ANALIZĂ: Cum se promovează candidații cu câteva zile înainte de alegeri

0
Sursa fotografiei: www.bucurestitv.net

Au mai rămas doar cinci zile până la alegerile locale de anul acesta, desfășurate într-un singur tur de scrutin. În Cluj-Napoca, nu mai puțin de zece candidați își doresc să ne fie primari. Vezi aici lista cu aceștia. Dar ce ne oferă domniile lor pentru a primi votul nostru? Sau, mai ales, cum ne transmit ceea ce ne oferă?

Este evident faptul că fiecare candidat are propria lu strategie și propriul lui mod de a le transmite clujenilor planurile pe care le are. Așadar, la o scurtă analiză a paginilor de Facebook sau a site-urilor (în cazul candidaților care au așa ceva) lor, am ajuns la următoarele rezultate. Le vom prezenta în ordinea poziției candidaților, conform ultimelor sondaje.

Emil Boc – actualul primar al orașului Cluj-Napoca pare convins că își va păstra statutul pentru următorii patru ani. Pe Boc îl ajută „experiența” pe care o are și faptul că oamenii îl cunosc deja nu doar pentru o posibilă rămânere pe poziția de primar, ci și în controlarea campaniei electorale.

Spun asta pentru că actualul primar are un site extrem de bine organizat și de complex, unde orice clujean dornic să afle realizările lui de până acum sau planurile de viitor, o poate face într-un mod accesibil, printr-un simplu click aici. „Clujul crește” este sloganul campaniei electorale a lui Emil Boc de anul acesta, iar pe site-ul mai sus menționat se găsesc toate detaliile legate de realizări, propuneri, obiective ș.a.m.d.

Așadar, Boc, trecut prin viață și prin funcție, poate manageria mult mai ușor campania electorală, cunoscând deja dorințele cetățenilor și modurile în care aceștia pot fi convinși (sau prin care oamenii își doresc să fie informați). Iar acest lucru îi poate aduce, fără doar și poate, doar plusuri celui aflat pe primul loc în clasament în toate sondajele realizate până acum.

Mai mult, Emil Boc nu stă deoparte nici atunci când vine vorba de comunicarea prin intermediul rețelelor sociale. Așadar, pe pagina lui oficială de Facebook, Boc comunică permanent cu susținătorii, răspunzând tuturor întrebărilor și comentariilor clujenilor.

Octavian Buzoianu nu stă nici el deoparte. Acesta comunică, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, în permanență cu posibilii susținători, răspunzând majorității comentariilor primite. Buzoianu își expune zilnic activitățile, propunerile și obiectivele prin intermediul rețelei de socializare, însă participă și la diferite emisiuni TV sau la posturile locale de radio, încercând astfel să câștige voturile cât mai multor clujeni. Deși a fost perceput (și este în continuare) precum un candidat neașteptat, Buzoianu arată contrariul. Acesta pare să-și fi pregătit din timp campania electorală, cu toate că anunțase doar cu o lună înainte de data oficială a deschiderii campaniei electorale, 6 mai a.c., că va candida pentru funcția de primar al orașului Cluj-Napoca. Acesta nu se lasă mai prejos decât Emil Boc, comunicând și prin intermediul site-ului său, http://octavianbuzoianu.ro.

Liviu Alexa comunică prin intermediul celor trei pagini de Facebook: https://www.facebook.com/alexaliviudorualin?fref=ts, https://www.facebook.com/alexaindependent?fref=ts, https://www.facebook.com/liviualexa/?fref=ts, dar și prin intermediul publicației pe care o deține, www.ziardecluj.ro. Acesta, după cum ne-a obișnuit încă dinainte de începerea campaniei electorale, își exprimă într-un mod degajat părerile împotriva favoritului la aceste alegeri, Emil Boc. Cu toate că acesta deține publicația amintită mai sus, unde publică materiale jurnalistice (aceasta fiind, în fond, meseria lui), Alexa are și un site oficial, destinat exclusiv campaniei electorale. La fel ca și în cazul celorlalți doi candidați, comunicarea politică a candidatului Liviu Alexa este făcută atât prin intermediul rețelelor de socializare, cât și prin intermediul site-ului oficial – așadar, toți cei trei candidați amintiți până acum comunică într-un mod cât se poate de apropiat cu susținătorii lor.

Adrian Gurzău preferă să-și convingă alegătorii față în față, prin intermediul întâlnirilor cu clujenii organizate, la care participă împreună cu echipa lui. Cu sloganul „Mulțumește-te cu mult”, Gurzău „iese la atac” pe străzile, în parcurile și în zonele aglomerate ale orașului, încercând astfel să-și convingă electoratul. Iar asta e, cred eu, una dintre cele mai bune metode în cazul lui, pentru că site-ul oficial nu îl ajută absolut deloc. Informații puține, neclare, un site cu un design obositor. De altfel, Gurzău nu pune un mare accent nici pe comunicarea prin intermediul rețelelor sociale, postând pe pagina sa de Facebook foarte puține informații despre campanie și obiective.

Bruno Roschnafsky, candidatul Partidului Puterii Umaniste (PPU) la Primăria Cluj-Napoca, comunică prin intermediul paginii sale de Facebook cu posibilii susținători. În descrierea de pe profilul său, Roschnafsky spune despre el că este: „Un om pasionat de vocația sa pentru performanță, cu respect față de aceasta urbe și locuitorii săi”. Sloganul lui este „Schimbarea în care credem”.

Anna Horvath are o pagină de Facebook, prin intermediul căreia comunică în special cu cei cărora li adresează, maghiarii din Cluj-Napoca. Aceasta postează detalii despre campania ei electorală în special în limba maghiară.

Irina Pop, candidatul partidului M10, nu deține nici site pentru campanie, nici o pagină de Facebook unde să-și posteze obiectivele și ideile.

Mircia Giurgiu, candidatul Partidului Social Românesc (PSRO), are un site nefuncțional, iar pe pagina sa oficială de Facebook, postările nu te-ar duce la gândul că acesta este unul dintre candidații la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Erno Facsali, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), nu deține nici site, nici pagină de Facebook.

David Ille, candidatul Uniunii Creștin-Democrate din România (UCDR), este la curent cu ceea cerințele oamenilor. Cunoscutul doctor și-a deschis atât o pagină de Facebook, unde să poată comunica cu oamenii, dar și un site, unde clujenii să poată afla toate noutățile din campania acestuia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here