Irina Pop (M10): „Politica nu este un cuvânt obscen și nici o activitate imorală ci doar o parte dintre politicieni sunt așa”

0

Cea mai tânără candidată la funcția de primar al orașului nostru ne vorbește despre cine este, ce reprezintă și ce planuri are pentru Cluj.

Presa Locală: Cine este Irina Pop? Cum v-ați descrie?

Irina Pop: În cel mai simplu mod posibil, mă descriu ca fiind una dintre voi. Muncesc mult într-un domeniu competitiv, petrec prea mult timp la birou și în trafic, îmi plătesc impozitele și taxele.

Mă simt neputincioasă când văd că, din nou, asfaltul proaspăt turnat este spart pentru a remedia a câta? defecțiune la aceleași conducte iar eu și alții suntem nevoiți să așteptăm, să ocolim, să acceptăm ce ni se oferă.

Simt ca mi se irosește timpul pe la cozi unde sunt nevoită să aștept pentru ca insist să îmi îndeplinesc obligațiile de cetățean.

Presa Locală: Ce v-a determinat să vă înscrieți în cursa pentru primăria Clujului?

Irina Pop: Vreau să demonstrez că politica și guvernarea cetății nu sunt cluburi închise ci sunt concursuri la care participarea este liberă. Cred ca politica nu este un cuvânt obscen și nici o activitate imorală ci doar o parte dintre politicieni sunt așa.

A venit timpul nostru, a celor care am muncit pentru tot ce avem și care știm că o demnitate publică este o responsabilitate, nu o oportunitate de câștig, a celor care își doresc un oraș mai frumos pe care să îl lase moștenire copiilor lor. A venit timpul să nu mai cerem schimbarea de la aceeași oameni, ci să avem curajul să o cauzăm noi.

Presa Locală: Care sunt principalele probleme ale orașului la ora actuală, din punctul dumneavoastră de vedere?

Irina Pop: Discutând cu clujenii în campania de strângere a semnăturilor necesare pentru depunerea candidaturilor, am constatat că cea mai mare nemulțumire a lor este lipsa de transparență a administrației publice, lipsa de colaborare cu cetățenii. Clujenii nu au posibilitatea de a se informa asupra modului concret în care este cheltuit bugetul municipiului, astfel se creează prezumția că autoritățile încearcă să ascundă ceva, poate o fraudă, poate unele contracte pe bani publici “cu dedicație”.

Trebuie ca administrația clujeană să iasă dintre zidurile birocratice pe care și le-a construit și să înțeleagă că scopul ei este de a-și servi cetățenii, de a le fi partener pentru dezvoltarea orașului.

O administrație publică eficientă, bine pregătită, neșantajabilă și care respectă legea este soluția celorlalte probleme ale orașului.

Presa Locală: Cum evaluați activitatea actualei administrații locale?

Irina Pop: Lucrez cu departamente ale administrației publice în calitate de avocat. În aceste condiții, am întâlnit angajați publici bine pregătiți, cu bună voința necesară pentru a colabora în condiții bune dar m-am lovit și de reglementări greu de înțeles și de situații imposibile.

E de-a dreptul kafkian să fii trimis de la un ghișeu la altul, de la un sediu la altul în cadrul primariei pentru a plimba hârtii.

Clujul este capitala IT a țării dar administrația publică a rămas în epoca copiilor în triplu exemplar și a dosarelor plic.

Presa Locală: Credeți că poate fi învins Emil Boc?

Irina Pop: Eu nu candidez pentru a învinge pe cineva. Candidez pentru o generație întreagă lasată pe dinafară, nereprezentată de clasa politică, cei care muncesc zi de zi, care așteaptă în trafic în mașini obișnuite, care nu sunt singurii moștenitori ai unor matuși bogate și misterioase. Candidez pentru oamenii ca mine, care nu au încredere în politicieni cu salarii medii dar averi spectaculoase.

Presa Locală: Spre ce domenii doriți să vă concentrați atenția în calitate de primar?

Irina Pop: Intenționez să transform administrația publică înțepenită în trecut și în birocrație într-o echipă performantă și puternică. Avem nevoie de o administrație publică eficientă, bine pregătită profesional care să ne reprezinte interesele atât față de administrația centrală cât și în raport cu entități private care au acces resurse financiare serioase.

O administrație publică a cărei prioritate principală este interesul clujenilor va rezolva o bună parte din problemele pe care le vedem azi începând cu traficul haotic, până la neregulile urbanistice și risipa banilor publici. O administrație publică puternică nu va putea fi șantajată și nu va face compromisuri pe banii noștri.

Presa Locală: Care sunt atuurile M10 în comparație cu alte partide?

Irina Pop: Noi nu avem sponsori de campanie sau în afara campaniei pe care va trebui sa-i răsplătim odată aleși.

Noi, spre deosebire de contracandidați, nu suntem produsele partidelor mari, moștenitorii dinastiilor politice care ne-au condus până aici, suntem oameni normali, educați la UBB și de viața reală. Suntem ca voi.

Presa Locală: De ce ar trebui cetățenii să vă voteze?

Irina Pop: Clujenii ar trebui să mă voteze pentru că sunt una dintre ei, le știu problemele pentru că mă lupt cu ele în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here