Cornel Vîlcu: „Consiliul Concurenţei face lobby producătorilor de tutun”

0

1237091_10201170025787103_217734907_nUniversitarul Dumitru Cornel Vîlcu a comentat miercuri, situația proiectului de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, după ce a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

„România. Corporaţia face legislaţia. De data asta, cu “mâna” Consiliului Concurenţei, devenit instrument de lobby al producătorilor de tutun.

Când Roşia Montana Gold Corporation presa pentru Legea Minelor (e vorba despre momentul ocupării sediilor partidelor politice, la Cluj, şi a celui al Avocatului Poporului, la Bucureşti), textul a fost redactat peste noapte şi a intrat în plen fără probleme – după luni de zile de proteste masive împotriva aceloraşi prevederi, aflate într-o altă lege.

Astăzi, o lege prevăzută pentru VOT FINAL a dispărut de pe ordinea de zi, la simpla solicitare a acestui “organism autonom” care, cică, asigură corectitudinea competiţiei “pe” piaţă” arată Vîlcu.

Dumitru Cornel Vîlcu mai apreciază că lucrurile stau mai rău ca înainte chiar dacă guvernul este format din tehnocrați:  „Nu s-a schimbat nimic. Nimic, vă spun – dimpotrivă, lucrurile stau mai rău ca înainte, fiindcă, la adăpostul “guvernului de tehnocraţi”, care se va strădui să navigheze în aşa fel încât să nu irite nici măcar un politician dintre cei “decidenţi”, partidele îşi refac forţele pentru următoarele runde de alegeri.

Vor fi alegerile cu cel mai mare absenteism din istoria ţării, în urma cărora, de la nivel local la nivel naţional şi european, aceiaşi (dar absolut aceiaşi) politicieni, eventual redistribuiţi între vechile partide, îşi vor asigura Puterea pentru încă patru ani”.

Proiectul a fost înscris luni pe ordinea de zi, dar, în cursul zilei de marți, a fost scos și retrimis la Comisia de sănătate.

Președintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, a declarat miercuri, la Parlament, că motivul scoaterii de pe ordinea de zi a plenului Camerei a acestui proiect este o scrisoare a Consiliului Concurenței care atrage atenția asupra unui amendament în actul normativ care interzice afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere: „După întocmirea raportului de către Comisia de sănătate a Camerei Deputaților a venit o adresă din partea Consiliului Concurenței legat de un amendament care interzicea afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere”.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a declarat că speră ca acest proiect să fie adoptat de Camera Deputaților în actuala sesiune parlamentară: „Sper ca acest proiect atât de mult așteptat și cu așa o largă susținere publică și din partea profesorilor, a medicilor și a foarte multor tineri va trece în această sesiune parlamentară. Chiar cred că va găsi ecou la Palatul Parlamentului și va fi aprobată. În acest moment, nu am nicio explicație pentru ce a fost scos de pe ordinea de zi, știu că a fost o corespondență între Consiliul Concurenței și Comisia de sănătate pentru o clarificare mai bună a unuia dintre amendamentele depuse de către Comisia de sănătate la actuala lege și probabil că și acesta este unul dintre motive”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here