19 fragmete noi de ADN viral descoperite în genomul uman

0
Structura de dublu helix a ADN-ului. (Sursa: CS/ ROANOKE COLLEGE)

Descoperiri recente indică faptul că genomul nostru este chiar mai puțin uman decât se credea inițial.

Este uluitor faptul 8% din ADN-ul uman nu este uman deloc, ci mai degrabă este format din resturi de fragmente de virusuri ascunse în genomul nostru. Cercetătorii sunt de părere că aceste fragmente de ADN viral au fost încorporate în genomul uman prin infecții ale strămosilor omului, în urmă cu sute de mii de ani.

Într-un studiu ce a analizat 2500 de profiluri ADN, cercetătorii de la Universitatea Tufts și Universitatea de Medicină din Michigan au descoperit nouăsprezece fragmente de ADN non-uman în genomul uman, inclusiv un întreg retrovirus.

În urma surprinzătoarei descoperiri, s-a constatat că un segment de ADN în 50 din cele 2500 de profiluri ADN analizate, conținea codul genetic pentru un virus întreg! Nu s-a stabilit încă dacă retrovirusul respectiv este capabil să se multiplice și să se reproducă în interiorul ADN-ului uman, dar potrivit echipei de cercetare, studii anterioare au arătat că oamenii pot fi afectați de virusuri endogene aflate în ADN-ul lor.

Pe lângă retrovirusul descoperit, echipa a confirmat că a găsit alte șaptesprezece fragmente de ADN viral în genomurile umane studiate. Cele 2500 de profiluri de ADN provin din populatii diferite din întreaga lume, deși o mare parte a provenit din Africa, locul de migrație inițial al populației umane.

„Este o descoperire extrem de interesantă, care va deschide multe căi de cercetare” a declarat într-un comunicat de presă Julia Wildschutte, co-autor al studiului. „Mai mult, prin acest studiu am confirmat că putem folosi datele genomice ale mai multor indivizi comparativ cu genomul uman de referință, pentru a detecta noi retrovirusuri endogene în ADN-ul uman. Dar studiul a arătat de asemenea, că unii indivizi pot fi purtători de inserții în cazul cărora nu putem folosi genomul de referință.”

REU (retrovirusurile endogene umane) sunt un grup de virusuri arhaice, ce au infectat strămoșii oamenilor, iar fragmente din ADN-ul viral au fost copiate și transmise din generație în generație, până în zilele noastre. Ele fac parte de fapt, din același grup de de virusuri care includ și virusul imunodeficienței umane, ce provoacă SIDA.

„Multe studii au încercat să găsească o legatură între aceste elemente virale endogene și cancer sau alte maladii, dar marea problemă a fost că încă nu le-am descoperit pe toate.” a declarat într-un comunicat de presa co-autorul Zachary H. Williams. „O mare parte din cele mai interesante elemente se găsește doar într-un mic procent din populație, ceea ce înseamnă că trebuie să analizăm un număr mare de indivizi pentru a le descoperi” a mai relatat Williams.

Acest retrovirus nou descoperit este al doilea provirus întreg demonstrat că se găsește în ADN-ul uman. În cazul unei viitoare cercetări mai ample a ADN-ului uman, probabilitatea de a descoperi că nu suntem atât de umani precum credeam este pe deplin posibilă.

Replicarea ADN (subtitrare în română):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.