Ilie Bolojan anunță investițiile primăriei Oradea în perioada următoare: 3 blocuri ANL pe Calea Aradului, terminal intermodal și legarea la autostradă!

0

Primarul Ilie Bolojan a susţinut azi, 14 iunie 2016, o conferinţă de presă în care a trecut în revistă principalele investiţii pe care le va derula în continuare Primăria Oradea, precizând şi stadiul în care se află unele dintre proiectele începute anterior.

Continuă reabilitarea pe bani europeni a magistralelor şi punctelor termice

Un proiect foarte important în perioada următoare, finanţat din bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, este cel de a reabilita în continuare reţelele de termoficare şi punctele termice din Oradea. Vineri s-a publicat ghidul în baza căruia Oradea poate să depună cereri de finanţare.

„În perioada următoare vom revizui analiza cost-beneficiu, pentru că se impune actualizarea tuturor datelor din acest proiect. Sper ca la finalul lunii iulie, dacă nu vor exista niciun fel de probleme, vom putea semna contractul de finanţare pe acest program. Noi ţintim o sumă de aproximativ 50 milioane de euro. Primul contract pe care îl avem deja semnat este pentru a înlocui cca 24 km de magistrale. Contractul este încheiat cu firma Energomontaj şi este în valoare de cca 20 milioane euro. Acesta va fi primul proiect european pe care îl vom începe în perioada nouă de finanţare”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Un alt obiectiv important: legarea Oradiei la viitoarea autostradă

Un alt proiect european derulat tot prin Programul Operaţional Infrastructura Mare este legătura oraşului Oradea cu viitoarea autostradă. Primăria are încheiat un contract pentru realizarea integrală a acestui studiu de fezabilitate pe o lungime de 19,5 km, pentru o legătură cu 4 benzi, cu profil de drum expres, plecând de la giraţia de pe Calea Sântandreiului, cu un pod nou peste Crişul Repede, apoi un pasaj peste Şoseaua Borşului  şi cu alte pasaje peste calea ferată şi peste alte intersecţii până la nodul rutier de la Biharia, unde ar urma să facă joncţiunea cu autostrada.

„Noi încercăm să derulăm acest proiect în paralel cu lucrările de la autostradă. Important este că este cuprins în masterplanul de transport şi că are finanţarea asigurată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare. Estimăm că undeva în cursul lunii septembrie vom putea preda toată documentaţia. Acest studiu este executat de firma Search Corporation, pe un contract de aproximativ 60.000 euro (+TVA). Sperăm că în luna septembrie să-l putem preda Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, astfel încât la primăvara anului viitor să poată începe lucrările la acest drum de legătură. Valoare estimată este de cca 85 milioane euro, urmând să colaborăm cu CNADNR pe partea de exproprieri a terenurilor aflate pe acest traseu”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Oradea, printre primele 5 oraşe din România carea vor avea terminal intermodal

Un alt proiect important este cel al terminalului intermodal. În total sunt 5 oraşe din România cuprinse cu sume de bani pentru aceste terminale intermodale: e vorba de Bucureşti, Cluj, Timişoara, Bacău şi Oradea. Oradea are estimaţi cca 20 milioane de euro.

Primarul Ilie Bolojan a venit cu noutăţi şi în privinţa continuării drumului expres pe porţiunea din zona remizei CFR: „Vă pot informa că am avut discuţii cu ministrul Transporturilor. Avem promisiunea ministerului că se va face acest transfer de amplasament, că vom putea prelua acest amplasament de 600 m din zona remizei CFR, în aşa fel încât odată cu începerea şcolii, drumul expres să fie deschis în întregime circulaţiei şi să existe o legătură pe linie dreaptă între str. Ecaterina Teodoroiu şi str. Bihorului”.

3 blocuri ANL vor fi construite pe Calea Aradului

O altă investiţie importantă care se va derula în Oradea va fi construcţia a 3 blocuri ANL la ieşirea din Oradea, pe Calea Aradului, după Pârâul Peţa. Săptămâna trecută s-a finalizat procedura de licitaţie pentru construirea acestor blocuri ANL, iar execuţia lor va fi realizată în doi ani.

În ceea ce priveşte continuarea reabilitării clădirilor, strada Vasile Alecsandri va fi o prioritate pentru Primăria Oradea. Intenţia municipalităţii este ca până în primăvara anului viitor, sau cel târziu vara următoare, toate cele 18 imobile de pe strada Vasile Alecsandri să fie reabilitate printr-un parteneriat cu proprietarii. Primăria se va ocupa de pavarea străzii şi transformarea ei în arteră pietonală.

Totodată, continuă lucrările de reabilitare a imobilelor Apollo, Stern, Moskovici Miksa şi clădirea Episcopiei Ortodoxe, iar în ceea ce priveşte clădirile Colegiului Mihai Eminescu şi a Casei Darvas-La Roche, Primăria Oradea pregăteşte documentaţia pentru o finanţare europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here