‎Szakáts István: Societatea civilă din Cluj-Napoca se unește într-o Asociație!

1

proteste clujLa patru ani de când a fost înființat grupul Clujul Civic, ‎Szakáts István a anunțat pe o rețea de socializare, că o parte a liderilor societății civile din Cluj-Napoca, vor înființa o asociație care să ajute grupul să-și optimizeze discursul.

Din această asociație este foarte posibil să facă parte Vitalie Barca, Bethlendi András, Valer Simion Cosma, Dragoș Dascălu, Luminița Dejeu, Adi Dohotaru, Elek Levente, Mihai Racu, Ovidiu Razvain, Ioana Trana: „Acum e party-time din nou. În mai 2016 vin peste noi alegerile locale iar. Acest grup are o energie semnificativă în ceea ce privește activarea civică la Cluj. Întrebarea este ce facem. Există o seamă de voci din civilime (și în grup) care cred că, așa cum se întâmplă și în alte părți în țară, ar merita ca aceste energii să fie agregate pentru a apăra mai bine valorile democratice şi drepturile şi libertăţile cetățenilor.

În cursul săptămânii trecute ne-am întâlnit mai multe persoane, între care Vitalie Barca, Bethlendi András, Valer Simion Cosma, Dragoș Dascălu, Luminița Dejeu, Adi Dohotaru, Elek Levente, Mihai Racu, Ovidiu Razvain, Ioana Trana și subsemnatul și am discutat că ar merita să înființăm o asociații care să ajute grupul să-și optimizeze discursul (organizare de dezbateri publice, depunere de sesizări, solicitări de informații publice, petiții etc.)”.

Cei prezenți au luat în considerare și înființarea unui partid local, însă momentan își propun să consolideze societatea civilă:  „Cei prezenți am luat în considerare și înființarea unui partid local, dar (cel puțin cei prezenți) am abandonat ideea pentru că am considerat că scopul nostru suprem este creșterea capacității societății civile de a se implica în trebuie urbei. Plus, ne cam repugna ideea de partid.

Da, această asociație va putea crește și șansele unui candidat independent să candideze la în mai 2016 pentru Consiliul Local. Dar scopul asociației nu se reduce la a fi suportul electoral al cuiva. Așa cum am zis, scopul asociației este creșterea capacității societății civile de a se implica în trebile urbei (vezi exemplele de mai sus).

Ce ziceți, facem? Dar iute, că imediat e ajun de alegeri”.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here