Administraţia nepăsării… Meseşenii de Jos riscă să devină „comuna surpată”

3

Deşi în urmă cu doar cinci ani comuna Meseşenii de Jos se regăsea în topul „celor mai frumoase sate din România”, fiind vizitată şi promovată de nume sonore ale showbiz-ului românesc, cu proiecte de investiţii numeroase şi utile comunităţii meseşene, cu peisaje de poveste şi viaţă socio-culturală intensă, de aproape doi ani totul stă pe loc. Ba chiar se duce de râpă tot ce s-a construit cu trudă de fosta administraţie locală.

În comuna Meseşenii de Jos, judeţul Sălaj, domneşte haosul. Proiecte măreţe pentru comunitate au devenit ruine, finanţările sunt blocate şi nu s-a mai construit nimic pentru oameni de prin anul 2014, odată cu plecarea lui Sandu Bercean din administraţia locală12966487_1270772832950890_253317359_n Atribuţiile primarului au fost preluate la acea vreme de viceprimarul comunei, Denes Arpad.

Acesta, deşi cunoştea utilitatea investiţiilor demarate, a refuzat să continue proiecte importante cum sunt aducţiunea de apă în comună sau reabilitarea unui cămin cultural din satul Meseşenii de Sus, un sat cu tradiţie vie, cu obiceiuri păstrate şi duse mai departe de localnici, apreciat şi promovat de vedete naţionale cum e  Nuami Dinescu (Tănţica de la Pro TV) ce s-a îndrăgostită de farmecul locului după câteva zile petrecute aici. Un incident nefericit a făcut ca şi Sereş Arpad să părăsească administraţia locală, fiind înlcuit de unul dintre consilierii locali, Crişan Gligor.

Fiind total nepregătit în domeniul administrativ, acestuia din urmă nu i-a păsat deloc de milioanele de euro (atrase în comună de către primarul reales pentru cel de-al treilea mandat în 2012, Sandu Bercean) sau de standardele ridicate de viaţă de care puteau beneficia locuitorii comunei sălăjene.

Apa, bat-o vina…

La Meseşenii de Jos s-au asfaltat uliţele satelor, s-au reabilitat drumurile comunale, a fost demarat şi proiectul aducţiunii de apă, un proiect în valoare de peste 12 miliarde de lei vechi. Dar, din 2014 când s-a alocat finanţarea pentru apă, totul s-a oprit. Conducerea Primăriei nu a mai dorit implementarea proiectului, nu au utilizat banii şi… s-a pierdut finanţarea. Totul s-a dus pe apa sâmbetei..

Peste 900 de oameni n-au dreptul la cămin cultural…

În satul Meseşenii de Sus locuiesc peste 900 de suflete. O comunitate frumoasă, cu tradiţie, cu meşteşuguri, cu dragoste de frumos. Totuşi, în ciuda numeroaselor proiecte cultural-educative, administraţia locală a decis că la Meseşenii de Sus NU se justifică reabilitarea căminului cultural!!! Fostul viceprimar Seres Arpad a transmis Companiei Naţionale de Investiţii o adresă prin care anunţă finanţatorii proiectului în valoare de 120 de mii de euro că el nu mai doreşte banii şi nici Cămin Cultural reabilitat pentru comunitate.

Interesant este că în mediul rural căminul cultural e ca biserica. Locul în care se adună oamenii şi la bine, şi la rău, iar orice investiţie în astfel de obiective se justifică, mai ales că vorbim de un sat mare şi întinerit, unde se organizează nunţi, botezuri, spectacole de dans şi joc popular…

Centru social închis, teren de fotbal surpat…

Alte două mari tâmpenii s-au petrecut la Meseşeni. A plecat unul, a venit altul… şi mai nepăsător. Crişan Gligor, cel care acum se visează primar cu acte în regulă din partea PNL (PDL, fie vorba între noi), a pus lacătul şi pe bunătate de Centru social în care s-au investit peste 20 de miliarde de lei vechi. În acest Centru, zilnic primeau o masă caldă şi îşi făceau temele în regim after-school peste 50 de copii din familiile defavorizate. Măsura a fost binevenită pentru că acei copii erau încurajaţi să frecventeze şcoala. Însă, Crişan Gligor a considerat că educaţia copiilor nu este necesară într-o comunitate ca cea din Meseşeni!

Un alt proiect de care primarul interimar şi-a bătut pur şi simplu joc este terenul de fotbal sintetic, construit în Meseşenii de Jos pentru tinerii comunei. Însă, după o investiţie de cinci milioane de lei vechi, chiar înainte de recepţia finală a lucrărilor, o parte a terenului s-a surpat. Este singurul lucru „măreţ” cu care se poate mândri un om care păstorit mai bine de un an comuna Meseşeni, lucru care s-a demolat îneinte de a fi finalizat!

3 COMENTARII

  1. sper din tot sufletul sa starpeasca cineva cuibul ala de viespi….sa se puna capat hotiilor si incompetentei de acolo.desfiintand aceasta primarie,care sincer nu-si are rostul nu ofera nimic in schimbul imozitelor,ba mai mult se fura…vezi cazul Berceanu fost primar condamnat deja..oricum locul satului Aghires este la Zalau…Fetindia ,,la fel iar Mesesenii de jos si de Sus…la Crasna e la mintea cocosului

  2. Da, mare dreptate are dl Sandu, trebuie starpiti, dar din pacate viespi dispar ,dar au venit altii mai periculosi care si inteapa. Asi fac facutele profitand de perioada in care au fost alesi, inteapa in stanga si dreapta. Iar despre camin Agiresenii ce sa zica, nu au asa ceva, cel existent este pastorit de maghiari, iar romanii nu au unde face o nunta, inmormantare ……, dar se pare ca ptr Dl Berceanu si altii com Meseseni era doar Mesesenii de sus si jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here