La mulţi ani, maestre! 62 de ani cu Nicu Alifantis

0
Sursa fotografiei: www.sabinacornovac.ro

Nicu Alifantis, unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi actori, poeţi, compozitori şi muzicieni români contemporani de muzică folk împlineşte astăzi, 31 mai 2016, 62 de ani.

Alifantis s-a născut în data de 31 mai 1954 la Brăila, din părinţi greco-macedonieni, după cum o spune şi numele său de familie. În timpul şcolii generale şi a liceului, acesta urmează studii muzicale particulare, fiind pasionat de muzică încă din copilărie, fapt pentru care, la vârsta de 19 ani, acesta debuteată pentru prima dată pe o scenă, în anul 1973.

Doi ani mai târziu, în 1975, Nicu Alifantis devine angajat al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, unde, datorită carismei şi talentului demonstrate deja de-a lungul timpului, acesta devine apreciat şi cunoscut în rândul publicului brăilean (şi nu numai), motiv pentru care, un an mai târziu, în 1976, casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic, ce conţinea patru melodii, numit Cântec de noapte. 

Tot în anul 1976, Nicu Alifantis se înscrie la Academia Tehnică Militară din Bucureşti, iar după terminarea armatei, acesta devine membru al Cenaclului Flacăra, condus de regretatul poet Adrian Păunescu. Împreună cu ceilalţi membrii ai Cenaclului, Alifantis participă la numeroase acţiuni, iar în 1977 şi respectiv 1978, tot la Electrecord, apar două compilaţii, Folk 1 şi Folk 2. La zece ani de la înfiinţarea Cenaclului, Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe LP-ul ce marchează cei zece ani de activitate.

În anul 1995, Nicu Alifantis fondează grupul Alifantis & Zan, format din: Virgil Popescu (chitară bas, voce), Sorin Voinea (claviaturi, voce), Răzvan Mirică (chitară electrică și acustică, sitar, mandolină, voce), Relu Bițulescu (tobe, percuție). După înregistrarea albumului Voiaj împreună cu Zan-ii, după cum acesta îşi numeşte colegii, trupa Alifantis & Zan rămâne o trupă de proiecte, alături de care artistul înregistrează, un an mai târziu, în 1996, un nou album, numit Nichita.

Ascensiunea profesională a lui Nicu Alifantis s-a observat pe toată durata carierei lui, astfel că, între anii 1973 şi 2002, artistul a susţinut, singur sau împreună cu Cenaclul Flacăra, în jur de 4.000 de concerte, conform Wikipedia. Mai multe informaţii despre Alifantis puteţi găsi aici. La mulţi ani, maestre!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here