Alin Tișe (INTERVIU): Mandatul meu anterior la Consiliul Județean a fost caracterizat de dezvoltare şi de proiecte majore

0

Vicepreședintele PNL, liberalul Alin Tișe, a acordat un interviu în exclusivitate redacției Presa Locală, în care vorbește despre mandatul său trecut în fruntea Consiliului Județean Cluj, analizează oportunitatea celor două tururi la alegerile locale, din iunie 2016 și despre multe alte noutăți din PNL.

Presa Locală: Domnule Alin Tișe, recent ați fost nominalizat candidat al PNL Cluj pentru președinția Consiliului Județean Cluj, în tandem cu Emil Boc care își propune să obțină al patrulea mandat de primar al municipiului. Cu ce gânduri intrați în această competiție, mai ales în condițiile în care nu sunteți departe de a obține un scor mare, precum în 2008?

Alin Tișe: Situaţia este un pic diferită faţă de 2008, atunci aveau loc primele alegeri cu vot direct pentru preşedintele de CJ; acum s-a revenit la votul politic, pe liste. Din punct de vedere politic am condus în mandatul 2008-2012, ales în baza procedurilor uninominale, acest judeţ şi am realizat, iniţiat, finalizat, cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea judeţului. Rezultatele acestei munci au fost vizibile în mod clar pentru comunitate în următorii ani.

Presa Locală: În ultimii doi ani, instituția Consiliului Județean Cluj a fost decredibilizată din cauza scandalurilor interne și a unor cazuri de corupție. Credeți că o puteți readuce cel puțin în parametri mandatului dumneavoastră din perioada 2008 – 2012, caracterizat prin stabilitate?

Alin Tișe: „Cred că mandatul meu anterior la CJC a fost caracterizat de mai mult decât stabilitate. În primul rând de dezvoltare şi de proiecte majore, fie finalizate, fie lăsate „în linie dreaptă”, cum se spune. Pe de altă parte stabilitatea despre care vorbiţi a fost creată de relaţia corectă pe care am avut-o cu aparatul de specialitate, cu colegii funcţionari. Este cert că un preşedinte poate avea voinţa politică să facă proiectele, dar munca alături de colegi face ca ele să prindă contur. Or, cred şi azi, că toi colegii mei au simţit că ceea ce lucra echipa era corect, responsabil şi în spiritul dezvoltării judeţului. Desigur, exista presiunea timpului, a procedurilor legale greoaie şi consumatoare de timp, dar nu au existat altfel de perturbări sau cerinţe şi probabil că au avut întotdeauna încredere în munca lor, a noastră. Iar eu nu mi-am schimbat modul de a vedea lucrurile, deci cred că vom avea aceeaşi colaborare productivă pentru judeţ şi pentru comunitate şi asta este ceea ce contează”.

Presă Locală: Este foarte dificil pentru orice partid din Cluj să obțină singur majoritatea la Consiliul Județean. Luați în calcul o alianță electorală locală a PNL cu ALDE, PMP, UDMR sau M10 ori veți lua în calcul aceste variante după alegeri?

Alin Tișe: Dacă vă referiţi la liste comune pentru candidaturi, atunci trebuie să vă spun că PNL a decis, la nivelul întregii conduceri, că nu merge în alianţe în aceste alegeri. Dar chiar şi aşa, sunt convinşi că vom obţine majoritatea la Cluj. Cât priveşte colaborarea ulterioară cu alte formaţiuni, în interiorul CJC, e prematur să discutăm. Oricum, aceasta nu exclude talentul şi diplomaţia unui preşedinte în a gestiona treburile publice şi majorităţile, astfel încât proiectele judeţului să nu sufere, pentru că în cele din urmă asta este cel mai important: clujenii să vadă progres, nu bătăi politicianiste în şedinţe!”

Presa Locală: PSD se opune organizării alegerilor în două tururi de scrutin, chiar dacă în Transilvania, în marile orașe, precum Cluj, Timișoara, Oradea, Arad, Târgu Mureș, Sibiu sau Brașov ar avea o șansă în plus în turul al II-lea. De ce această temere?

Alin Tișe: „Dacă e să fim corecţi cu informaţia, dat fiind că nu se cere, ca la preşedinţie, un anumit procent, cu siguranţă Cluj-Napoca nu e corect cuprins în lista anterioară. Dar PNL a militat şi înaintea adoptării acestei legi şi după tot pentru 2 tururi. Însă coaliţia PSD/UNPR nu a dorit  și este majoritară, din păcate, în Parlament. Şi chiar dacă principiile lor nu sunt tocmai cele democratice, majoritatea decide la vot. Astfel, pentru a trece legea cu votul prin corespondenţă, s-a ajuns la acest format actual. Şi milităm pentru 2 tururi, nu cu gândul la scoruri la alegerile locale. Legislaţia trebuie să prevadă stabilitate, dar mai înainte de orice trebuie să respecte Constituţie şi principiile democratice. Or, acestea spun că într-o de democraţie conducătorii trebuie să aibă legitimitate, iar legitimitatea se bazează pe majoritate. În cazul a două tururi de scrutin legitimitatea aleşilor este mult mai mare, adecvată unei democraţii”

Presa Locală: Conform site-ului oficial al Senatului României, sunteți pe primul loc în anul 2015 în ceea ce privește numărul de întrebări, interpelări şi declaraţii politice. Care au fost temele de interes pentru care ați formulat întrebări şi interpelări? Care sunt cele mai importante inițiative legislative care vă poartă semnătura în calitate de inițiator?

Alin Tișe:  „Cât priveşte acest top, el depinde  foarte mult şi de proceduri şi regulamente. Toate se încadrează în numărul permis de acestea, care în alte mandate, şi chiar în primele sesiuni, era mai mare. Însă alături de moţiuni sunt singurele instrumente democratice prin care parlamentarii pot exercita unu anumit control asupra deciziilor executivului. Bunăoară, temele de interes sunt fie din legate de proiectele Clujului – spitalul regional de urgenţă, autostrada Transilvania, finanţare diverselor proiecte precum un nou RMN la spitalul judeţean etc., dar privesc şi sistemele în ansamblul lor. Un exemplu concret este cardul de sănătate. Când se blochează. Nu se blochează doar în Cluj. Iar Ministerul prin Casa de Sănătate trebuie să ştie şi să ia măsuri naţionale, dar care se aplică şi aici”.

Cât priveşte legile, un proiect foarte bun şi pentru Cluj şi pentru ţară este cel care priveşte parcurile industriale şi incubatoare de afaceri, clustere etc. Din păcate, s-a preferat, politicianist, şi probabil şi pe interese personale, adoptarea unui alt proiect care nu numai că nu a avantajat domeniul şi dezvoltarea socio-economică, dar a introdus birocraţie în plus şi pentru cele existente. Un alt proiect, priveşte urbanismul, şi a trecut, în ciuda opoziţiei unor colegi, tocmai pentru că şi specialiştii, inclusiv RUR, l-a sprijinit, dat fiind că venea să ajute comunităţile şi să limpezească multe situaţii neclare. La fel, pentru mine a fost importante proiectele privind cadastrarea şi întabularea gratuită a patrimoniului localităţilor, iar altul a drumurilor forestiere. Este cert că România, atât timp cât nu îşi cunoaşte şi nu îşi gestionează corect patrimoniul public nu se dezvoltă în ritmul în care ar putea. Nu mai vorbim de piedici majore în atragerea fondurilor europene nerambursabile pentru astfel de proiecte care privesc mai ales drumurile. Din păcate acest proiect a fost „trântit” chiar în regim de urgenţă în Parlament, pentru ca la numai câteva zile să fie copiat şi propus ca program naţional de către ministerul de resort. Ceea ce dovedeşte că ideea şi normarea erau corecte, dar că politicienii sunt … politicieni.

Presa Locală: În condițiile în care veți obține majoritatea în Consiliul Județean Cluj, veți fi președintele Executivului județean. Acest aspect implică demisia din Senatul României. Cât de mult merită să renunțați la mandatul de senator având în vedere că în acest moment președinții de Consilii Județene sunt la mâna partidelor, fiind aleși indirect?

Alin Tișe: „Nu aş pune chiar aşa problema. Important este să-i reprezentăm bine şi cu demnitate pe clujeni în orice funcţie aleasă. Da, e adevărat că „noii” preşedinţi vor proveni din lista de consilieri judeţeni, dar nu cred că vreun partid serios, şi PNL este un partid serios, iar PNL Cluj a demonstrat aici că este un partid serios, va alege să destabilizeze consilii judeţene înlocuind săptămânal sau lunar preşedintele, dacă motive obiective şi grave nu o impun. Şi înainte preşedintele avea nevoie de o majoritate pentru a trece proiectele de hotărâri. Stă, cum spuneam anterior, şi în capacitatea personală şi în diplomaţia personală puterea de a convinge colegii. Dar, credeţi-mă, şi consilierii judeţeni vin acolo tot în urma unui vot şi tot prezentând şi reprezentând un partid şi un program politic. Deci interesul este acelaşi”.

Presa Locală: În trei ani de guvern PSD-VictorPonta ați criticat permanent stânga că alocă insuficiente fonduri Clujului. Aveți mai multe speranțe de la guvernul  tehnocrat Cioloș, având în vedere că în componența acestuia sunt și doi miniștri clujeni, vicepremierul Vasile Dâncu și ministrul sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu?

Alin Tișe: „Nu am mai multe aşteptări pentru simplu motiv că nu este un guvern al PNL. Dar mă bucură prezenţa unor miniştri clujeni. Vom vedea şi cât se materializează această „apartenenţă locală”. Ca un exemplu, cred că un ministru al sănătăţii din Cluj va înţelege mult mai bine decât un ministru din altă parte situaţia spitalului judeţean de urgenţă Cluj şi necesitatea urgentării spitalului regional, monobloc. Nu este un moft de patriotism local. Este o necesitate”.

sursă foto: Alin Tișe FB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here