OLX.ro încearcă să repare greșeala introducerii plății la anunțuri

0
Sursa fotografiei: www.zf.ro

Cea mai mare platformă românească de anunțuri online gratuite, www.olx.ro, introducea, la începutul anului, plata anunțurilor pentru categoria auto, acțiune ce era văzută de majoritarea internauților drept o pierdere pentru site-ul care fusese înființat și promovat tocmai pe această idee – postarea gratuită a tuturor tipurilor de anunțuri.

Așadar, dacă la începutul OLX.ro (după fuziunea cu www.tocmai.ro) compania făcea bani exclusiv din sumele pe care clienții le plăteau pentru promovarea anunțurilor, ei bine, la o perioadă destul de scurtă de la fuziunea dintre cele două platforme, OLX.ro a hotărât ca anunțurile la categoria auto să fie taxate cu 4,8 euro la plata online și 6 euro la cea prin SMS, iar dacă voiai ca anunțul tău să fie și promovat 30 de zile, plăteai 16,8 euro cu cardul și 18 euro prin SMS.

Practic, scopul principal pentru care oamenii alegeau să posteze anunțuri pe OLX.ro, gratuitatea, a fost îndepărtat și, cum era de așteptat, oamenii nefiind dispuși să plătească pentru un serviciu înainte gratuit, au renunțat să posteze anunțuri pe site. Personal, suma de 16,8 euro mi se pare suficient de mare pentru un anunț promovat doar 30 de zile, valabil pe site trei luni, iar dacă aș fi nevoită să postez anunțuri de vânzare, aș alege, fără doar și poate, un site gratuit sau unul care să fie cu o plată decentă. Pentru că, în fond, nu prea îți garantează nimeni că vei putea vinde un produs pe un site, deci nu poți avea un motiv suficient de întemeiat pentru care să și plătești pentru a-l posta. În plus, dacă românul a fost învățat să nu plătească pentru ceva, mai greu îl poți „dezvăța”.

Iar „aventura” lor nu a durat decât vreo patru luni. Până când și-au dat seama că oamenii într-adevăr vor renunța la a mai posta anunțuri în categoria auto sau foarte puțini o vor face. Cam degeaba au încercat ei promovare cu ajutorul vedetelor care le arătau fanilor cât de ușor pot să-și vândă mașinile. La puțin timp după introducerea plății la anunțurile auto, Cabral le arăta prietenilor săi de pe Facebook cât de ușor o să vândă el mașina soției pe OLX.ro, plătind nici 20 de euro. OK, nenea, pentru tine poate să nu fie mult pentru un amărât de anunț, însă îți garantez că pentru un om de rând, care poate câștigă în jur de 200 de euro pe lună, va fi destul de mult. Iar acum se vor trezi aceia care o să-mi spună că unul cu un salariu minim pe economie nu are mașină. Se poate și asta. Însă ce vreau eu să subliniez prin textul ăsta e faptul că acțiunile de acest gen ar trebui, după părerea mea, calculate astfel încât fiecare român, chiar și cel cu un salariu minim pe economie, să aibă acces măcar la lucruri minore de acest gen.

Și cred că s-au prins domnii de la OLX, pentru că azi, 3 mai a.c., am primit un newsletter prin care mă înștiințau că voi putea, totuși, posta câte un anunț gratuit în categoria auto, însă o dată la 30 de zile. Păi e bine și așa, nu? 🙂

olx

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here