Contre între Szakáts István și Csoma Botond pe tema „falsului subiect” al plăcuțelor bilingve

0

În această după-amiază, clujenii feisbuchiști vorbitori de maghiară sau cei neinteresați de naționalism dar interesați de bunul mers al urbei au putut citi un dialog spectaculos între ONGistul Szakáts István și președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, pe tema „falsului subiect” al plăcuțelor bilingve.

Totul a început printr-o postare inteligentă a șuguiețului Szakáts István care a demascat „inutilitatea” cererii UDMRiste privind plăcuțele bilingve, intuind pe bună dreptate că cei din PSD și PNL nu-și vor ține cuvântul, având în vedere că în Cluj-Napoca încă există un electorat patriotard căruia îi este frică că maghiarii vor lua în spinare Transilvania și vor fugi cu ea, în țara mumă, Ungaria Mare:

Martiric, UDMR scapă săpunul.

Am citit ieri ceva notabil: UDMR a zis că a cerut de la PNL și PSD semnarea unui protocol prin care aceștia să se angajeze că își asumă Acele Hotărâri de Consiliu care fac posibile proptirea plăcuțelor bilingve în localitățile cu sub 20% maghiari în aluatul social.

Baiul e că e un mic bai – iar acesta care începe să fie vizibil prin observația că e la mintea cocoșului că PNL și PSD nu semnează așa ceva nici să facă organul de conducere unghie.

Argumente:

A1. E tautologic să semnezi că îți asumi un HCL – care a devenit de asumat prin faptul că a devenit decizie. Oricât de mult trăim în România.
A2. Niciunul din aceste partide nu riscă un jihad tricolor (alimentat elegant de către exact celălat partid) cu 3 luni înainte de noua campanie electorală.

Acum, UDMR nu putea să nu știe toate astea de la început (îi creditez cu atâta). Dar atunci întrebarea este de ce ar mai fi cerut-o.

Iar în opinia mea nici nu prea au cerut-o. Adică au zis-o, clar, dar sever marcați de autoabsurditatea enunțului (vezi A1 și A2).
Și atunci ce folos?

Poi folosul e ca ulterior să poată emite măcar acest Komunikat (strict în limba maghiară deci către electoratul maghiar) în care de fapt ei zic, la mica publicitate electorală, așa:

Frați maghiari!
Noi, reprezentanții voștri unici să știți că am cerut!
Iată cum luptăm ca tigri!
Ne ustură că ăia ne-o trag din nou, dar o să astupăm eroic gaura rezultată cu un leucoplast și mergem înainte. Atât am putut.
Apropo, să nu ne uitați până-n toamnă, bine?

Iar eu numai stau și gândesc.
Să scapi săpunul e o chestie.
Să scapi săpunul știind ce o să urmeze e aproximativ aceași chestie, mă rog, de gustibus.
Că o mai și dai în scris, înțeleg beneficiile potențiale.

Dar zău nu știu de ce ar trebui să și aplaud” a scris mișto, Szakáts István, pe Feisbuc.

Bun, ce se întâmplă mai departe. Csoma Botond, care de altfel e un tip fain, sare în apărarea partidului pe care îl păstorește explicându-i lui Szakáts István că:… nu este așa.

Vă redăm dialog celor doi (ne remarcat, SÎC! că vorbesc mai bine românește decât mulți PSDiști ori PNLiști) No să ne fie de bine!

Csoma Botond: Până astâzi n-am crezut că,din dorința de a te afla în treabă şi de a spune ceva răsunător, apelezi la o demagogie ieftină.

Szakáts István: Expresia „demagogie ieftină” sună hilar din gura președintelui UDMR Cluj, Botond.

Csoma Botond: Numai pentru simplul fapt că eşti un „sfânt” al societății civile nu înseamnă, în mod automat, că nu poți cădea în ispita demagogiei pentru a deveni un „profet” conjunctural al momentului.

Szakáts István: Csoma Botond, te rog să răspunzi punctual la următoarele întrebări:

1. de ce comunicat numai în limba maghiară?
2. de ce comunicatul a fost emis cu 2 ore după ce Vușcan a anunțat că vineri se constituie Consiliile?
3. care este contraargumentul tău la A1?
4. care este contraargumentul tău la A2?

Aștept răspunsurile tale, în ferma convingere că tu, politician de vârf al UDMR nu din adjective, ci din substantive și verbe trăiești.

Mulțumesc.

Csoma Botond: Szakáts István 1. Negocierile au început încă săptămâna trecută cu ambele partide, atât cu PNL-ul cât și cu PSD-ul, au durat mai multe zile și încă nu s-au finalizat nici acum. Dat fiind faptul că, negocierile au durat foarte mult și nu s-a ajuns la un acord, am crezut de cuviință să infornăm electoratul nostru cu privire la poziția noastră în aceste negocieri. Am dat comunicatul numai în presa de limbă rmaghiară, pentu că în mod preponderent formațiunea noastră a fost votată de către maghiari, iar de această problemă a multilingvismului este interesată mai mult comunitatea maghiară. Poate am greșit la acest capitol și trebuia să ieșim și în presa română. Dacă înțelegerea va fi finalizată vom face publice toate elementele ei, dacă nu, vom prezenta numai proiectul de acord elaborat de noi în toată presa. 2. În momentul când am elaborat și am transmis comunicatul de presă eu n-am avut cunoștință de anunțul lui Vușcan. De altfel, o lectură facilă a legislației din domeniu, ne oferă informația că deliberativele locale și județene trebuie să se constituie în 20 de zile de la data alegerilor, alegerile au fost în 5 iunie, vineri est 25, deci vineri este ultima zi a termenului legal de constituire. N-am avut nici un scop ocult, pur și simplu a fost o coincidență. Noi știam de mult că vineri este ultima zi.

Csoma Botond: A1 Tautologic ar fi fost dacă noi am fi cerut amplasarea indicatoarelor de localitate multilingve numail la Cluj, unde într-adevăr există un HCL adoptat de consiliu în 2002 care n-a fost pus în executare. Noi am cerut amplasarea acestor indicatoare în toate acele localități din județ, unde în consiliul local majoritatea ar fi formată din PNL și UDMR sau PSD și UDMR si ponderea minorității este sub 20%.

Szakáts István: Textul comunicatului spune așa: „vállalják azoknak a tanácsi határozatoknak az elfogadását” – își asumă aprobarea acelor decizii de consiliu – da, ai dreptate.

Csoma Botond: A2 Prin această argumentație te-ai metamorfozat într-un politician majoritar, temător, dornic să găsească în permanență obiecții la multilingvism. De 14 ani avem această doleanță la Cluj, care s-a manifestat atât în perioade electorale, cât și în vremuri neelectorale. Eu și colegii mei am avut multe intervenții pe marginea acestui subiect de-a lungul anilor. După 14 ani, când s-a dezbătut în permanență acest subiect, argumentul cu 3 luni înaintea alegerilor parlamentare, este destul de slăbuț. Încheirea unui mandat și începerea altuia, când se conturează posibilele alianțe, este un moment de analiză, când trebuie să negociezi proiectele care sunt importante pentru comunitatea pe care o reprezinți.

Szakáts István: Faptul că tema mocnește de 14 ani NErezolvată doar amplifică probabilitatea eruperii în spațiul public (mai ales prin orchestrare atentă). Ca atare pentru mine argumentul cu 3 luni în continuare e valid.

Intervine SAVUROS și MIHAI BĂCALU!

Mihai Bacalu:  Dle Szakats, va rog sa nu ne lasati fara paine. De cand aveti agrementul dlui Funar sa abordati aceasta chestiune sfanta a placutelor, din partea cealalta? Se pare ca v-a scapat alta traznaie si mai simpatica de la negocieri, presedintia CJ de partea minoritarilor.

Szakáts István: Mihai, Botond, reformulez simplificat: oricare din cele două partide ar semna Protocolul cu Plăcuțele, celălalt partid ar căuta să speculeze momentul pentru a ciordi niște procente electorale. NU poporul. Partidele.

Csoma Botond: Szakáts István o ce noutate ne spui, parcă n-am văzut asta timp de 14 ani, indiferent că erau alegeri sau nu.

Szakáts István: Perfect., prin acest comentariu 1) mi-ai întărit argumentul 2) ți-ai invalidat precedentul argument (cam ad hominem, dar mă rog) că m-aș fi metamorfozat eu în politician majoritar.

Csoma Botond: Prin argumentația expusă inițial te-ai metamorfozat.

Csoma Botond Sigur, ți-am întărit argumentul, ar fi trebuit cu plecăciune să ne închinăm ciordelii electorale, care oricum există în permanență ca subterfugiu abil, indiferent că sunt alegeri sau nu, care nu emană empatie față de minorități, doar o atotcuprinzătoare teamă utilă.

Szakáts István: Life’s a bitch, don’t it  🙂

Szakáts István: Botond, nu, nu ar fi trebuit să vă închinați, și nu sunt eu ăla care vă spun eu ce TREBUIA să faceți. În schimb vă pot exemplifica ce PUTEAȚI să faceți.
Anume, strict pentru exemplificare, în 14 ani puteați organiza exact 14 campanii anuale, progresist gândite, pentru a adresa problema relației dintre comunitatea majoritară și minoritară, în spiritul interconectării și colaborării. Aveați resurse. Că în toți acești ani (aproape un deceniu și jumate) nu s-a văzut în spațiul public nicio dar nicio abordare strategică dovedește cel puțin o lipsă de viziune și fantezie de construcție comunitară la UDMR Cluj. Și în opinia mea mai dovedește ceva: o predilecție pentru un modus co-vivendi politic cu focus pe oprtunitățile momentului.

Csoma Botond: Prin această abstracție teoretică ai procedat la o generalizare superficială, care conduce la concluzii eronate. În ultimul deceniu multe s-au schimbat în relația majoritate-minoritate în multe domenii ale vieții sociale, culturale şi politice. Consider că UDMR-ul şi-a adus aportul la această ameliorare a relațiilor interetnice. Nu susțin că UDMR-ul a avut o conduită perfectă în acest sens. În privința chestiunilor simbolice mai intervin reminiscențele trecutului.

Szakáts István: Dacă scriu că asta a fost un răspuns politicianist, o să te superi, Botond. Dar cam a fost.
Hai să lăsăm afirmațiile epice de genul „multe s-au schimbat” – așa,cu verbul la pasiv și cu o ceață benefică din jurul cuvântului „multe”. Nu-ți plac abstracțiunile? Hai la concret.
1. S-a văzut, concret, în 14 ani, vreo abordarea consistentă (multianuală, publică, cu impact pe mai multe segmente sociale) a UDMR, și care viza relațiile între comunitățile române și maghiare? Exemplifică te rog concret.
2. Ați produs undeva, cumva, măcar un pdf în care descrieți cum v-ați gândit să abordați problema, poate un plan de acțiune ceva? Dai te rog un link concret?
3. Din răspunsurile tale nu se înțelege DE CE ați simțit nevoia să vă informați electoratul tocmai acum, la mai bine de două săptămâni după începerea negocierilor, și cu două zile înainte de terminarea acestora. Că întreba lumea? Explici te rog? Mulțumesc.

Csoma Botond: Deții adevărul absolut, rigid, înglobat într-un tabel excel presărat cu linkuri progresiste despre viitorul luminat cu impact major asupra vieții urbei. Un detaliu minor, negocierile au început vineri, un calcul futurist ne dă 5 zile. Am cutezat să informăm electoratul să ne aflăm şi noi în treabă.

Szakáts István: Notez că ai omis să exemplifici concret cele susținute de tine mai sus la general, Botond.
Dar e ok, nu-mi dai tu mie socoteală.

Szakáts István: Doar îți amintesc de o declarație pe care ai dat-o miercuri 8 iunie cum că deja ați fost contactați de PNL și PSD pentru negocieri.
Doar îți amintesc de o altă declarație pe care ai dat-o tot miercuri 8 iunie zicând „vom discuta şi cu PNL şi cu PSD, începând de joi vom discuta”. Sigur acea zi de joi (9 iunie?) e ziua de vineri (17 iunie) de care vorbești.

No cam așe se termină. Nu-i bai că Csomi nu o mai răspuns. Noi merem să lingem 37 de beri cu Eckstein Kovacs. Servus toc!

sursă foto, fără supărare: timesnewroman.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here