Jucăriile Kinder, asamblate de copii nevoiași din Satu Mare

0

Compania italiană Ferrero a ajuns zile acestea în centrul unui scandal mediatic după ce jurnaliștii The Sun au descoperit că jucăriile din ouăle Kinder sunt asamblate în nordul Transilvaniei nu de muncitori plătiți în baza unor contracte de muncă ci de membrii unor familii sărace, inclusive copii începând cu vârsta de 6 ani.

Unele familii din Carei, județul Satu Mare, muncesc și 13 ore pe zi, cu o plată de cca 1 leu/oră, la domiciliu, pentru a asambla cu atenţie jucăriile din plastic. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceasta este plătită cu suma de 20 de lei.

Daniel Mureşan, angajat Romexa SA, responsabil cu activitatea desfăşurată în zona de nord, a insistat asupra faptului că nu avea cunoştinţă de externalizarea activităţilor firmei:

Este pentru prima dată când aflu despre acest lucru, dar voi descoperi cine este responsabil, şi vom încheiata colaborarea cu fabricile implicate, dacă vom descoperi că acuzaţiile sunt adevărate”.

Prolegis, fabrica subcontractată de Romexa SA, a avut un câştig de aproape 600.000 de euro în 2015. Directorul fabricii Prolegis, Marcel Bront, a mărturisit reporterilor:

Nu externalizăm piese ale jucăriilor. Cu siguranţă provin din alte părţi”. a afirmat Marcel Bront

Romexa SA este o firmă care a înregistrat câştiguri de peste 4 milioane de euro, având înregistraţi doar opt angajaţi.

Cei aflaţi la conducerea fabricii de ciocolată Ferrero nu cunosc ceea ce se petrece în România și au spus anterior că nu folosesc copii la asamblarea jucăriilor surpriză și că garantează muncitorilor săi salariul minim pe economie.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare a declanșat o anchetă în teren.

Am declanşat o anchetă, două echipe de inspectori de la ITM Satu Mare au plecat la Carei şi Tăşnad pentru verificarea a două firme. Una are sediul social în Satu Mare cu punct de lucru în Tăşnad, iar cealaltă are sediul în Oradea şi punct de lucru în Carei. Numele salariaţilor apărute în presă nu figurează ca angajaţi la niciuna din cele două firme. Inspectorii ITM verifică dacă salariaţii acestor firme au fost angajaţi cu forme legale, dacă firmele respectă prevederile Codului Muncii şi dacă sunt respectate condiţiile de securitate şi sănătate în muncă, normele de protecţie a muncii. Din ce ştiu eu, contracte cu muncă la domiciliu am văzut doar în urmă cu mai mulţi ani, la o firmă de confecţii, nu este un tip de muncă foarte răspândit în judeţul Satu Mare”, a spus un reprezentant ITM Satu Mare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.