Meritele studenților sunt foarte rar recunoscute. Pe cine interesează că nu știu ce student a luat nu știu ce premiu, la nu știu ce concurs? Sunt foarte puține persoanele care apreciază cu adevărat tinerele valori ale țării și nu merg pe principiul că „tineretul de azi, duce țara la pieire”.
În toată ceata de tineri care fură, se droghează, beau, se bat sau fac cine știe ce, există și tineri inteligenți care duc cu ei, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, și numele României. Sunt mulți, dar de unde să știm de ei? Rar, câte-o vedetă mai distribuie pe rețelele de socializare informații legate despre acești tineri, dar nu în scopul de promovare a lor, ci pentru că le face bine la imagine.
Despre tinerii din Cluj, care luna trecută au luat locul I la hackathonul Code for Good, organizat de JP Morgan, la Londra, nu s-a scris deloc. Sunt în anul III, la Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Univesității Babeș Bolyai. Adrian Mateoaea și Anamaria Cotîrlea au impresionat juriul prin crearea unei aplicații mobile și a unei aplicații web, prin intermediul cărora organizația non-profit AgeUK își poate gestiona mult mai eficient voluntarii și poate primi feedback din partea lor. Aplicația asigură, de asemenea, confidențialitatea participanților. În scopul maximizării impactului organizațiilor non-profit, participanții au lucrat alături de experți în domeniu.
Din cele 22 de echipe participante, românii au fost cei mai buni, dar acest lucru nu e suficient pentru ca să știm și noi de ei. Poate că e de vină mass-media, că nu prea dă știri de genul. Sau poate că nu!
În opinia mea, mass-media este o afacere ca toate celelalte. Ea îți dă informații, tu plătești pentru ele (fie prin intermediul taxelor impuse de stat, fie că plătești cablul sau factura la antenă). Interesul ei este profitul. Dacă nu dă cu plus, nu prea poate supraviețui. În condițiile în care publicul nu consumă informații legate de studenții care ocupă locuri fruntașe în concursuri internaționale, cam greu îi vine unui post de televiziune, radio sau ziar să dea aceste informații, pentru că în secunda doi ai și schimba canalul, lucru care nu e în interesul nimănui.
Așadar, ce e de făcut? Este nevoie de o reeducare a publicului? Atunci când el va ști ce să ceară, mass-media îi va oferi. Sau poate că atunci când mass-media va oferi informațiile care merită știute și apreciate, publicul va învăța să asculte. Dar…care să cedeze primul?
Sursa foto: facebook.com