Mihai Mocanu despre „bătălia Clujului”: Jocurile pot fi stricate oricând printr-o bună negociere

2

mihai mocanuConsultantul politic, Mihai Mocanu, ne-a răspuns la câteva întrebări referitoare la competiția electorală de la începutul verii, despre „bătălia Clujului” și a marilor orașe în general, despre situația politică din PNL și PSD.

Oana Pop: Domnule Mihai Mocanu, care este prognoza politică la electoralele din 2016. Mai exact, cum vedeți bătălia electorală din București, Iași, Brașov, Constanța, unde procurorii au zguduit administrațiile locale?

Mihai Mocanu: Bătălia electorală așa cum am mai afirmat și în alte interviuri nu va fi una simplă pentru partide în iunie 2016, consider că va fi nevoie de multă deșteptăciune dacă putem spune așa din partea staffurilor de campanie dar și din partea candidaților la funcția de primar.

Ce se observă din sondaje și este clar că va conta foarte mult, este că peste tot în aceste municipii unde au avut loc arestări și descinderi ale DNA-ului populația și-a pierdut încrederea în edilii arestați și în același timp tot populația afirmă în medie, peste 80%, că nu mai doresc corupți la primărie. Aici intervine abilitatea fiecărui partid de a-și desemna candidați asupra cărora să nu planeze nici o suspiciune de corupție sau necinste.

Din informații primite până în prezent, la Iași, actualul viceprimar Chirica, din partea PSD, pleacă cu prima șansă fiind cotat foarte bine în sondaje. La Brașov încă este devreme de vorbit dar se pare că fostul primar este încă dorit de populație cu toate problemele care le are. La Constanța tot un viceprimar PSD reiese din sondaje că este pe primul loc la o diferență confortabilă.

Despre București însă aș dori să discut separat pentru că aici bătălia va fi una foarte complicată și complexă dintr-un simplu motiv e vorba de capitala țării și care se spune că poate propune viitorul Președinte al României. Aici îl avem pe Bușoi candidat lansat public din partea PNL și o posibilă candidatură a doamnei Firea din partea PSD dar cel mai important element, posibila candidatură a ex-Președintelului Traian Băsescu din partea Mișcării Populare. Având acești trei actori este foarte greu de spus cine va câștiga deși ca analist cred că toți sunt defapt niște vulpi și de fapt alte personaje vor candida. Oricum bătălia va fi încinsă și va fi foarte dependentă inclusiv de bătălia de pe Sectoare.

Oana Pop: Cine are prima șansă la Consiliul Județean Cluj și primăria Cluj-Napoca?

Mihai Mocanu: În momentul acesta, în județul Cluj avem o serie de 5 forțe politice nici una cu peste 50%, în aceste condiții cred că este posibil să avem surprize în ceea ce privește desemnarea viitorului președinte al Consiliului Județean. Din punct de vedere procentual avem următoarea ierarhie de interval obținută din sondajele ultimelor 6 luni:

 • Locul 1: PNL cu aproximativ 37%-42%
 • Locul 2: PSD cu aproximativ 31%-35%
 • Locul 3: UDMR cu aproximativ 12%-16%
 • Locul 4: ALDE cu aproximativ 6%-11%
 • Locul 5: MP cu aproximativ 5%-7%

La aceste scoruri un rol definitoriu îl va avea scorul obținut de fiecare partid în municipiul Cluj Napoca. În concluzie nu va conta atât de mult persoana propusă din partea fiecărui partid, pentru funcția de Președinte de CJ, jocurile putând fi stricate oricând printr-o bună negociere. Astfel calculul PNL de al propune pe Alin Tișe care are o notorietate și încredere destul de bună în contrapartidă cu Itu Cornel din partea PSD care nu are o notorietate atât de ridicată dar care are un CV impecabil se poate să fie dejucat după 5 iunie…

În ceea ce privește Primăria Cluj Napoca aici avem o serie de candidați anunțați la care făcând o medie a rezultatelor obținute din mai multe sondaje care mi-au parvenit avem următoarea ierarhie:

 • Locul 1 Emil Boc din partea PNL ar obține 40%
 • Locul 2 Aurelia Cristea  din parte PSD ar obține 24%
 • Locul 3 Liviu Alexa din partea Mișcarea Noul Cluj ar obține 12%
 • Locul 4 Ana Horvath din partea UDMR ar obține 11%
 • Locul 5 Mihai Seplecan – Probabil din partea ALDE ar obține 7%
 • Locul 6 Adrian Gurzău din partea PMP cu un scor aproximativ de 3%
 • Alți candidați                                                                           2%

(studiile prezentate aveau o eroare de aproximativ +/-3%)

Așa cum arată cifrele bătălia pare castigată de Emil Boc, însă din experiență și având în vedere că mai sunt 4 luni până la alegeri o diferență de 16% care există între locul 1 și locul 2 sau poate chiar 3, poate fi demontată cu o campanie eficientă.

De asemenea se știe că primarul în funcție are foarte puține șanse de a-și crește scorul propriu și în acest fel el sigur va mai scădea. Asocierea sa tot mai des de diverse scandaluri de corupție și ultimele descinderi ale DNA în Primăria Cluj pot induce și la Cluj eticheta de corupt pentru Emil Boc, fapt care îl face să-i fie foarte greu să compenseze în campanie față de oricare dintre contracandidați.

Oana Pop: Care este situația internă din PNL și PSD înainte de alegeri?

Mihai Mocanu: La nivel intern, în PSD, se pare că se așterne  o liniște foarte sănătoasă având în vedere viitoarele alegeri locale. Codul de etică și integritate impus a determinat o analiză mai serioasă la nivelul fiecărei filiale și promovarea de fețe noi în prim planul politicii locale. În condițiile în care codul va fi păstrat și aplicat PSD-ul a pornit pe o cale foarte clară de reformă de cadre internă, care pe termen mediu și lung va aduce beneficii majore.

Relația Dragnea – Ponta se pare că s-a lămurit. Victor Ponta rămâne în PSD împotriva tuturor zvonurilor că și-ar face un nou partid sau că ar pleca la ALDE… în concluzie PSD-ul se pare că a intrat în linie dreaptă pentru organizarea alegerilor locale din 2016.

Despre PNL putem spune doar că fricțiunile interne continuă fapt care menține o stare de nervozitate în filiale și chiar în comunicarea publică, însă la ei se pare că acel cod de etică și integritate adoptat nu va fi respectat întrucât deja au fost desemnați candidați care nu le îndeplinesc (Robu – Timișoara), ceea ce mă face să cred că o să-i decredibilizeze în plan public și implicit le va aduce o scădere în sondaje pe termen mediu și lung.

Războaiele interne gestionate prost, care de cele mai multe ori îi dezavantajează pe vechii PNL-iști îi determină pe aceștia să-și negocieze trecerea la ALDE.

2 COMENTARII

 1. Rușine BOC, ai distrus orașul! Cetățenii clujului te vor lângă Apostu!!! Mâna dreaptă a ta! Corupților!!! Așa cum tai iarba cu coasa, ai cosit și salarill și pensiile noastre!!! Du-te la Gherla”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here