Tarom, TVR și Poșta Română trebuie privatizate urgent!

2
Coada la posta
Sursa foto: Ziar de Cluj

Există domenii unde statul e normal să se implice, cum este apărarea națională, ordinea internă și colectarea taxelor. Există însă altele unde nu are ce căuta, cum este aviația comercială, televiziunea sau curieratul.

În toate cele din urmă sunt numeroase companii private care fac același lucru mai bine și mai ieftin. Ce justificare are atunci o companie de stat care să facă concurență celor private? Ea va fi întotdeauna mai ineficientă, va ajunge să adune mii de persoane angajate pe criterii politice și să ceară subvenții din banii contribuabililor.

Tarom a avut anul trecut pierderi de 11 milioane euro. În 2014 pierduse 25 mil. €, iar în 2013 deficitul a fost de 30 mil. €. Între 2008-2012 firma a pierdut alte 200 milioane €. Toate aceste pierderi au fost acoperite cu bani de la buget. Cu banii pierduți în ultimii 8 ani se putea cumpăra un avion Airbus A330.

preturi-airbus

Compania minte an de an că se reformează și că se vor termina pierderile. La conducere s-au perindat tot soiul de oameni, numiți politic. În timp ce firmele private au profit, Tarom – cu prețuri mult mai mari – are anual pierderi. E mai ieftin să mergi Cluj-București cu escală la Londra, cu Wizzair, decât Cluj-București direct cu Tarom. Dar la Tarom primești un sandwich și o cafea…

Motivul invocat pentru ca această firmă să nu fie privatizată (inclusiv de unii „oameni de dreapta” ca Lucian Mândruță) este că e bine să existe o companie aeriană de stat, că ar fi un domeniu strategic. Mă depășește logica asta. Tarom nu are avioane militare, acelea sunt ale armatei. Călătorii se descurcă foarte bine și fără această firmă. Ba chiar mai bine de când și-a pierdut monopolul de facto pe cursele interne. Singurii pentru care Tarom este o companie strategică sunt politicienii care își pun neamurile în funcții acolo. Noi plătitorii de taxe suntem doar fraierii care acoperă furturile și ineficiența.

profituri-taromTeleviziunea Română este o altă gaură neagră la buget, care a supt timp de 26 ani sute de milioane de euro din bugetul public. Cum este posibil ca o televiziune care are venituri atât din publicitate cât și din taxa radio-tv (care e o mare porcărie și trebuie eliminată, ieri dacă se poate), să aibă an de an pierderi?!

Răspunsul e foarte simplu.  TVR este un mastodont, o instituție uriașă cu mai mulți angajați decât toate televiziunile private la un loc (nu, nu e o glumă), deși are o cotă de piață minusculă. TVR are mai multe posturi în portofoliul, dar în afară de TVR1, restul practic nu există în rating-uri. Iar TVR1 este un post pentru pensionari aflați în pragul întâlnirii cu Marele Anonim, astfel că numărul telespectatorilor este tot mai mic.

TVR are o schemă de personal supradimensionată, populată cu pupincuriști politici, rebuturi de la alte instituții de stat, fosile din perioada comunismului, vampiri ai banului public de prin asociațiile culturale de stat și pițipoance care s-au culcat cu cei enumerați anterior.

Să spui că TVR are un rol educativ, necesar pentru populație, care nu poate fi acoperit de televiziunile private, e o glumă proastă, când vezi ce emisiuni mizerabile sunt la posturile lor, de la promovarea medicinei alternative și a teoriilor conspiraționiste până la show-uri mondene și discuții sterile cu iluștri necunoscuți promovați pe bază de relații personale.

Obligarea populației de a plăti o taxă specială + subvenții pentru această adunătură de milogi cu pretenții este imorală, ilegală și anti-patriotică. Nu doar că nu e necesară pentru România, ci se încadrează la subminarea economiei naționale. E un furt pe față, girat de toate partidele politice, inclusiv cele care se declară liberale sau conservatoare.

Poșta Română e încă un exemplu de companie a statului ce trebuie vândută cât mai repede; aceasta este firma românească cu cei mai mulți angajați – peste 25.000 – dar și cu pierderi imense și datorii la buget și furnizori. Toate firmele private de curierat la un loc nu adună nici măcar nu sfert din cifra de personal a poștei de stat. Dar ele au profit, nu sunt o povară pentru bugetul național!

Poșta Română are monopol pe transportul scrisorilor și unele firme private au avut probleme din această cauză. Dar nici cu acest ajutor ilegal, impus de stat, nu reușește să supraviețuiască. Furturile și ineficiența sunt pur și simplu prea mari! În plus, internetul a dus la scăderea substanțială a corespondenței, care nu a fost compensată prin creșterea livrărilor de colete, pentru că magazinele online lucrează în mare parte cu firme private de curierat.

Nimeni nu a avut încă curajul să spargă acest colos cu picioare de lut. Și în acest caz interesele politice au fost prea mari. Plus că un număr atât de mare de salariați este o bună masă de manevră pentru sindicate și politicieni populiști. Situația nu poate continua însă la nesfârșit. E aberant să ai atât de mulți oameni, iar clienții să se plângă mereu de cozi la ghișee, întârzieri la livrări, erori de procesare și corespondență deteriorată.

pierderi-posta-romanaExistă într-adevăr poștă de stat în multe țări, fiind un domeniu care a început ca serviciu public în urmă cu două secole, însă a fost privatizat în ultimele decenii în statele dezvoltate, deoarece nu se mai justifica subvenționarea cu sume mari de bani a unor agenții din zone slab populate, în condițiile în care există telefonie mobilă și internet ușor accesibile și mult mai ieftine. Când se vor trezi și românii?

Am dat mai sus doar trei exemple de companii de stat care ar trebui privatizate cât mai curând. Sunt însă zeci de exemple. Topul datornicilor la buget este dominat în continuare de mari firme de stat, cu pierderi imense, subvenții mari și un număr nejustificat de angajați. S-ar putea crede că aceasta e o temă „de dreapta”, însă nu este așa. Cu banii economiți la buget prin renunțarea la acoperirea pierderilor pot fi susținute programe sociale prin care acești angajați să își găsească alte joburi. Iar după 2-3 ani problema dispare, bugetul e mai mare, economia e mai eficientă, toată lumea are doar de câștigat.

Cei care se opun acestor măsuri sunt fie ignoranți (propaganda e puternică, sunt mulți demagogi în politică), fie rău intenționați (cei cu interese directe în companiile de mai sus). Privatizarea Tarom, TVR, Poșta Română, precum și a altor dinozauri din portofoliul statului, nu este o idee bazată pe o anumită ideologie, ci o soluție de bun simț, pe care orice persoană onestă care știe un pic de economie ar trebui să o susțină!

2 COMENTARII

 1. CATI BAIN AI LUAT DE LA CEI CARE VOR SA IA PE NIMIC ACESTE SINGURE BUNURI ALE STATULUI CARE AU MAI RAMAS DUPA PRJOLUL MAFIOTILOR DIN AI CAROR BANI TRAIESTI?DE MANAGERI EFICIENTI DIN RANDUL CELOR CARE DEJA LUCREAZA IN ACESTE INSTITUTII AI AUZIT?
  POATE CA ASTA A FOST SI INTERESUL DE PANA ACUM!

  SA PUNEM MANAGERI DEZASTRUOSI SAU RAU INTENTIONATI CARE SA DUCA IN SAPA DE LEMN ACESTE INSTITUTII:

  POSTA ROMANA- PAI DE CE SA MAI TRIMITA OMUL CEVA PRIN ACEASTA INSTITUTIE, CACI CEI INTERESATI AU PROMOVAT O LEGE PRIN CARE POSTA A AJUNS SA NU MAI POATA VINDE PLICURI (DACA NU AI PLIC SA TRIMITI, NU MAI TRIMITI, NU?)

  TAROM- O COMPANIE CARE PROMITE FOARTE MULT, INS APE CARE O JEFUIESC DE LA AN LA AN CEI DIN CONDUCEREA ACESTEIA (VEZI REZOLUTIA CURTII DE CONTURI)

  TVR- CUM E POSIBIL SA FIE PE PIERDERE CAND ARE TOT TIMPUL CASH FLOW?

  PRIVATIZAREA IN ROMANIA NICIODATA NU A FOST IN INTERESUL POPORULUI!!!!

  VEZI CAZUL PETROM, COMBINATUL SIDERURGIC GALATI, ZONE DIN ROMANIA VANDUTE PE 2 LEI !!!

  ASA CA VEZI CA ESTI APROAPE DE TRADARE DE TARA CU ASTFEL DE ARTICOLE!

  ETC

 2. Dupa ce inveti sa apesi pe caps lock, poate ca voi citi ceva ce ai scris si voi absorbi ceea ce vrei sa exprimi prin textul pe care l-ai scris , pana atunci…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.