului SEPLECAN MIHAI care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a folosit, în anul 2010, diploma de licenţă falsificată având seria D, nr. 0115367, aparent eliberată de către Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti sub nr. 216/09.12.2006 pe numele Szeplekan Ş. Mihai, înscris oficial ce atestă contrar realităţii că inculpatul este licenţiat în ştiinţe juridice, în vederea susţinerii examenului de disertaţie în cadrul programul master de studii „Ştiinţe penale şi criminalistică” al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii Ecologice Bucureşti, respectiv a folosit în perioada 2008 – 2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale diploma falsă indicată mai sus, în vederea creării raporturilor de muncă cu instituţii publice şi cu societăţi comerciale, cu consecinţa încadrării sale în muncă.

Datorită uzului de respectiva diplomă, Mihai Seplecan a profesat la mai multe instituții, încasând lunar salarii în ultimii ani.

–  în funcţia de Director Dezvoltare în cadrul SC S.S.H. HIDROSERV S.A. – Sucursala Cluj  în perioada 26.07.2012 – 01.04.2013, post printre ale cărui cerinţe de eligibilitate se numără studiile superioare tehnice/juridice, specialitatea jurist – consultant juridic, vechime 4 ani;

– în funcţia de referent de specialitate în cadrul SC ELECTRICA FURNIZARE S.A. – Sucursala de Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Nord Cluj-Napoca în perioada 03.04.2013 – 10.10.2013, respectiv în funcţia de Director adjunct comercial perioada 11.10.2013 – 13.06.2014 în cadrul aceleiaşi societăţi cu capital de stat, posturi printre ale căror cerinţe de eligibilitate se numără studiile superioare;

–   în funcţia de consilier personal al Primarului com. Sânmartin din jud. Cluj în perioada 01.08.2008 – 31.07.2014, respectiv în perioada 01.04.2015 – 01.06.2015, post care presupune activităţi specifice persoanelor calificate cu studii superioare juridice;

-în funcţia de consilier personal al Primarului com. Sînpaul din jud. Cluj, în perioada 08.06.2009 – 31.06.2012, post printre ale cărei cerinţe de eligibilitate se număra studiile superioare juridice sau administrative

– în funcţia de consilier personal cu normă parţială al Primarului com. Ţaga din jud. Cluj, în perioada 01.01.2009 –01.08.2012, post care presupune activităţi specifice persoanelor calificate cu studii superioare juridice;

–  în funcţia de consilier juridic al Primarului com. Beliş din jud. Cluj, în perioada 01.02.2009 – 31.05.2010, post care presupune activităţi specifice persoanelor calificate cu studii superioare juridice;

–   în funcţia de jurisconsult în cadrul SC K&P CONSTRUCT SRL, în perioada 23.10.2008 – 08.06.2010.

Potrivit anchetatorior, cele 10 acte materiale din rechizitoriu fac referire la infracțiunea de uz de fals, în formă continuată, prev. de art. 323 teza I C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. (10 acte materiale).

În presa locală au apărut informații potrivit cărora Mihai Seplecan ar fi folosit o diploma de licență falsă emisă de Universitatea „Spiru Haret” București, rectorul acestei instituții, Aurelian Bondrea, susținând că documentul pe numele șefului Consiliului Judetean (CJ) Cluj „este contrafăcut și prezintă date neconforme realității”.

Într-o adresă a Universității „Spiru Haret” se arată că diploma pe numele lui Mihai Seplecan „nu a fost eliberată de Serviciul acte de studii din cadrul universității”.

Seria și numărul formularului de diplomă nu au fost repartizate niciodată Universității Spiru Haret București pentru absolvenții promoției 2006; pentru acești absolvenți formularele de diplomă repartizate Universității Spiru Haret poartă seria Y; Facultatea de Drept și Administrație Publică București avea, în anul 2006, o singură specializare, respectiv Drept, și nu Drept și Administrație Publică, așa cum este înscris pe diplomă; Semnăturile aplicate pe diplomă nu aparțin persoanelor îndrituite de Universitatea Spiru Haret pentru a semna acte de studii, respectiv rector, decan și secretar șef; Diplomele de licență pentru promoția 2006 au fost scrise olograf și nu tipărit, așa cum este formularul înaintat în copie”, se arată în documentul citat

Mihai Seplecan ar fi folosit diploma respectivă pentru a încheia un contract de asistență juridică cu Primăria comunei Sânmartin, judetul Cluj, și ar fi obținut și o diplomă de master în Știinte Penale și Criminalistică din partea Universității Ecologice București.

De asemenea, în CV-ul depus la sediul PNL Cluj, Mihai Seplecan a scris că a absolvit Universitatea „Banatului” din Timișoara, nefăcând nicio referire la Universitatea „Spiru Haret”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.